Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kiiša loše uticala na rod trešanja u Topličkom okrugu

rssBookmark and Share

Prokuplje 11.06.2023. Južna Srbija Info

Proizvođači voća u topličkom kraju, naročito trešanja, zabrinuti su za ovogodišnji rod koji će zbog učestalih kiša biti slabiji od očekivanog.

Kiiša loše uticala na rod trešanja u Topličkom okrugu

-Velika količina kiše i vlažnost zemljišta ne pogoduju voću, što je već dovelo do truljenja i pucanja plodova, posebno trešnje, pa će ovogodišnji rod biti znatno slabiji od prošlogodišnjeg, rekla je Magdalena Todorović voćar Poljoprivredno savetodavne stručne službe (PSSS) u Prokuplju.

Prema njenim rečima najlošija situacija je trenutno sa rodom trešanja kod kojih su velika vlaga i kiše dovele do pucanja plodova zbog čega će voćari sigurno biti na gubitku i da će u ponudi biti trešnje slabijeg kvaliteta.

Proizvođači kažu da je zbog slabog kvaliteta voća i branje dosta usporeno, jer su plodovi popucali, pa brzo trunu, a potrebno je i mnogo više napora da se voće probere i odstrane se oštećeni plodovi.

-Zbog loših vremenskih prilika i učestalih kiša kasni sva vegetacija, tako da će ove godine i berba višanja u topličkom kraju zakasniti i očekuje se da umesto sredinom juna, kao narednih godina, ona počne krajem meseca ili čak početkom jula, istakla je Magdalena Todorović.

Prema njenim rečima ovakve vremenske prilike uticaće generalno na ovogodišnji rod voća, a kako je naglasila i ostale poljoprivredne kulture, povrće i usevi trpe štetu zbog previše vlage u zemlji.

U ovim prilikama, da kako bi zaštitili stabla od pojave monilije i voće od trulenja, voćarima ostaje da češće primenjuju zaštitu, odnosno da prskaju voćnjake odgovarajućim zaštitnim preparatima.

Ali kako kažu stručnjaci za zaštitu bilja, pesticidi, odnosno fungicidi, u ovoj situaciji neće mnogo pomoći, ali ih proizvođači koriste kao jedini spas od pojave truleži. Oni upozoravaju da treba biti oprezan jer se mora obratiti pažnja na karencu i ocenjuju da je zbog kiše gotovo kod svih voćnih vrsta došlo do razvoja bolesti i štetočina i pojave monilije. Takođe ističu da će zbog vlage i rod šljiva biti manji, a da su proizvođači jabuka već sada prinuđeni da intenzivnije prskaju svoje zasade.

Vlaga loše utiče i na jagode pa je preporuka proizvođačima da bez obzira na vremenske uslove sredstva za zaštitu koriste umereno i da poštuju karencu, a kupcima savetuju da to voće kupuju samo od proverenih proizvođača kako bi bili sigurni da jedu jagode u kojima nema ostataka pesticida.


#   Prokuplje   Toplički okrug   voće   trešnja   Poljoprivredna stručna služba
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima