Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Trgovci povećali broj uređaja za prihvatanje platnih kartica

Bookmark and Share

17.10.2019. Beta

Trgovci su posle usvajanja Zakona o međubankarskim naknadama, u decembru prošle godine, kojim se one ograničavaju instalirali 12 odsto više POS terminala, uređaja za prihvatanje platnih kartica, saopštila je Narodna banka Srbije.

Trgovci povećali broj uređaja za prihvatanje platnih kartica

Na kraju drugog kvartala 2018. godine, pre stupanja na snagu tog zakona, ukupan broj POS terminala u Srbiji bio je oko 79.500, a na kraju drugog kvartala 2019. godine broj instaliranih POS terminala porastao na oko 89.400, što predstavlja rast od 12,4 odsto.

Od 2007. do 2017. godine rast broja terminala kretao se u proseku godišnje oko 2,5 odsto.

"Snižavanje trgovačkih naknada za Internet prihvatanje je imalo uticaj na širenje internet prihvatne mreže. Na kraju drugog kvartala 2018. godine broj virtuelnih prodajnih mesta bio je 681, dok je na kraju drugog kvartala 2019. godine broj virtuelnih prodajnih mesta 989, što predstavlja rast od 45 odsto", navedeno je u saopštenju.

NBS je inicirala donošenje Zakona o međubankarskim naknadama s ciljem da se uredi tržište platnih kartica, smanje troškovi prihvatanja platnih kartica i poveća broj bezgotovinskih transakcija.

Komentara: 0


#   NBS   internet   plaćanje   platne kartice   pos terminal
@SrbNarodnabanka @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima