Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Penzije od 1. januara po "švajcarskom modelu"

Bookmark and Share

25.10.2019. RTS, Južna Srbija Info

Vlada Srbije je utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i prosledila Narodnoj skupštini. Vlada je dodelila novčane nagrade sportistima za osvojene medalje na međunarodnim takmičenjima.

Penzije od 1. januara po "švajcarskom modelu"

Izmenama zakona, prema "švajcarskom modelu", penzije počev od 1. januara 2020. godine biće usklađene u procentu koji predstavlja zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena i polovine procenta rasta zarada bez poreza i doprinosa.

Penzije će se usklađivati na osnovu podataka organa nadležnog za poslove statistike o kretanju prosečne zarade zaposlenih bez poreza i doprinosa na teritoriji Republike Srbije i kretanju potrošačkih cena za prethodnih 12 meseci, računajući unazad, počev od juna prethodne kalendarske godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijma.

Vlada Republike Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o metrologiji kojim se ova oblast usklađuje sa praksom Evropske unije, kao i sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru. Ova zakonska rešenja razgraničavaju poslove u oblasti metrologije između nadležnog Ministarstva privrede i Direkcije za mere i dragocene metale.

Takođe, zakonskim predlogom propisuje se načelo javnosti, prema kojem su rezultati merenja koja se vrše, na zahtev ili za potrebe državnih organa, u javnom interesu, naročito u oblasti zaštite zdravlja i opšte bezbednosti, kao i zaštite životne sredine, dostupni pravnim i fizičkim licima.

Komentara: 0


#   EU   penzije   Vlada Republike Srbije   PIO fond
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima