Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kuda idu železničke trase sa opasnim tovarom (VIDEO)

rssBookmark and Share

Niš 11.02.2019. RTS, Južna Srbija Info

Na pruzi Niš-Zaječar, između železničkih stanica Matejevac i Svrljig, iskliznulo je pet vagon-cisterni sa fosfornom kiselinom. Cisterne se nisu prevrnule i nema opasnosti po stanovništvo i životnu sredinu. Uzrok iskliznuća, tek se utvrđuje.

Foto: RTS
Foto: RTS

To je u poslednjih nekoliko meseci treći incident vezan za prevoz opasnih materija železnicom, koji su, srećom, prošli bez ozbiljnijih posledica, ali nameće pitanje ko se bavi tim prevozom i kakve uslove mora da ispuni.

Na vozu koji je saobraćao iz Prahova za Šabac, nije došlo do oštećenja vagon-cisterni niti do curenja materija iz njih, saopšteno je iz "Infrastrukture Železnice Srbije".

"Merenjem geometrije koloseka na licu mesta utvrđeno je da uzrok vanrednog događaja nije stanje železničke infrastrukture, posebno što je upravo ta deonica sanirana 2018. godine", rekao je Dejan Đorđević, direktor Sektora za saobraćajne poslove u Infrastrukturi železnice.

Prevrtanja vagona-cisterne sa amonijakom pre dvadesetak dana, kada su evakuisani meštani sela Jasenovika kod Niša, takođe je prošlo bez posledica po stanovništvo.

Železnička komisija je utvrdila da je odgovoran privatni operater "NCL", zbog tehničkog stanja vagona. Za zamašćene šine na barskoj pruzi na Zlatiboru krajem prošle godine, odgovoran je "Srbija kargo", jedan od pet operatera koji prevoze teret na prugama. 

Dušan Garibović, generalni direktor "Srbija kargo" rekao je da u svom sastavu imaju zaposlene koji poseduju međunarodne sertifikate za prevoz opasnih materija.

"Imamo interni poslovnik o prevozu opasnih materija na osnovu čega pratimo operativno 24 časa dnevno, odnosno 365 dana u godini prevoz opasnih materija", rekao je Garibović.

Od svega što se prevozi železnicom, trećinu čine opasne materije.

Dr Vladimir Cvetković sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu kaže da prevozno sredstvo mora biti tehnički ispravno uz odgovarajući sertifikat o ispravnosti te cisterne.

"Mora postojati sertifikat o obučenosti vozača koji upravlja, recimo, u drumskom saobraćaju ili železničkom saobraćaju, moraju biti obučeni svi ljudi koji učestvuju u transportu opasne robe za pravilno reagovanje u situacijama kad je došlo do izlivanja opasnih materija", istakao je Cvetković.

Osim toga da li su koloseci ispravni i da li su prevoznici preduzeli sve mere bezbednosti, važno je i kuda idu železničke trase sa opasnim tovarom. Od ovog meseca, sav transport opasnih materija ide ispod centra Beograda, jer je to jedini preostali put posle prekida saobraćaja na pruzi Beograd - Novi Sad zbog rekonstrukcije.

VIDEO: RTS

video...

Komentara: 0


#   Niš   Beograd   Železnice Srbije   Svrljig   Dejan Đorđević   voz   cisterne   Gornji Matejevac   Novi Sad   Srbija Kargo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima