Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U sezoni prskanja voćnjaka treba zaštititi pčele, poručuju stručnjaci u Toplici

rssBookmark and Share

Prokuplje 14.04.2022. Južna Srbija Info

Povodom početka sezone prskanja voćnjaka, koja se poklapa sa udarnom pčelarskom sezonom, iz Gradske uprave savetuju da se obrati pažnja na apele Uprava za zaštitu bilja i pčelarske organizacije kako bi se sprečilo trovanje pčela i pozivaju pčelare, voćare i ratare da u tom cilju sarađuju.

Ilustracija
Ilustracija

Potrebno je naglasiti da se sredstva za zaštitu moraju koristiti u skladu sa deklaracijom istaknutom na svakom preparatu, zatim da je potrebno da ta sredstva ne budu korišćenja u vreme cvetanja, što naročito važi za insekticide pošto je dozvoljena upotreba onih koji su otrovni za pčele pre i posle cvetanja, a ne u samoj fazi cvetanja, ističu stručnjaci za zaštitu bilja.

Prema njihovim rečima postoje poljoprivredne kulture na koje ratari i voćari treba posebno da obrate pažnju prilikom prskanja kao što su neke trave u voćnjacima koje prilikom cvetanja mogu da privuku pčele, pa bi ih i trebalo održavati košenjem, a ne upotrebom pesticida, a treba i posebno obratiti pažnju na tretiranje kanala herbicidima, koji nisu toliko otrovni za pčele, ali je problem što one koje povuku te mirise neće biti primljene nazad u košnice, navode fitofarmaceuti.

Oni  ističu da u takvim situacijama pčelari moraju na vreme da obaveštavaju voćare ako imaju pčele u blizini, dok voćari i ratari moraju na vreme da obaveštavaju pčelare kada će tačno koristiti sredstava za održavanje bilja.

Pčelari podsećaju na značaj pčela i da su, pored toga što donose svoje zdrave proizvode, one veoma važne i kao oprašivači, a pritom donose bolje prinose, više ulja u uljaricama, kao i kvalitetne i ujednačene plodove, što sve utiče i na prihode  poljoprivrednika.

Tako jedna pčelinja zajednica donese i do 500 evra profita, od čega pčelaru pripadne svega jedan i po do tri odsto u vidu pčelinjih proizvoda, kažu poljoprivredni stručnjaci.

Kako navode pčele povećavaju prinos uljane repice i do 50 odsto, pa apeluje na proizvođače da nikako ne koriste sredstva za zaštitu koja su otrovna naročito tokom cvetanja biljaka.

Takođe, apeluju i da se pridržavaju i drugih zaštitnih mera, kao što su korišćenje prskalica sa adekvatnim diznama, kao i da tretiranje bude rano ujutru i kasno uveče kada pčele nisu aktivne.

Kao problem  u ovoj oblasti javlja se i tretiranje komaraca, naročito iz vazduha, kada zakon predviđa zatvaranje pčela što može da dovede do njihovog gušenja, dok je preseljenje na lokaciju dalju od pet kilometara gotovo nemoguće, pa se kao rešenje ovog problema nalaže  ukidanje tretiranje komaraca iz vazduha, već samo sa zemlje.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Toplički okrug   voće   pčelarstvo   Gradska uprava   Udruženje pčelara   pčele
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima