Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац: Додељене Октобарске награде града 2015.

rssBookmark and Share

Лесковац 12.10.2015. Данило Коцић

Град Лесковац је свечаном седницом Градске скупштине обележио свој дан.

Лесковац: Додељене Октобарске награде града 2015.

Поводом дана града новчане награде од по 100.000 динара добили су Милица Јовић, за изузетне резултате остварене током школовања на основним академским и мастер студијама Економског факултета у Нишу, са просеком 10 и Стефан Стојановић, ученик четвртог разреда лесковачке Гимназије, који је на међународној хемијској олимпијади  у Азејберџану  освојио бронзану медаљу.

Октобарску награду добио је Драган Ђокић, који је Математички факултет у Београду завршио са просечном оценом 10.

Скупштински одбор за обележавање празника, јубилеја и доделу признања одлучио је да ове године Октобарске награде – похвале, припадну Иви Станковић, дипломираном инжењеру логистичког инжењерства  на Војној академији у Београду, која је академију завршила са просечном оценом 9,65 и Милану Китановићу, који је основне и мастер студије на Економском и Машинском факултету у Нишу завршио са просеком 10.

На предлог градоначелника Лесковца Горана Цветановића Октобарске награде – медаље добило је четворо Лесковчана, доктора наука, који обављају функцију декана на четири факултета Нишког универзитета, као и једна драмска уметница.

Октобарска медаља уручена је: др Сузани Костић, редовном профестору и декану факултета музичке уметности Универзитета у Нишу, за изузетан допринос образовању младих кадрова у области музичке уметности, др Јадранки Ђуровић Тодоровић, редовном профестору и декану Економског факултета Универзитета у Нишу, за изузетна остварења у области финансија и банкарства и афирмацију града Лесковца, проф. др Стевану Илићу, дугогодишњем декану Медицинског факултета Универзитета у Нишу и начелнику Кардиолошке клинике Института за лечење и рехабилитацију из Нишке Бање, као и проф. др Петру Б. Митковићу, декану Грађевинског архитектонског факултета Универзитета у Нишу.

Међу овогодишњим добитницма октобарске награде је и глумица Слобода Мићаловић, за остварене бројне улоге, као и за, како се каже у образложењу, ширењу позитивне слике о свом родном Лесковцу.

Свечану седницу, која је ове године одржана у реновираној сали Народног позоришта, својим наступом увеличало је дечји хор „Звездице“, као и женски вокални састав „Невен“ који ради при Удружењу пензионера Лесковац.

ОЦЕНА ДР ГОРАНА ЦВЕТАНОВИЋА

Оно на шта сам највише поносан, то су наши млади. Они су прави потенцијал нашег града. Чињеница да је из године у годину број оних који заслужују награде за постигнуте успехе у раду све већи и већи, значи да смо, ма колико сирмашан град, заправо један изузетно богат град. Младим људима додељујемо новчане награде, признања, и то је најфукционалније утрошен новац из градског буџета. Младим људима поручујемо да ћемо се трудити да наградимо све њихове успехе. Онога тренутка када већина младих који заврше факултет жели да се врати у свој родни град и у њему формира породицу, значи да смо у томе успели, рекао је на свечаној седници Скупштине града градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Крајем 2012. године број незапослених лица био је 23.000, док их је сада 19.800. То је један од највећих успеха локалне самоуправе, рекао је Горан Цветановић. Овакви резултати постигнути су мерама активне политике запошљавања, за које је у претнодне три године издвојено близу 100 милиона динара.

У претходне три године, од преузимања одговорности, урадили смо доста на уређењу града, рекао је Цветановић. Током прошлог месеца град је постао власник два велика привредна субјекта, друштвених предузећа „Синтетика“ и „Југекспрес“. Извојено је 80 милиона динара како би били обезбеђени сви предуслови за проширење постојењих капацитета компанија „Јура“ и „Џинси“ које у Лесковцу желе да отварају нова радна места. Урадили смо све што једана локална власт може да уради како би привукли стране инвеститоре, рекао је Цветановић и додао да је у томе град имао несебичну подршку и помоћ републичке Владе и премијера Александра Вучића.

Он је говорио о инфраструктурним радовима који су у Лесковцу урађени у последњих годину дана. Од 144 насељена места, готово да нема села и насеља где нешто није урађено. Пре неколико дана у Оруглици, на самој граници са КиМ, отворена је здравствена амбуланта. Адаптирано је и реновирано десетак градских улица. За који дан биће отворена нова котларница на гас са 35 подстаница којима ће даљински да се управља, чиме ће се грађанима у централном градском језгру омогућити јефтиније и квалитетније грејање, као и нова прикључења и ширење капацитета ЈКП „Топлана“.

Затим, ту је нови трг поред Народног музеја, тротоари, дврореди, канализационе и водоводне мреже, дечја игралишта, топлије школе, редовне зараде за запослене, брига о социјално угроженим и старим, брига о породиљама, породицама са школском децом, то је локална самоуправа данас. Једном речју, севрис који покушава да ослушкује потребе грађана и брзо реагује на све захтеве, али само онда када су законски услови за то испуњени. Нема повлашћених и привилегованих, нема незамењивих. Мењамо себе, али желимо да мењамо и све наше суграђане.Трудимо се да град буде чист, уређен, да се ствари мењају ка томе, рекао је на свечаној седници Горан Цветановић.

Лесковац.РС


#   Лесковац   Горан Цветановић   социјално угрожени   радна места   локална самоуправа   новчане награде   Стефан Стојановић   октобарске награде   Милица Јовић     Слобода Мићаловић
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима