Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

GPS praćenje vozila i monitoring

Bookmark and Share

04.04.2018. Nikola Stojanović

Ako se pitate da li postoji razlika između monitoringa i gps praćenja vozila, trebalo bi da znate da je gps monitoring sveobuhvatniji pojam. Naime, to znači da pod monitoring spade i gps praćenje vozila, lica, ali i drugih načina za sprečavanje provala i krađa, kao i za sprečavanje zloupotreba.

gps pracenje vozila
gps pracenje vozila

Da li znate koliko transportnih preduzeća u Srbiji koristi gps praćenje vozila? Iako zvanična statistika ne postoji, ali negde između 20 000 i 25 000 vozila koristi sisteme za gps praćenje vozila. Međutim, za šta gps praćenje vozila služi?

Naime, mnoge firme i preduzeća koja se bave transportom u svakom tenutku trebalo bi da znaju gde su njihova službena vozila, kuda se kreću, koliko goriva troše, da li imaju dovoljno goriva za određenu rutu i koliko im je sredstava potrebno za određeni put. Upravo zahvaljujući sistemima za gps praćenje vozila moguće je da znate gde se vaše transportno vozilo nalazi.

Međutim, trebalo bi napomenuti šta sve spada u gps monitoring. Naime, on podrazumeva gps praćenje lica, gps praćenje vozila, sprečavanje krađa, ali i sve ono što se odnosi na kretanje. Ove usluge se u svetu sve više koriste, zato ne čudi što su i kod nas sve traženije.

Pomoću sistema za gps praćenje vozila moguće je u svakom trenutku da se sazna gde se neko vozilo nalazi, pri čemu je taj proces pojednostavljen i nije potrebno angažovati čitav dispečerski tim kako biste dobili potrebne informacije. Takođe, doovljno je da uz pomoć telefona ili interneta imate uvid u položaj vašeg vozila, ali možete i da dobijete informacije o stanju vašeg voznog parka. Uz to, moguće je dobiti i kompletnu istoriju kretanja jednog vozila.

Gps monitoring danas omogućava pokrivenost signalom u preko 30 zemlja i podrazumeva različite kontinente, a s obzirom na to da su standardi automobilske industrije sve složeniji i ovi sistemi teže da idu u korak sa automobilskom industrijom.

Danas na tržištu postoji veliki broj kompanija koje nude kompletnu uslugu gps monitoringa. Trebalo bi znati da je neophodna licenca za pružanje ovih usluga i da ste zahvaljujući licenci u sigurnim rukama. Upravo licencirana preduzeća sigurnost su vašeg uspeha.

A kako je sve počelo?

Sa masovnom upotrebom automobila došlo je i do korišćenja sistema za gps praćenje vozila. U početku je model za praćenje izgleda kao ručni sat, a proizveden je još tridesetih godina 20. veka.

Pošto je bio problem kako da promenite mapu tokom puta, sa pojavom prvo modela za praćenje moralli biste da zaustavite auto i mapu ručno promenite. Zato je kasnije došlo do stvaranja novog modela.

Nekoliko godina kasnije došlo je do stvaranja modela koji se ugrađivao u auto, pri čemu je uređaj bio povezan sa brzinometrom. Sa povećanjem brzine automobila dolazilo je i do okretanja mape. Međutim, kako se još uvek nije izmislio način za promenu mape, moraisu da se osmisle novi načini za praćenje vozila.

Kasnije je došlo do kreiranja naprednih softvera za praćenje vozila, pri čemu su danas tehnologije usavršene tako da više autoprevoznici ne moraju da brinu da li će im vozači skrenuti sa puta, koliko je goriva potrošeno i da li će na vreme stići na željenu lokaciju.


#   saobraćaj   automobili   GPS
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima