Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovac: Dodeljene Oktobarske nagrade grada 2015.

rssBookmark and Share

Leskovac 12.10.2015. Danilo Kocić

Grad Leskovac je svečanom sednicom Gradske skupštine obeležio svoj dan.

Leskovac: Dodeljene Oktobarske nagrade grada 2015.

Povodom dana grada novčane nagrade od po 100.000 dinara dobili su Milica Jović, za izuzetne rezultate ostvarene tokom školovanja na osnovnim akademskim i master studijama Ekonomskog fakulteta u Nišu, sa prosekom 10 i Stefan Stojanović, učenik četvrtog razreda leskovačke Gimnazije, koji je na međunarodnoj hemijskoj olimpijadi  u Azejberdžanu  osvojio bronzanu medalju.

Oktobarsku nagradu dobio je Dragan Đokić, koji je Matematički fakultet u Beogradu završio sa prosečnom ocenom 10.

Skupštinski odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja odlučio je da ove godine Oktobarske nagrade – pohvale, pripadnu Ivi Stanković, diplomiranom inženjeru logističkog inženjerstva  na Vojnoj akademiji u Beogradu, koja je akademiju završila sa prosečnom ocenom 9,65 i Milanu Kitanoviću, koji je osnovne i master studije na Ekonomskom i Mašinskom fakultetu u Nišu završio sa prosekom 10.

Na predlog gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića Oktobarske nagrade – medalje dobilo je četvoro Leskovčana, doktora nauka, koji obavljaju funkciju dekana na četiri fakulteta Niškog univerziteta, kao i jedna dramska umetnica.

Oktobarska medalja uručena je: dr Suzani Kostić, redovnom profestoru i dekanu fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta u Nišu, za izuzetan doprinos obrazovanju mladih kadrova u oblasti muzičke umetnosti, dr Jadranki Đurović Todorović, redovnom profestoru i dekanu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, za izuzetna ostvarenja u oblasti finansija i bankarstva i afirmaciju grada Leskovca, prof. dr Stevanu Iliću, dugogodišnjem dekanu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu i načelniku Kardiološke klinike Instituta za lečenje i rehabilitaciju iz Niške Banje, kao i prof. dr Petru B. Mitkoviću, dekanu Građevinskog arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Među ovogodišnjim dobitnicma oktobarske nagrade je i glumica Sloboda Mićalović, za ostvarene brojne uloge, kao i za, kako se kaže u obrazloženju, širenju pozitivne slike o svom rodnom Leskovcu.

Svečanu sednicu, koja je ove godine održana u renoviranoj sali Narodnog pozorišta, svojim nastupom uveličalo je dečji hor „Zvezdice“, kao i ženski vokalni sastav „Neven“ koji radi pri Udruženju penzionera Leskovac.

OCENA DR GORANA CVETANOVIĆA

Ono na šta sam najviše ponosan, to su naši mladi. Oni su pravi potencijal našeg grada. Činjenica da je iz godine u godinu broj onih koji zaslužuju nagrade za postignute uspehe u radu sve veći i veći, znači da smo, ma koliko sirmašan grad, zapravo jedan izuzetno bogat grad. Mladim ljudima dodeljujemo novčane nagrade, priznanja, i to je najfukcionalnije utrošen novac iz gradskog budžeta. Mladim ljudima poručujemo da ćemo se truditi da nagradimo sve njihove uspehe. Onoga trenutka kada većina mladih koji završe fakultet želi da se vrati u svoj rodni grad i u njemu formira porodicu, znači da smo u tome uspeli, rekao je na svečanoj sednici Skupštine grada gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Krajem 2012. godine broj nezaposlenih lica bio je 23.000, dok ih je sada 19.800. To je jedan od najvećih uspeha lokalne samouprave, rekao je Goran Cvetanović. Ovakvi rezultati postignuti su merama aktivne politike zapošljavanja, za koje je u pretnodne tri godine izdvojeno blizu 100 miliona dinara.

U prethodne tri godine, od preuzimanja odgovornosti, uradili smo dosta na uređenju grada, rekao je Cvetanović. Tokom prošlog meseca grad je postao vlasnik dva velika privredna subjekta, društvenih preduzeća „Sintetika“ i „Jugekspres“. Izvojeno je 80 miliona dinara kako bi bili obezbeđeni svi preduslovi za proširenje postojenjih kapaciteta kompanija „Jura“ i „Džinsi“ koje u Leskovcu žele da otvaraju nova radna mesta. Uradili smo sve što jedana lokalna vlast može da uradi kako bi privukli strane investitore, rekao je Cvetanović i dodao da je u tome grad imao nesebičnu podršku i pomoć republičke Vlade i premijera Aleksandra Vučića.

On je govorio o infrastrukturnim radovima koji su u Leskovcu urađeni u poslednjih godinu dana. Od 144 naseljena mesta, gotovo da nema sela i naselja gde nešto nije urađeno. Pre nekoliko dana u Oruglici, na samoj granici sa KiM, otvorena je zdravstvena ambulanta. Adaptirano je i renovirano desetak gradskih ulica. Za koji dan biće otvorena nova kotlarnica na gas sa 35 podstanica kojima će daljinski da se upravlja, čime će se građanima u centralnom gradskom jezgru omogućiti jeftinije i kvalitetnije grejanje, kao i nova priključenja i širenje kapaciteta JKP „Toplana“.

Zatim, tu je novi trg pored Narodnog muzeja, trotoari, dvroredi, kanalizacione i vodovodne mreže, dečja igrališta, toplije škole, redovne zarade za zaposlene, briga o socijalno ugroženim i starim, briga o porodiljama, porodicama sa školskom decom, to je lokalna samouprava danas. Jednom rečju, sevris koji pokušava da osluškuje potrebe građana i brzo reaguje na sve zahteve, ali samo onda kada su zakonski uslovi za to ispunjeni. Nema povlašćenih i privilegovanih, nema nezamenjivih. Menjamo sebe, ali želimo da menjamo i sve naše sugrađane.Trudimo se da grad bude čist, uređen, da se stvari menjaju ka tome, rekao je na svečanoj sednici Goran Cvetanović.

Leskovac.RS


#   Leskovac   Goran Cvetanović   socijalno ugroženi   radna mesta   lokalna samouprava   novčane nagrade   Stefan Stojanović   oktobarske nagrade   Milica Jović     Sloboda Mićalović
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima