Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Feketićka oluja

rssBookmark and Share

19.02.2014. Piše: MrT

Eto, smiri se i to. Ne mislim na sneg i košavu, već na onu lavinu posle. Čudna rabota...

Feketićka oluja

Eto, ode prvi podpredsednik vlade tamo. Odvuče sa sobom i vojsku, tu omraženu instituciju u koju više narod ne ide, da pripomogne. Ne idu jer im savest ne da, a gde je ta savest kad treba da se nekome pomogne, što se onima koji su se na nju pozvali tad ne uključi da tamo odu? Nego, odlutao sam...

Preneo čovek jedno dete i eto lavine! Možda bolje bilo da je samo bio nemi posmatrač, da je stajao tamo sa rukama u džepovima. Tome su, istini za volju, pridodali i mediji ponavljajući tu sliku u nedogled, dok nije izgubila svaki smisao i time dajući povoda za pomenutu lavinu pošalica na taj račun. Ruku na srce, bilo je i zaista duhovitih izliva kreativnosti. Tako dobismo i neku vrstu srpskog Čaka Norisa. Šta ćeš, traži narod nešto da se nasmeje u ovim sumornim vremenima, a i ne postoji negativni publicitet, na kraju krajeva.

Sa druge strane, izađe pred javnost još jedna politička ličnost izjavama kako je to pogrešno tako pomagati i nazvavši to predizbornim marketingom. Reče osoba kojoj se to praktično u dvorištu dešavalo, a koja nije našla za shodno ni da ode da upita te ljude kako su. Sve i da jeste deo predizborne kampanje, ipak ne opovrgava činjenicu da je vicepremijer bar nešto uradio. A nije bilo zabranjeno i drugima da se potrude. Ova izjava je, za razliku od dela, naišla na prećutno odobravanje.

Eto ti sad! Uradiš nešto, koliko toliko dobro i neko izjavi da je to loše raditi. Reakcije različite, bolja nam prazna priča sa negativnom konotacijom od ikakvog pomaka napred. Bojim se da nam je to Domanovićevo Mrtvo more ostalo do dana današnjeg kao danga svima nama. Ili smo, pak, navikli na beskrajnu priču, a bez konkretnih dela?

Ali to je u redu jer, kako rekoše, taj vicepremijer je "tiranin i fašista". Kako i ne bi bio! Radi neverovatne stvari. Traži, na primer, da se pohapse svi koji su se korupcijom obogatili. Lud čovek, posle dvadesetak godina da tako nenormalno radi i proganja te i takve! To kod nas ne može da bude! Naravno, hapšenja sama po sebi ne rešavaju taj problem, da se razumemo, ali ipak je neki minimalni prvi korak napred koji dve decenije unazad ovlašćenima nije padalo na pamet ni da preduzmu. Setim se i da su me u školi učili da su tiranija i fašizam totalitarne ideje. Posebno se ovo drugo bazira na mržnji i netrpeljivosti prema svima koji ne misle kao i ti. Tu slobode reči nema. Fašisti su poznati po tome što su uništavali knjige i neodgovarajuće novine, na primer. Dobro, mi kao narod knjige i ne čitamo, osnovci i srednjoškolci ih na kraju školske godine ionako uništavaju javno, te smo i na to oguglali, ali ne znam što mi to javno cepanje novina pada na pamet... Nešto mi poznato, a javlja mi se i misao "mlitava reakcija na to" u mozgu.

Dakle, zavisno ko to radi, drugačije ćemo to i nazvati.

U redu. Ali kako bi bilo da malo verujemo svojim očima više, a tuđim rečima manje? Na zdrav razum neću apelovati, tu smo oduvek kao narod bili tanki.

 


#   Aleksandar Vučić
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima