Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počinje žetva pšenice u Toplici - usluga kombajna oko 12 hiljada po hektaru

rssBookmark and Share

Prokuplje 06.07.2020. Južna Srbija Info

Na području Topičkog okruga žetva ozimog ječma je u punom jeku, a već za par dana počinje i žetve pšenice, najvažnije hlebne kulture, koja je u Topličkom okrugu zasejana na blizu 7.000 hektara.

Počinje žetva pšenice u Toplici - usluga kombajna oko 12 hiljada po hektaru

Prema rečima savetodavca za ratarstvo Radovana Bjelice iz Poljoprivredno stručne službe (PSS) u Prokuplju ovogodišnji rod i kvalitet žita u topličkom kraju je zadovoljavajući.

Prinos ječma ove godine iznosi četiri tone po hektaru dok će prema proceni poljopivrednih stručnjaka prinos pšenice biti veći od 4, 5 tone po hektaru.

„Nevreme i poplave, koje su nadavno zadesile toplički kraj odložile su dozrevnje hlebnog zrna i početak žetve, tako da ona u ovom kraju kasni čitavih 15 dana, istakao je Bjelica  i podsetio da se u neke njive nije moglo ući od blata, a da je poleglo žito onemogućavalo  kombajniranje.

On je naglasio da je žito stiglo za žetvu u Žitorađi, dok je na području Prokupalja i Kuršumlije žetvu moguće obaviti samo polovično pošto u njihovom planinskom delu tih opština pšenica još uvek nije dovoljno sazrela za žetvu.

Kako je ocenio Radovan Bjelica, u svakom slučaju najvažniji posao u Toplici treba što pre obaviti kako žeteoce ne bi ponovo omela i zaustavila kiša, a što se tiče planinskog dela Topličkog okruga, mišljenja je da će i tu žetva biti završena do kraja jula meseca .

Cena  kombajniranja ostala je na nivou prošlogodišnje i iznosi od 11 do 12. 000 po hektaru.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Toplički okrug   pšenica   žetva   PSS   traktor   kombajn
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima