Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od Filareta do Palme

rssBookmark and Share

Babušnica 15.10.2011. Autor : e-N | Photo: Beta

On jede klot proju u selu Ratina, otvara kupališni kompleks u Babušnici, prima novoustanovljeni orden "Beli anđeo" od popa Filareta u klosteru Mileševa... Nije se dugo čekalo na sledeću demonstraciju besprimernog oportunizma, tek ministar unutrašnjih poslova Srbije i lider Socijalističke partije Srbije primio je i nekakvu plaketu grada Jagodine, a to priznanje mu je uručio njegov koalicioni partner i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković, Palma iz Končareva. Kad je već predizborna kampanja, let it be.

Od Filareta do Palme

Sudeći po tonovima predizborne kampanje koja se sve više zahuktava i koju poslovično prati eho iz režimskih medijskih klostera, velika je verovatnoća da će sa ovih prostora uskoro i na duže vreme biti prognane, ako ne i bestraga nestati, reči: logika i smisao. Kako se bliže izbori, režimske partije sve euporičnije turpijaju hrpe predizbornih trikova i šarenih laža

Zameniku premijera i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, povodom 17. oktobra, Dana oslobođenja Jagodine od fašističkog okupatora, uručeno priznanje je Plaketa Grada Jagodine.

Plaketa Dačiću dodeljena je "za izuzetan doprinos u zaštiti svih građana Srbije i njihove imovine, obezbeđivanju mirnog i stabilnog života građana, za njegov lični doprinos u saradnji MUP sa Interpolom i policijama drugih država Evrope i sveta, kao i za zabranu održavanja svih skupova povodom najavljene gej parade", stoji u obrazloženju Komisije za društvena priznanja grada.

Prilikom svečane dodele, Dačić je kao svoj najveći uspeh tokom mandata ministra naveo to što je MUP danas među tri najcenjenije institucije kod građana, pored crkve i vojske, odnosno Ministarstva odbrane.

Plaketa je uručena bez novčanog iznosa, od 50.000 dinara, koji se, inače dodeljuje uz ovo priznanje, a novčani deo nagrade primiće Protivteroristička jedinica MUP Srbije, kako je navedeno, "za izuzetan doprinos zaštite građana i njihove imovine, kao vidljiv i nevidljiv doprinos njihovoj zaštiti" ali i oko 40 pojedinaca, učenika osnovnih i srednjih škola, sportista, društava i ustanova.

Tomislav Gačić ovom prilikom nije dobio nagradu, te mu ništa drugo ne preostaje nego da do daljnjeg ljulja Filaretovog belog anđela.

Pre nego što je došao u Jagodinu, Ivica Dačić je obišao i Beogradski sajam gde je novinarima pripovedao o Zakonu o restituciji, iz svog predizbornog ugla.

Želeći da opravda otimačinu imovine građana Srbije nesrpske nacionalnosti kroz Zakon o restituciji šef SPS-a, i koalicioni partner Demokratske stranke Borisa Tadića, demagogijom provincijskog politikanta pokušao je da zamenom teza relativizuje planirano nedelo za koje još uvek ne mogu da nakupe većinu u njihovoj koaliciji ali ni među ostalim režimskim štulama&štakama.

Naime, Mađarska je nagovestila da postoji mogućnost da stavi veto na odluku Saveta Evropske unije o davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU ukoliko ne izmeni predviđeni zakon o restitutuciji kojim je utvrđeno da vojvođanski Mađari koji su bili regrutovani u okupatorske jedinice za vreme Drugog svetskog rata, kao i njihovi potomci, nemaju pravo na povraćaj imovine.

-Princip je da pripadnici okupacionih snaga ne mogu da traže restituciju i to je pošten princip, istakao je Dačić, ne pomenuvši da li po istim aršinima iz restitucije treba izuzeti i građane srpske nacionalnosti, a koji su tokom Drugog svetskog rata činili zločine u okviru okupacionih snaga ili su pak na neke druge načine sarađivali sa okupatorom.


''Nije prvi put da se dešavaju bilateralni problemi, koje treba rešavati", kazao je Dačić i podsetio da ih je Srbija imala sa Poljskom oko zgrade ambasade koja treba da pripadne bivšim vlasnicima i sa litvanskim investitorima koji su ulagali u Beogradsku industriju piva (BIP). Računajući na fenomen kolektivnog nesvesnog kod građana Srbije, koalicioni partner Tadićeve partije brecnuo se proverenom fintom iz devedesetih godina prošlog veka.

Sličan diskurs u obraćanju javnosti imao je i prilikom otvaranja bazena u Babušnici. Nakon što je kupališni kompleks u ovom mestu završen nakon celih 15 godina, koliko je trajala izgradnja, na svečanom otvaranju pojavio se ministar policije. Taj detalj deluje nelogično, samo za one koji ne znaju da je predsednik opštine Babušnica Zlatko Aleksić u stvari funkcioner Dačićeve partije.

Kao i ranije tokom predizborne kampanje, selektivni populista Dačić je i u ovoj prilici ponudio šaku nacionalističke zobi za prazne stomake svojih podanika, trabanata i špiclova, a kako bi im se dodvorio i ujedno otvorio oči: "U svakoj porodici bolje prolaze deca koja najviše plaču. Mi iz ovih krajeva nikada nismo plakali pred centralnim vlastima kao što to čine Vojvođani i Šumadinci, ali ćemo morati to da promenimo", rekao je Dačić.

Sudeći po tonovima predizborne kampanje koja se sve više zahuktava, velika je verovatnoća da će sa ovih prostora uskoro i na duže vreme biti prognane, ako ne i bestraga nestati, reči: logika i smisao. Kako se bliže izbori, režimske partije sve euporičnije turpijaju hrpe predizbornih trikova i šarenih laža.


#   Ivica Dačić   Babušnica   predsednik opštine   Tomislav Gačić   Dragan Marković
@DacicIvica @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima