Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kupovina preko interneta: da ili ne?

Bookmark and Share

14.07.2017. Nikola Stojanović

Savremeni način života, koji podrazumeva brzinu i nedostatak vremena za neke stvari koje smo ranije obavljali „lagano“, donosi i inovativnosti u mnogim sferama naših života.

Kupovina preko interneta: da ili ne?

Jedna od tih sfera i nešto što radimo svakodnevno je svakako kupovina. U nedostatku vremena da idemo po gradu i kupujemo ono što nam je potrebno, sve češće posežemo za kupovinom preko interneta.

Prednosti

Brzo, lako i jednostavno su tri reči koje najbolje opisuju ovaj način kupovine. Online kupovina štedi i vreme i novac. Koliko sati ili dana bi bilo potrebno izdvojiti kako bi razgledali markete i druge prodavnice i našli baš ono što nam je potrebno. Kupovina preko interneta skratiće i olakšati postupak traženja željenog predmeta, dati nam mogućnost da proverimo i uporedimo cene i odlučimo se za najpovoljniju opciju, bez dodatnih troškova prevoza i trošenja dragocenog vremena.

Nedostaci

Ono što se ističe kao najveći nedostatak je nemogućnost da se proizvod vidi ili proba pre nego što se obavi kupovina. Međutim, mogućnost zamene ili vraćanja neodgovarajućeg predmeta je moguća. Kao i u svim oblastima, tako i na internetu postoje oni koji se bave prevarama na razne načine, pa se tako neretko događa da umesto onoga što ste poručili dobijete predmet lošijeg kvaliteta, ili nešto što niste poručili, kao i oštećenu robu. 

Šta je moguće kupiti 

Mogućnosti globalne mreže su ogromne. Kako je putem društvenih mreža moguće razgovarati i sklapati virtuelna poznanstva sa ljudima širom planete, tako je moguće i kupovati u zemlji, ali i u inostranstvu putem sajtova koji se bave kupoprodajom. Na ovaj način je moguće istražiti sve što vas zanima o željenom predmetu, uporediti cene, način i brzinu isporuke. Moguće je kupiti bilo koji proizvod kao što je: garderoba, obuća, nameštaj, knjige, bela tehnika, auto delovi, ,... Osim materijalnih, moguće je kupiti i nematerijalne stvari, kao što su turistički aranžmani i avionske karte, ali i video igre i slično.

Kako odabrati sajt za kupovinu

Kao i kod klasične kupovine najbolje je kupovati na već proverenim mestima. Na taj način smanjujete mogućnost neprijatnog izneneđenja i problema. Postoje već veliki i poznati sajtovi, domaći i inostrani, koji imaju veliku ponudu proizvoda, dobre cene, a sprovode i odgovornu politiku zaštite podataka svojih potrošača, tako što imaju odgovarajuće mehanizme koji smanjuju mogućnost zloupotrebe. Ukoliko je sajt manje poznat, potrebno je proveriti reputaciju virtuelnog prodavca ili prodavnice na forumima ili društvenim mrežama. Iskustva drugih korisnika mogu vam pomoći u odabiru najboljeg. 

Mogućnosti plaćanja 

Kada je u pitanju plaćanje kupljene robe, to se može obaviti na više načina. Najčešći način plaćanja je pouzećem, tj. kada poručena roba stigne na kućnu adresu kupca. Neki se odlučuju za uplatu pre slanja robe, na račun prodavca, dok je upotreba platnih kartica za plaćanje preko interneta još uvek u manjoj meri u upotrebi. 

Kupovina budućnosti

U našoj zemnlji online kupovina je u porastu poslednjih godina, ali smo ipak u zaostatku u odnosu na mnoge evropske i svetske zemlje. Svest naših potrošača o njenim prednostima se menja. Jedno je sigurno - kupovina preko interneta je kupovina budućnosti, jer benefiti koje ona donosi su značajno veći od nedostataka.

Komentara: 0


#   internet   plaćanje   kupovina   kupovina preko interneta
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima