Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Традиционални гуслари одушевили Прокупчане

rssBookmark and Share

Прокупље 25.12.2021. Јужна Србија Инфо

У прокупачком Дому културе је одржано традиционално Гусларско вече, које је окупило велики број Прокупчана, љубитеља српске традиције и гусала.

Традиционални гуслари одушевили Прокупчане

Присутне, мећу којима је био и председник Скупштине Града Прокупља Дејан Лазић са сарадницима, поздравио је  амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић.

Амбасадор Црне Горе је рекао да је пријатно изненађен и задовољан што се у Прокупљу на овакав начин, са пажњом и љубављу, чува традиција и култура наших народа.

-Очувањем гусала кроз јуначке песме, које су се преносиле са колена на колено и које је су оличење  изворне, традиције и културе српског и црногорског народа,  успели смо да сачувамо свој идентитет вековима и у време турског ропства и касније у најтежим ратним и окупационим годинама, па све до данас, рекао је амбасадор Божовић.

-Све што је вредно и што је оставило траг у српском народу и његовом националном сећању, опевали су наши гуслари, који нас подсећају на славне царске дане Душана и Лазара, али и на Косовске јунаке, рекао је Владан Радуловић, председник Гусларског друштва „Топлички Гвоздени пук“, који је најзаслужнији што  се гусле тако често чују у Прокупљу и око себе окупљају велики број љубитеља и поштовалаца изворне српске традиције и културе.

Ово гусларско вече одржано је уз подршку Града Прокупља и цркве Свети Прокопије, а гусларе и све присутне поздравио је и старешина прокупачке цркве протојереј Никола Илић.

Пред бројном публиком наступили су гуслари Никола Мојсиловић, Марко Шћепановић, Саша Лакетић, Милош Гашевић, Јакша Јакшић, Владимир Бељкаш, Милан Додеровић и фрулаш Миљан Токовић.


#   Прокупље   Милош Гашевић   Гвоздени пук   Дом културе Прокупље   Удружење гуслара „Топлички Гвоздени пук“   гуслари
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима