Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Deca iz Velikog Šiljegovca osvojila prvo mesto na međunarodnom kviz takmičenju „Nemanjići“

rssBookmark and Share

Aleksinac 04.02.2020. Radio Glas, Južna Srbija Info

Za učešće na takmičenju bilo je prijavljeno oko 340 ekipa i preko 1.000 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i dijaspore.

Deca iz Velikog Šiljegovca osvojila prvo mesto na međunarodnom kviz takmičenju „Nemanjići“

Uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, a povodom 800 godina samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve u subotu, 25. januara 2020. godine u Narodnoj biblioteci Republike Srbije u Beogradu, održano je finale međunarodnog kviz takmičenja „Nemanjići", u organizaciji Fondacije „Mir Božiji" i uz podršku Vlade Republike Srpske i Republike Srbije.

Na veliku radost cele Pravoslavne Eparhije niške, prvo mesto osvojila je ekipa „Nemanjina družina", iz osnovne škole „Velizar Stanković-Korčagin" iz Velikog Šiljegovca, koja je u finalu bila bolja od ekipe Mladi istoričari iz osnovne škole „Petar II Petrović Njegoš" iz Bileće.

Ekipu „Nemanjina družina“ čine Anastasija Đokić (VI 3), Sara Pavlović (VII 1) i Trifun Đorđević (VII 2), a njih su predvodili mentori Jasmina Đorđević, veroučitelj i Bojan Panić, nastavnik istorije u OŠ „Velizar Stanković-Korčagin“ u Velikom Šiljegovcu.

Za učešće je bilo prijavljeno oko 340 ekipa i preko 1.000 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i dijaspore.

Prvi krug takmičenja održan je 3. decembra 2019. godine onlajn, gde je ekipa „Nemanjina družina" ušla u prvih 50 ekipa. Drugi krug je, takođe, održan onlajn, 24. decembra 2019. godine kada su se plasirali u 8 najboljih ekipa i u polufinale, koje je održano 23. januara 2020. u Beogradu u sali opštine Vračar. 

U ime Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, kviz takmičenje je otvorio Episkop remezijanski gospodin Stefan, koji je najbolje plasiranim ekipama uručio vredne ikone Svetog Save.

G-din Mlađen Cicović, šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji, svakom članu pobedničke ekipe uručio je ispred Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske laptop računar. 

Jeromonah manastira Studenica, otac Vitalije drugoplasiranoj ekipi uručio je slušalice nove generacije, dok je g. Branko Bošković, direktor sportske gimnazije Prestiž iz Beograda svim članovima drugoplasirane i trećeplasirane ekipe uručio fitnes satove. 

Medalje i priznanja uručio je predsednik Fondacije „Mir Božiji", gospodin Dalibor Višić.

U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su glumac Nenad Maričić, srpski pravoslavni pojci i višestruko nagrađivani klarinista Dositej Novaković uz klavirsku pratnju pijanistkinje Mione Barbul.

Gospodin Zdravko Močević, predsjednik organizacionog odbora međunarodnog kviz takmičenja Nemanjići, najavio je ove godine drugi ciklus takmičenja posvećen znamenitim Srbima.

Ekipe su se međusobno upoznavale i družile još od 22. januara 2020. godine u Beogradu, obilazeći zahvaljujući organizatorima kviza, Sabornu crkvu, Kalemegdan, Rusku crkvu, crkvu Svetog Marka i Knez Mihajlovu ulicu. Deca su posetila i izložbu o manatiru Studenica u galeriji SANU.

Učesnici polufinala imali su i izlet do manastira Žiče gde su deca toplo dočekana, da bi se dalje uputili ka manastiru Studenica, gde su prisustvovali večernjoj službi. Nakon noćenja u ovoj srpskoj svetinji učesnici su molitveno učestvovali i u Svetoj Liturgiji posle koje je „Nemanjina družina“ pred moštima Svete Anastasije otpevala pesmu posvećenu ovoj svetiteljki. 

Cilj ovog takmičenja je da mladi prošire znanje o kulturnoj istoriji i državnosti našeg naroda. Pravo učešća imale su tročlane ekipe iz Republike Srbije, Republike Srpske, regiona, srpske dijaspore svuda u svetu, a takmičenje je namenjeno deci od 10 do 15 godina.

Komentara: 0


#   Aleksinac   Beograd   Kruševac   učenici   dijaspora   Niška eparhija   Nemanjići   Veliki Šiljegovac   Takmičenje Nemanjići   Fondacija Mir Božiji   Velizar Stanković-Korčagin OŠ
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima