Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Hristos vaskrse!

rssBookmark and Share

23.04.2011. Autor: Stefan Radović Foto: Tanjug

Hrišćanske crkve obeležavaju danas Veliku subotu, drugi dan hrišćanske žalosti. Patrijarh srpski Irinej služi liturgiju Vasilija Velikog u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Hrišćanske crkve koje ove godine istovremeno proslavljaju praznik Vaskrsenja i sve dane u Nedelji stradanja obeležavaju drugi dan hrišćanske žalosti, posle Velikog petka - dana raspeća i smrti Hristove.

Hristos vaskrse!

Veliku subotu vernici obeležavaju u molitvi i tišini, jer je to dan koji je Hristos proveo u Hadu.

Na ovaj poslednji dan Nedelje stradanja i smrti vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare i krajem dana u subotu, pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve unosi u oltar.

Posle Velikog petka i Velike subote dolazi Uskrs, najsvečaniji hrišćanski praznik.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik u godini.

To je dan radosti večne, dan kada je Hristos, bezgrešni Sin Božiji i Sin Čovečiji, pobedio smrt.

Na Vaskršnje jutrenje zvone sva crkvena zvona, a narod sa sveštenikom ide u Litiju oko crkve.

Posle trećeg ophoda staje se pred crkvena vrata. Sveštenik sa krstom, svećom i kadionicom peva tropar Vaskrsa: Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onima u grobu život darova! Otvaraju se dveri i ulazi se u hram gde je uklonjen grob Hristov.

Nastavlja se uskršnje jutrenje posle koga sledi uskrsnja Liturgija.

Na kraju Liturgije svi vernici se pozdravljaju rečima: Hristos vaskrse, i potvrđuju svoju veru sa: Vaistinu vaskrse !
 

Hrišćanska vera bez Vaskrsenja nema smisla. Gospod Isus Hristos je svojim čudotvornima vaskrsenjem pokazao svoju božansku moć, pobedio smrt i đavola i otvorio nama put u život večni. Gospod Isus Hristos je svojim čudotvornim vaskrsenjem potvrdio pobedu života, svetlosti i radosti u veri našoj.

Raj ili pakao su stanja naše duše. Gospod Isus Hristos nam je vrata Raja otvorio i na zemlji. Ta vrata, vrata naše svete Crkve pravoslavne, čuvaju angeli i svetitelji. U Crkvu je lako ući. Dovoljna je samo ljubav i vera u istinu zivu:
 

Na Uskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata. Uskrs je najvažniji praznik jer suština hrišćanskog učenja označava vaskrsnuće Hristovo iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: “neverni Toma”.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: “Hristos vaskrese” i “Vaistinu vaskrese”. Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja, a tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može“pasti” u razmaku od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

Ove godine Uskrs “pada” u nedelju, 4. aprila, i po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru, tako da ga zajedno slave i pravoslavni i katolički i protestantski hrišćani.

Za Uskrs se jaja boje crveno i drugim jarkim bojama i poklanjaju prijateljima. Jaje ima simboličko značenje jer se iz njega rađa život. Deca su ta koja se najviše raduju ovom prazniku...


Hristos vaskrse !

Vaistinu vaskrse !

Redakcija Internet portala JuznaSrbija želi vam srećne Uskršnje praznike sa željom da ih provedete u miru,zdravlju i veselju.

 

Neradni dani za Uskrs i prvomajske praznike !

Neradni dani povodom Uskrsa biće od petka, 22. aprila, do ponedeljka, 25. aprila, dok se za prvomajske praznike neće raditi tri dana - 1, 2. i 3. maja, saopštilo je danas Ministarstvo rada i socijalne politike.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, Uskršnji praznici praznuju se od Velikog petka do drugog dana Uskrsa, pa će prvi radni dan posle praznika biti utorak, 26. april.

Povodom prvomajskih praznika, Ministarstvo podseća da je Zakonom propisano da se, ako jedan od dana kada se praznuje državni praznik padne u nedelju, ne radi prvog narednog radnog dana.

S obzirom na to da 1. i 2. maj ove godine padaju u nedelju i ponedeljak, ne radi se i u utorak, 3. maja.

Komentara: 0


#   neradni dani   Uskrs   internet   zemljotres   Veliki petak   Isus Hrist   Ministarstvo rada   neradni dan   6. april   državni praznik   Marija Magdalena
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima