Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сто година од штампања прве књиге у Прокупљу

rssBookmark and Share

Прокупље 06.03.2021. Јужна Србија Инфо

Народна библиотека „Раде Драинац“, планира да у години обележавања 100 година од издања и штампања прве књиге прослављеног топличког и српског песника Радета Драинца, уради репринт издање његове збирке „Афродитин врт“.

Сто година од штампања прве књиге у Прокупљу

Ова књига се сматра првим књижевно-уметничким делом штампаним у Прокупљу, а објављена је 1921. године у само три примерка. Почетак књижевног издаваштва у Топлици везује за једног од најпознатијих песника, новинара, есејисте, путописца Радета Драинца, који је живео и стварао од 1899. до 1943. године, рекао је директор Народне библиотеке „Раде Драинац“ Драган Огњановић.

Како је навео, деценијама уназад књижевна и културна баштина Топлице није довољно истражена, посебно када је у питању књижевна историографија и историја штампе.

Одлучили смо да урадимо репринт првог издања Драинчеве књиге у савременом дизајну како би збирка „Афродитин врт“ била видљивија за све љубитеље поезије, истакао је Огњановић и подсетио да издавање књижевних листова, часописа и књига у југоисточној Србији почиње са ослобођењем од Турака 1878. и до 1941. године развој друштва и културе овог дела Србије, има значајну улогу када је у питању књижевно стваралаштво.

Прокупачка библиотека ће према речима директора Драгана Огњановића, ове године организовати низ манифестација поводом 100 година од издања прве књиге Драинца. Осим штампања и презентације збирке „Афродитин врт“, ова установа културе, планира да организује и презентацију првог броја нишког књижевног листа „Градина“ из 1900. године. У плану је и нaучни скуп на тему “Књижевни листови, часописи и издаваштво у југоисточној Србији 1879-1941.”, као и мини сајам књига и објављивање зборника радова.


#   Прокупље   књига   Народна библиотека „Раде Драинац“   историја   штампа   Раде Драинац
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима