Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Polaganje vožnje danas nije bauk!

Bookmark and Share

22.03.2021. Nikola Stojanović

Polaganje vožnje u današnje vreme zahteva dosta odricanja. Naime, uvođenjem novog Zakona o saobraćaju u 2017. godini, režim obuke i polaganja se znatno promenio. Sada obuka traje duže, pa kandidati moraju da izdvoje dovoljno slobodnog vremena. 

Polaganje vožnje danas nije bauk!

 

Većina vozača koje nije "zakačio" novi zakon će vam reći da je u njihovo vreme bilo znatno lakše. Obuka je trajala kraće, dok teorijski deo ispita nije bio toliko obiman. Takođe, po starom zakonu nije postojala obuka kao ni polaganje za prvu pomoć za razliku od trenutnog zakona kod kojeg je ova obuka obavezna. 

Ipak, ovo svakako ne bi trebalo da vas demorališe. Danas se možete odlučiti za najrazličitije kategorije kada je vožnja u pitanju, u zavisnosti od vaših afiniteta. Važno je da imate dovoljno volje i smelosti veoma brzo ćete postati ponosan vlasnik vozačke dozvole. 

Da li znate da odabir adekvatne auto škole predstavlja pola obavljenog posla?

Jedna od najvažnijih stvari na koju kandidati treba da obrate pažnju kada se odluče da krenu na obuku za vožnju jeste odabir auto škole. Kvalitetna auto škola iza koje stoji niz uspešnih vozača koji tokom obuke veoma lako savladaju upravljanje vozilom kao i pravila u saobraćaju je nešto što kandidatima mora biti primarno kod donošenja odluke. Dobra auto škola je ona koja ima profesionalne i iskusne instruktore koji se svakom kandidatu maksimalno i jednako posvećuju kao i instruktore koji su dobro organizovani. Jedna od takvih jeste i auto škola Pavlin, koja već duži niz godina uspešno oranizuje kako pripremu tako i obuku vozača. Veoma je važno kandidatu pružiti kontinuiranu obuku bez velikog vremenskog raspona između časova.

Nekim auto školama je u interesu da upišu što veći broj polaznika. Neretko se dešava da u tom slučaju instruktori ne mogu da postignu sa održavanjem obuke pa se kandidatima ona oduži i na nekoliko meseci. Ovakve auto škole treba izbegavati u širokom luku. 

Da li polaganje za E kategoriju spada u težu vrstu obuke?

Možda ćete od nekoga čuti kako je polaganje za E kategoriju veoma komplikovano s obzirom da podrazumeva upravljenjem vozilom ali i prikolicom koja je zakačena za njega. Kandidati koji planiraju profesionalno da se bave vožnjom automobila, kamiona ili autobusa sa prikolicom imaće nešto "više posla" oko same obuke za razliku od onih koji se odluče da se obučavaju isključivo samo na vozilu. Ipak, ova kategorija nije nikakav bauk! Nakon dobijene dozvole, bez velikih poteškoća kandidati se mogu baviti poslom prevoznika robe za neku firmu koja nudi dobre uslove i biti veoma uspešni u tome. 

Koju god kategoriju da odaberete, moraćete da prođete kroz određenu proceduru

Šta Zakon o saobraćaju kaže možete se informisati i putem interneta. Pronaći ćete vrlo zanimljive i korisne podatke i biti spremni prilikom upisa u neku auto školu. Danas ako ste maloletni (imate navršenih 16 godina) možete započeti sa obukom kao i teorijskim delom ispita. U ovom slučaju jedan od roditelja potpisuje ugovor sa auto školom umesto vas.  Kandidat stiče uslov za polaganje završenog dela ispita tek kada postane punoletan. 

U zavisnosti od toga za koju se kategoriju opredelite zavisi koliko ćete časova vožnji imati. Najviše kandidata se odlučuje za B kategoriju, ali sve više ima zainteresovanih i za A, C, D i ostale kategorije. 

Bilo kako bilo, razloga za brigu nema. Naoružajte se strpljenjem i raspoloženi krenite u "vozačke vode". Tako ćete sebi znatno olakšati, a uspeh će doći sam po sebi. 


 


#   vozački ispiti   vozačke dozvole
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima