Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uskoro popis u Toplici: Koliko ima poljoprivrednika koji plasiraju svoje proizvode na tržište

rssBookmark and Share

Prokuplje 19.08.2023. Južna Srbija Info

Republički zavod za statistiku uputio je javni poziv svim zainteresovanim kandidatima da se prijave za posao popisivača za potrebe sprovođenja Popisa poljoprivrede 2023. koji se sprovodi u periodu od 1. oktobra do 15. decembra 2023. godine.

Uskoro popis u Toplici: Koliko ima poljoprivrednika koji plasiraju svoje proizvode na tržište

Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti popunjavanjem elektronske prijave ( https://pod2.stat.gov.rs/PrijavaPopisPoljPOP/Prijava/PPP) od 15. avgusta (od 8.00 časova) do 21. avgusta 2023. godine (do 20.00 časova). Kandidati će biti rangirani na osnovu podataka iz prijave o opštini u kojem imaju prijavljeno prebivalište ili boravište i ostvarenih bodova.

Popisivači imaju obavezu da pre početka popisivanja prisustvuju petodnevnoj obuci, savladaju metodologiju Popisa i rad u aplikaciji za prikupljanje podataka. Od 1. oktobra do 15. decembra dužni su da popišu sve jedinice popisa (poljoprivredna gazdinstva), prema dodeljenom Adresaru poljoprivrednih gazdinstava, koristeći laptop za unos podataka u elektronske upitnike.

Za potrebe sprovođenja Popisa biće angažovano 2.842 popisivača u celoj Srbiji, dok u Prokuplju biće angažovano 24 popisivača.

Popisivanje se sprovodi u periodu od 1. oktobra do 31. decembra 2023. godine. Ono traje 75 dana od dana njegovog započinjanja, a izuzetno, u slučaju nastupanja vanrednih okolnosti koje znatno otežavaju njegovo sprovođenje, može biti produženo odlukom direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Popisom se obuhvataju porodična poljoprivredna gazdinstva privredna društva, zemljoradničke zadruge, ustanove ili druga pravna lica, kao i preduzetnik koji su registrovani da pretežno obavljaju delatnosti poljoprivredne proizvodnje, privredna društva i druga pravna lica registrovana za obavljanje delatnosti koje nisu poljoprivredna proizvodnja, a koja imaju organizovane ogranke ili druge organizacione delove u kojima obavljaju delatnosti poljoprivredne proizvodnje.

Popisom se ne obuhvataju domaćinstva sa sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom koja nije namenjena tržištu i ne prelazi fizički prag određen u skladu sa metodologijom popisa Republičkog zavoda za statistiku, kao i domaćinstva, privredna društva i preduzetnici koji ne obavljaju poljoprivrednu proizvodnju.

Podaci u popisu prikupljaju se metodom intervjua ili metodom samoanketiranja putem veb upitnika, u skladu sa metodologijom popisa.

 


#   Prokuplje   popis   Zavod za statistiku   poljoprivredno gazdinstvo
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima