Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pšenica i druge ozime kulture dobrog stanja u Topličkom okrugu

rssBookmark and Share

Prokuplje 24.01.2021. Južna Srbija Info

Ledena kiša, snežne padavine i niske temperature, koje su se tokom januara pojedinih dana kretali i do 10 stepeni ispod nule, nisu nanele štete zasejanim ozimim kulturama. Nakon ovih padavina stvorila se i dubinska vlaga koja će dobro doći za razvoj pšenice i ječma.

Pšenica i druge ozime kulture dobrog stanja u Topličkom okrugu

Ako se zna da je protekla jesen bila bez padavina, kiša i sneg koji su padali u prvoj polovini januara pozitivno će uticati na razvoj zasejanih ozimih kultura, izjavio je savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja (PSSS) Radovan Bjelica i dodao da je tokom jesenje setve pšenica na području Topličkog okruga zasejana na površini od 6.900, a ječam 450 hektara.

Prema njegovim rečima zasejane kulture nalaze se u dobrom stanju.

Govoreći o prošlogodišnjoj akciji hemijske analize zemljišta, on je istakao da je ovu pogodnost iskoristilo oko 200 registrovanih topličkih gazdinstava.

Tokom prošle godine hemijska analiza zemljišta obavljena je na 600 uzoraka. Ove godine planirano je da se ovakva analiza obavi na 2.000 uzoraka, rekao je on i podvukao da su i ove godine, kao i prošle, analize besplatne.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Toplički okrug   pšenica   sneg   ječam   ozime kulture
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima