Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Srbija i Albanija zajednički grade autoput Niš-Tirana

Bookmark and Share

24.02.2015. Jelena Tošić, Južna Srbija Info

Radna grupa Srbije i Albanije razmatrala je projekte izgradnje pruge i autoputa Niš-Tirana, s kraja prošle nedelje u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobrćaja i infrastrukture Srbije.

Srbija i Albanija zajednički grade autoput Niš-Tirana

Planirano je da ovaj projekat premijeri dveju zemalja predstave Evropskoj komisiji maja meseca.

"Infrastrukturni razvoj je uslov privrednog razvoja i stabilnosti Zapadnog Balkana“, zaključila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i dodala da već postoje okvirni dogovori oko infrastrukturnih projekata koji se tiču autoputa Niš-Priština-Tirana sa izlaskom na luku. U planu je i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar, sa jednim krakom ka Albaniji i lukama.

Ministarka je najavila ponovni sastanak u Tirani, koji je planiran za desetak dana, kada će u pregovore biti uključeni i predstavnici Crne Gore i Prištine.

Projekti za izgradnju autoputa i pruge procenjeni su na skorodvemilijardeevra, istaklajeZorana Mihajlović uoči sastanka radne grupe, i dodala da, s obzirom da se radi o velikom iznosu, treba se fokusirati na prioritete.

U saopštenju se naglašava da će tek biti razmotreno kako će se finansirati projekti s obzirom da Srbija i Albanija nemaju dovoljno novca a ni mogućnosti za veća zaduživanja, dok Srbija ima strateška partnerstva sa pojedinim zemljama odakle bi se mogao obezbediti neophodan novac.

Stručnjaci radne grupe uskoro će imati precizniju procenu vrednosti ukupnih investicija, naglasila je ministarka Zorana Mihajlović i istakla značaj  planiranog autoputa, koji kako ona objašnjava, ,,Nije alternativa Koridoru 11 i biće vezan za Jadransko-jonski autoput koji prolazi kroz Albaninju, odnosno Plavi koridor.“

Planirano je da do 1.marta bude spremljen dokument koji će premijeri obe zemlje predstaviti Evropskoj Uniji, kao i rok za izradu studija koji ne bi trebalo da bude duži od šest meseci, naglašava se u saopštenju.

Komentara: 0


#   saobraćaj   EU   Srbija   auto-put   Zorana Mihajlović   izgradnja   Albanija   Tirana   Ministarstvo građevinarstva   koridor
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima