Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Odobrenje za solarnu elektranu

rssBookmark and Share

Leskovac 16.09.2010. Izvor: B92

Odobrenje za solarnu elektranu

Leskovac -- Članovi Gradskog veća u Leskovcu odobrili su idejni projekat izgradnje solarne elektrane na brdu iznad sela Velika Biljanica.

Solarna elektrana biće prva ovakve vrste na Balkanu i biće snage skoro jedan megavat. Kako je najavljeno, izgradnja će početi u proleće naredne godine.

Solarnu elektranu vrednu tri i po miliona evra partnerski će graditi grad Leskovac i preduzeće “Globus auto” iz Pančeva.

Elektrana će se graditi na površini od šest i po hektara na brdu iznad sela Velika Biljanica, koje je od grada udaljeno oko pet kilometara.

Lokacija za gradnju izabrana je na predlog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, jer godišnje ima oko 200 sunčanih dana.

Solarna elektrana u Leskovcu, kada bude izgrađena, biće jedna od najvećih u Evropi, kaže pomoćnik gradonačelnika Leskovca Milorad Mladenović.

“Ovakve elektrane postoje u Evropi. Primera radi, najveća španska elektrana je veličine 1,2 megavata, a naša će biti gotovo 1 megavat”, kaže Mladenović.

“Međutim, stepen iskorišćenja, normalno, zavisi od broja sunčanih dana u godini, i ispostavilo se da mi, kao južnoevropska zemlja imamo sve preduslove za korišćenje sunčeve energije u smislu proizvodnje električne energije”, naveo je on.

Leskovačko lokalno rukovodstvo planira da napravi “zelenu kotlinu” gde će dominirati ekološki vidovi energije.

Mladenović najavljuje i nastavak projekta pronalaženja termalnih voda na širem području grada.

“Pored solarne elektrane, definitivno počinjemo sa bušenjem, sa korišćenjem termalne energije. Normalno, ukoliko se bude ispostavilo da su nalazišta termalne energije dovoljno velika, sigurno da ćemo to koristiti i za grejanje”, najavio je on.

Kada solarna elektrana bude izgrađena, snabdevaće električnom energijom oko 800 domaćinstava u Leskovcu i sprečiće emisiju oko 1 500 tona ugljen dioksida godišnje.

Komentara: 0


#   Leskovac   Vranje   Milorad Mladenović   Velika Biljanica
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima