Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tradicionalni guslari oduševili Prokupčane

rssBookmark and Share

Prokuplje 25.12.2021. Južna Srbija Info

U prokupačkom Domu kulture je održano tradicionalno Guslarsko veče, koje je okupilo veliki broj Prokupčana, ljubitelja srpske tradicije i gusala.

Tradicionalni guslari oduševili Prokupčane

Prisutne, meću kojima je bio i predsednik Skupštine Grada Prokuplja Dejan Lazić sa saradnicima, pozdravio je  ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

Ambasador Crne Gore je rekao da je prijatno iznenađen i zadovoljan što se u Prokuplju na ovakav način, sa pažnjom i ljubavlju, čuva tradicija i kultura naših naroda.

-Očuvanjem gusala kroz junačke pesme, koje su se prenosile sa kolena na koleno i koje je su oličenje  izvorne, tradicije i kulture srpskog i crnogorskog naroda,  uspeli smo da sačuvamo svoj identitet vekovima i u vreme turskog ropstva i kasnije u najtežim ratnim i okupacionim godinama, pa sve do danas, rekao je ambasador Božović.

-Sve što je vredno i što je ostavilo trag u srpskom narodu i njegovom nacionalnom sećanju, opevali su naši guslari, koji nas podsećaju na slavne carske dane Dušana i Lazara, ali i na Kosovske junake, rekao je Vladan Radulović, predsednik Guslarskog društva „Toplički Gvozdeni puk“, koji je najzaslužniji što  se gusle tako često čuju u Prokuplju i oko sebe okupljaju veliki broj ljubitelja i poštovalaca izvorne srpske tradicije i kulture.

Ovo guslarsko veče održano je uz podršku Grada Prokuplja i crkve Sveti Prokopije, a guslare i sve prisutne pozdravio je i starešina prokupačke crkve protojerej Nikola Ilić.

Pred brojnom publikom nastupili su guslari Nikola Mojsilović, Marko Šćepanović, Saša Laketić, Miloš Gašević, Jakša Jakšić, Vladimir Beljkaš, Milan Doderović i frulaš Miljan Toković.


#   Prokuplje   Miloš Gašević   Gvozdeni puk   Dom kulture Prokuplje   Udruženje guslara „Toplički Gvozdeni puk“   guslari
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima