Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шта је све урађено у Лесковцу у 2017. години

rssBookmark and Share

Лесковац 09.01.2018. Јужна Србија Инфо

2017. година за Лесковац је била успешна и пуна занимљивих догађаја. Кратком ретроспетктивом подсетићемо на неке од њих.

Шта је све урађено у Лесковцу у 2017. години

ЈАНУАР

ОБНОВЉЕН СЕРТИФИКАТ О ПОВОЉНОМ ПОСЛОВНОМ ОКРУЖЕЊУ

Град Лесковац је обновио регионални Сертификат о повољном пословном окружењу, са до сада највећим процентом испуњености критеријума од 91,4%. Тиме је лесковачка локална самоуправа по трећи пут од 2010. године испунила све стандарде и критеријуме Европске уније по питању унапређења пословне климе.

Највећи напредак постигнут је у области инфраструктуре и комуналних услуга са 68,4% на 94,4%, захваљујући унапређењу стратешких докумената и система 48 сати, као и постојању функционалног Географско-информационог система. Побољшање се огледа и у области активности за промоцију улагања и квалитета пословног амбијента у граду, где је дошло до повећања у испуњености критеријума са претходних 78,1% на 87,5%, кроз унапређење квалитета веб презентација и добру комуникацију са привредницима.

НАГРАЂЕНИ МЛАДИ ЗА ДАН СВЕТОГ САВЕ

Око 200 младих који су постигли изузетне резултате у науци, уметности, култури и спорту примило је новчане награде града које локална самоуправа традиционално додељује за Дан града и  Дан Светог Саве,  а сваке године се просечно награди око 500 ученика, студената, доктораната.

„Успешну земљу и успешан град стварају успешни, образовани, талентовани људи. Лесковац је богат таквим људима, нарочито младима који тек треба да искажу свој пун потенцијал. Желимо да стварамо Лесковац који ће бити град младих и град за младе јер су они наша покретачка снага, наш темељ за будућност - рекао је градоначелник Лесковца др Горан Цветановић на додели награда младим лесковачким талентима.

 ФЕБРУАР

ПОЧЕЛА СА РАДОМ НОВА ПИЈАЦА

Почела са радом нова зелена пијаца изграђена на месту старе у близини некадашње аутобуске станице. Реч је о новом модерном пијачном комплексу са 110 тезги и са пословним простором са 15 локала.

У изградњу пијачног комплекса уложено је око 120 милиона динара.

ОТВОРЕН РЕНОВИРАНИ ОМЛАДИНСКИ КЛУБ

Млади из Лесковца и околине добили су реновирани Омладински клуб који функционише при Канцеларији за младе у улици Светозара Марковића 23.

За уређење овог простора средства су издвојили Министарство омладине и спорта и град Лесковац.

ЛЕСКОВАЧКА БОЛНИЦА ПРОГЛАШЕНА ЗА НАЈБОЉУ, А ДИРЕКТОР ЗА МЕНАЏЕРА ГОДИНЕ

Међународни комитет за номинацију Сократових награда са седиштем у Лондону прогласио је Општу болницу у Лесковцу за најбољу у 2016. години у конкуренцији сличних здравствених установа на западном Балкану.

Истовремено, директор болнице Небојша Димитријевић проглашен је за менаџера године, а признања, каква је раније у Србији од ове организације добио још Институт у Сремској Каменици, уручена су у Лондону. Једна од предлагача за ово признање била је и Европска медицинска асоцијација.

 МАРТ

ОБЕЛЕЖЕНО 18 ГОДИНА ОД НАТО БОМБАРДОВАЊА

У Грделици код Железничког моста одржана је централна церемонија обележавања годишњице НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, која је почела 24. марта 1999. године. 

Церемонија, којој је присуствовало око четири хиљаде људи, почела је симболично доласком воза, сиреном и минутом ћутања на месту на којем је 12. априла бомбардован путнички воз, у којем је погинуло најмање 15 цивила. Венце и цвеће положили су породице погинулих, премијер Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, градоначелник Лесковца Горан Цветановић и други.

СКАДА СИСТЕМ У ФАБРИЦИ ВОДЕ У ГОРИНИ

Захваљујући великој инвестицији Водовода, Фабрика воде у Горини добила је савремен систем за надзор и контролу водоснабдевања.

Реч је о такозваном веб-скада систему, вредном близу      100 000 евра, јединствен на југу Србије, који омогућава праћење целокупног система водоснабдевања од акумулације Барје до крајњих потрошача у селима Петровац, Мрштане, Турековац и Богојевце.

ЛЕСКОВАЦ ПРВИ У СРБИЈИ УСАГЛАСИО ПЛАН ОДБРАНЕ СА ПЛАНОМ ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Лесковац је први град у Србији, који је свој план одбране усагласио са планом одбране Републике Србије.

После двадесет година, овакав план је спроведен у Лесковцу, на основу кога се град организује  и припрема за извршење задатака као и предузимањем мера и заштиту и спашавање људи, материјалних добара , како у ратном тако и у ванредном стању.

ОТВОРЕНО РАЗВОЈНО САВЕТОВАЛИШТЕ У ДЕЧИЈЕМ ДИСПАНЗЕРУ

У Дечијем диспанзеру званично је отворено реновирано Развојно саветовалиште.

Реч је о саветовалишту које је опремљено новим намештајем и дидактичким материјалима неопходним за рад са децом у најранијем узрасту, како би се стимулисао њихов развој.

Саветовалиште је реновирано у оквиру програма сарадње УНИЦЕФ-а и Министарства здравља, а Лесковац је десета локална самоуправа у Србији која је добила овакво једно саветовалиште.

ОБЕЛЕЖЕН СТОТИ РОЂЕНДАН ЉУБОМИРА СТАНКОВИЋА

Љубомир Станковић рођен је 17. марта 1917. године, у време подизања Топличког устанка, у години која је претходила завршетку Првог светског рата и почетку Златног доба Лесковца.

И даље живи у Ораовици код Грделице, у којој је прошле године прославио 100. рођендан, а овом ретком јубилеју присуствовао је и градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

И данас води рачуна о исхрани, а обавезно пости средом и петком. Каже, ипак, да је главни рецепт за дуговеченост  рад.

АПРИЛ

ПРЕМИЈЕР ВУЧИЋ У ЛЕСКОВЦУ ОТВОРИО МОДЕРНИЗОВАНУ ПРУГУ ВИНАРЦЕ - ЂОРЂЕВО

Премијер Србије Александар Вучић присуствовао је пуштању у рад реконструисане и модернизоване деоницe пруге Винарце – Ђорђево. Овим су завршене све три јужне деонице на међународном железничком Коридору 10 између Ниша и Прешева, уз финансирање из руског кредита, чија је укупна вредност 30,4 милиона долара, а дужина 46,5 километара.

ЛЕСКОВАЦ ПОСЕТИО АМБАСАДОР АУСТРИЈЕ

Лесковац је посетио амбасадор Републике Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер и том приликом ближе се упознао са потенцијалима нашег града и могућностима унапређења сарадње лесковачких и аустријски привредника.

ПРВИ ПУТ АСФАЛТИРАНА УЛИЦА У СЕЛУ ПРЕДЕЈАНЕ

Захваљујући заједничким средствима града Лесковца и становника Предејана села, главна улица у овом селу добила је асфалт.

Ово је и прва улица у овом месту која је асфалтирана.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛЕСКОВЦА ПО ДРУГИ ПУТ ПОСТАО ЧЛАН УПРАВНОГ ОДБОРА НАЛЕД-А

На Изборној скупштини Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), градоначелник Лесковца Горан Цветановић изабран је за члана Управног одбора ове значајне организације.

Међу члановима Управног одобра нашла су се још само два представника локалне самоуправе: градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и градоначелник Пирота Владан Васић. Пет чланова бирано је из привредног сектора, међу којима су представници Кока-коле, компаније Гомекс, Горења, Апатинске пиваре, компаније САП, као и један представник организација цивилног друштва.

ЛЕСКОВАЦ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ НА САСТАНКУ МРЕЖЕ ЗА РОМСКА ПИТАЊА СКГО

На четвртом састанку Мреже за ромска питања Сталне конференције градова и општина који је одржан у Београду, Град Лесковац је представљен као пример добре праксе.

Тема овог састанка била је „Здравствене медијаторке – подршка локалним самоуправама“.

Овом приликом истакнуто је вишегодишње искуство Мобилног тима за инклузију Рома у Лесковцу који је формиран 2014. године.

ПРИЈЕМ ЗА ПРЕДРАГА ДАНИЛОВИЋА

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић приредио је пријем за председника Кошаркашког савеза Србије Предрага Даниловић.

Даниловић је са сарадницима посетио Лесковац како би се упознао са стањем у коме се налази кошаркашки спорт у овом делу Србије.

МАЈ

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛЕСКОВЦА НА ЧЕЛУ СКУПШТИНЕ ОСНИВАЧА ЦЕНТРА ЗА РАЗВОЈ ЈАБЛАНИЧКОГ И ПЧИЊСКОГ ОКРУГА

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић изабран је за председника Скупштине оснивача Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа на период од четири године.

Подршку градоначелнику Лесковца дали су градоначелници и председници општина и градова Јабланичког и Пчињског округа, као и директори познатих компанија.

Ово је још једно признањe, али и потврда успешности рада градоначелника Лесковца и лесковачке локалне самоуправе.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛЕСКОВЦА УЧЕСТВОВАО НА „DANUBE WATER CONFERENCE 2017“

Представници Сталне конференције градова и општина (СКГО) на Генералној скупштини НАЛАС-а, која се одржава од 17. до 19. маја у Бечу, учествују у раду конференције „Danube Water Conference 2017“ и разговарају о инвестицијама у водоснабдевање и изградњу постројења за прераду отпадних вода.

Искуства Лесковца на овој конференцији изнео је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Дунавска конференција о водама бави се питањем европских и глобалних изазова у области услуга које се тичу снабдевања водом.

Тема овогодишње конференције је „Дефинисање изазова финансирања услуга водоснабдевања за развој“. Конференција је окупила преко 150 учесника из преко 15 земаља, како би се дискутовало о изазовима у вези са финансирањем услуга водоснабдевања.

АМБАСАДОР ШВЕДСКЕ ПРВИ ПУТ У ПОСЕТИ ЛЕСКОВЦУ

Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин први пут је посетио Лесковац  где се састао са градоначелником  Гораном Цветановићем и његовим сарадницима.

Након састанка градоначелник Цветановић је рекао да је руководство града упознало амбасадора са актуелним приликама у Лесковцу, изражавајући наду да ће град учествовати у новим пројектима које реализује Амбасада Шведске у Србији и Влада Шведске.

ФУДБАЛСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ ДОНИРАО СПОРТСКУ ОПРЕМУ КЛУБОВИМА ИЗ ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА

Представници Фудбалског савеза Србије боравили су у Лесковцу где су представницима спортских клубова донирали комплете спортске опреме, у оквиру акције помоћи клубовима широм Србије.

Укупно 61 клуб са подручја Јабланичког округа добио је спортску опрему какву носе репрезентативци Србије у фудбалу.

ПОХВАЛА ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА ЗА ДОПРИНОС РАЗВОЈУ СВИХ ОБЛИКА ПРИСТУПАЧНОСТИ

Град Лесковац добитник је Похвале за допринос развоју свих облика приступачности на својој територији у 2016. години коју уручује Заштитник грађана.

У образложењу одлуке о додели награда, признања и похвала наводи се да је Заштитник грађана желео да промовише примере добре праксе у области приступачности на локалном нивоу, као и да оствари бољу сарадњу с њима како би утврдио узроке због којих се не примењују у пуној мери прописи који гарантују њихова права.

ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ УЛИЦЕ ТОПЛИЧКОГ УСТАНКА

Радови на изградњи саобраћајнице и паркинг простора у улици Топличког устанка су завршени.

Вредност уговора је  око 8,9 милиона динара. Инвеститор је град Лесковац.

ЈУН

ОБЕЛЕЖЕНА ГРАДСКА СЛАВА ЛЕСКОВЦА

Литургијом у Саборној цркви и литијом централним градским улицама град Лесковац обележио је своју славу – Свету Тројицу.

ПРОМОВИСАНИ ДОКТОРИ НАУКА У НИШУ

Универзитет у Нишу промовисао је 32 доктора наука, међу којима се нашлo и четири Лесковчана.

За докторе наука су промовисани Мирјана Миљковић, доктор медицинских наука, Горан Цветановић, доктор медицинсих наука, Гордана Петровић, доктор медицинских наука и Ана Коцић, доктор Филолошких наука.

Кандидате, који су своје докторске дисертације одбранили на Филозофском, Електронском, Машинском, Медицинском, Природно- математичком и Факултету заштите на раду, ректор Универзитета у Нишу проф. др Драган Антић, 30. маја 2017. године, свечано је промовисао у највише научно звање.

ЗАВРШЕНА КОМПЛЕТНА РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦЕ "ЖИКИЦЕ ЈОВАНОВИЋА ШПАНЦА"

Захваљујући радовима чија је укупна вредност 36,6 милиона динара, улица Жикице Јовановића Шпанца добила је потпуно другачији изглед, а њени становници боље услове за живот.

У овој улици најпре је замењена водоводна мрежа, потом су реконструисани тротоари, изграђена два стамбена прилаза и на крају је комплетно реконструисан коловоз.

НАПРАВЉЕНА МУЋКАЛИЦА ЗА ЧЕТИРИ ХИЉАДЕ ЉУДИ

Студенти Високе пословне школе струковних студија са смера Менаџмент технологије хране и гастрономије предвођени професором Момчилом Цонићем, направили су лесковачку мућкалицу у казану од једне тоне, за 4.000 оброка.

Манифестација посвећена чувеном лесковачком специјалитету одржана је први пут, са циљем даљег развоја гастрономско-туристичких потенцијала Лесковца.

"НАУЧНИ КАМИОН" СТИГАО У ЛЕСКОВАЦ

На паркингу код Робне куће отворен је „научни камион“.

Научни камион Центра за промоцију науке је покретна лабораторија, учионица и изложбени простор домаће производње који је осмишљен тако да може да стигне у све делове Србије у циљу приближавања науке ученицима, организационим групама и свим осталим заинтересованим грађанима.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРИРЕДИО ПРИЈЕМ ЗА УСПЕШНЕ СПОРТИСТЕ

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић приредио је пријем за око стотинак младих спортиста, највише деце, из 27 спортских клубова из 15 индивидуалних спортова.

НОВА АУТОЦИСТЕРНА ЗА ЈКП "КОМУНАЛАЦ"

Јавно-комунално предузеће „Комуналац“ набавило је нову аутоцистерну за прање улица марке „Ивеко“, вредности 9,6 милиона динара.

Део ових средстава, у износу од 3,5 милиона, издвојен је из градског буџета, а остатак је обезбедило само предузеће.

ЈУЛ

ПОЧЕЛА ЗАМЕНА ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ У 29 УЛИЦА

Радовима на замени водоводне мреже у улици Краља Петра Првог, започео је трећи циклус реконструкције старих и дотрајалих водоводних цеви у оквиру КФВ програма, а који реализује ЈКП „Водовод“ Лесковац.

ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ДРУГОГ ДЕЛА МЛИНСКЕ УЛИЦЕ

Радови на реконструкцији другог дела Млинске улице, од раскрснице са улицом Илије Стреле до улице Краља Петра Првог, су завршени.

Вредност овог уговора износила је 7,3 милиона динара.

ЗАВРШЕНА ИЗГРАДЊА УЛИЦЕ „БРАНКА КРСМАНОВИЋА“

Завршена изградња улице Бранка Крсамновића у насељу код старе сточне пијаце. Вредност радова је скоро 6 милиона динара. Инвеститор је град Лесковац.

ЛЕСКОВАЦ ПРВИ ПО КОНКУРЕНТНОСТИ

Према порталу Конкурентност градова и општина у односу на 2013. годину, индекс конкурентности Лесковца значајно је побољшан, ово је речено на састанку на којем је било речи о анализи конкурентности локалних самоуправа.

На основу унетих података, Лесковац се налази на првом месту у односу на 34 локалне самоуправе јужне и југозападне Србије, колико укупно учествује у пројекту Студија конкурентности градова и општина у јужној и југозападној Србија.

Ова студија започета је у оквиру програма ЕУ ПРОГРЕС.

 ОДРЖАНА 19. БАЛКАНСКА СМОТРА МЛАДИХ СТРИП АУТОРА

У Лесковачком културном центру отворена је 19. Балканска смотра младих стрип аутора на којој је учешће узело преко 2700 стрип цртача из 54 земље, са шест континената.

ОДРЖАН ЛЕСКОВАЧКИ КАРНЕВАЛ

Овогодишњи карневал одржан је од 5. до 8. јула и окупио је неколико хиљада учесника и преко 30 карневалских група.

 АВГУСТ

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ОТВОРИО РОШТИЉИЈАДУ И НАЈАВИО НОВЕ ФАБРИКЕ У ЛЕСКОВЦУ

Председник Србије Александар Вучић отворио је 28. Роштиљијаду у Лесковцу.

Он је овом приликом рекао да је реч о највећој туристичкој манифестацији у Србији и позвао становнике других градова Србије да дођу у Лесковац и виде колико је Лесковац леп током Роштиљијаде.

Председник је говорио и о економским темама изражавајући задовољство што је протеклих година број незапослених у Лесковцу смањен и истакао да ће једна фабрика у Лесковцу проширити своје капацитете, а још један нови инвеститор покренути производњу.

ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА УСТАНОВЕ ЗА ОДРАСЛЕ И СТАРИЈЕ

У Установи за одрасле и старије  почели су радови на потпуној реконструкцији овог објекта. Њихова вредност износи 62,2 милиона динара, а за ову значајну инвестицију средства су обезбеђена преко Канцеларије за управљање јавним улагањима.

ЛЕСКОВАЦ ДОМАЋИН БАЛКАНСКОГ ПРВЕНСТВА У ОДБОЈЦИ ЗА КАДЕТЕ

У финалу Балканског првенства за кадете у одбојци, Србија је савладала Бугарску резултатом 3:1 (26:24, 21:25, 25:18, 25:13). Градоначелник Лесковца Горан Цветановић приредио је пријем у Свечаној сали града за кадете који су на Балканском првенству у одбојци бранили боје Србије.

И 2017. ГОДИНЕ НАГРАДНА ЕКСКУРЗИЈА ЗА ВУКОВЦЕ

Сви средњошколци носиоци Вукове дипломе, као и ученици који су завршили Музичку школу и имају просек 5,0, ишли су на наградну ексурзију по Србији коју је организовао град Лесковац преко Канцеларије за младе.

ДЕЛЕГАЦИЈА ГРАДА ЛЕСКОВЦА У ПОСЕТИ БИЈЕЉИНИ

Делегација града Лесковца на челу са градоначелником Гораном Цветановићем боравила је у Бијељини поводом „Пантелинских дана“.

На Дан Светог Пантелејмона, 9. августа - градске славе, испред Градске управе Бијељине организовано је ломљење славског колача, а улицама града прошла је литија након литургије у цркви Светог Ђорђа.

Током посете градоначелник Лесковца Горан Цветановић и градоначелник Бијељине Мићо Мићић договорили су наставак и проширење сарадње.

СЕПТЕМБАР

У ТОКУ РАДОВИ НА ПРОШИРЕЊУ ДЕПОНИЈЕ У ЖЕЉКОВЦУ

Генерални директор и већински власник Компаније "Пор Вернер и Вебер" Карл Хајнц Штраус први пут је посетио  Лесковац и са градоначелником Гораном Цветановићем разговарао о даљој сарадњи, а потом и обишао регионалну санитарну депонију у Жељковцу.

На овој депонији у току су радови на  њеном проширењу у укупној вредности од око 3 милиона динара, уз додатних 500 000 евра за изградњу постројења за прераду отпадних вода.

ОТВОРЕН 10. "LIFFE"

Прослављени редитељ Емир Кустурица отворио је јубиларни 10. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије. Након званичног отварања одржан је концерт  „No smoking orekstra“, коме је ово први наступ у Србији после осам година.

НОВИ ИЗГЛЕД ЗА ОСНОВНУ ШКОЛУ "ТРАЈКО СТАМЕНКОВИЋ"

Након више деценија, 740 ученика Основне школе „Трајко Стаменковић“ у Лесковцу добило је боље услове за боравак у својим учионицама.

Град је уз финансијску подршку Европске уније и Владе Швајцарске, у износу од 95 000 евра, реализовао пројекат “Побољшање енергетске ефикасности кроз енергетску обнову објекта”. Радове, чија је укупна вредност 105 000 евра, извело је предузеће АД Стандард.

РЕКОНСТРУИСАНЕ ШКОЛА И МЕСНА КАНЦЕЛАРИЈА У ДРЋЕВЦУ

Након две године „подстанарског“ статуса, ученици из Дрћевца, Ораовице, Црковнице и Големе Њиве, вратили су се у своју школу у Дрћевцу.

После пожара који је избио 2015, уништен је део ове зграде, кровна конструкција, фискултурна сала, оштећена је месна канцеларија.  Локална самоуправа је издвојила 4,5 милиона динара како би обновила објекат у којем је смештена школа, али и месна канцеларија.

 ОСНОВНА ШКОЛА „КОСТА СТАМЕНКОВИЋ“ ДОБИЛА НОВИ СПОРТСКИ ТЕРЕН

Основна школа "Коста Стаменковић" добила је нови спортски терен, за који је из буџета града издвојено око 4 милиона динара.

АСФАЛТИРАН ДЕО ПУТА ОД КУТЛЕША ПРЕМА ДРАШКОВЦУ

Деоница пута кроз лесковачко село Кутлеш од 420 метара прекривена је новим асфалтом за шта је из општинске касе издвојено 2,8 милиона динара.

ВУЧЈЕ ДОБИЛО КАНЦЕЛАРИЈУ ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД

Након Брестовца, канцеларија Центра за социјални рад почела је са радом и у Вучју, а њено отварање изузетно је важно за мештане јер ће своја права из области социјалне заштите моћи да остваре на једном месту, без потребе да долазе у Лесковац.

 У ЛЕСКОВЦУ ОТВОРЕНА НОВА ФАБРИКА

Румунска фабрика „Терастил“, која послује у оквиру „Терапласт групе“, отворила је у Лесковцу погон за производњу грађевинских сендвич панела у којој има посла за 80 Лесковчана.

Терастил је купио део фабрике Интерлеминд у којој су се такође производили сендвич панели.

СВЕЧАНОМ СЕДНИЦОМ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА ЛЕСКОВЦА

Поводом дана града Лесковца, 11. октобра, одржана је свечана седница Скупштине града у Народном позоришту.

Заслужним појединцима и колективима, овом приликом, уручене су новчане награде, похвале и медаље.

Медаље су добили Марко Стојановић, стрип аутор, за изузетан допринос развоју стрипа и промоцији Лесковца у националним и међународним оквирима.

Добитник овог признања је и сликар Братислав Бата Анђелковић, донатор и добитник бројних националних и међународних признања за изузетан допсринос развоју сликарства и промоцији Лесковца.

Лесковачки културни центар је ову награду добио за организацији Интернационалног фестивала филмске режије, који је протеклих 10 година окупио велики број редитеља и глумаца из Србије и бивше Југославије.

Камерни оркестар Аморосо, који је обележио 15 година од формирања, добио је медаљу за изузетни допринос на развоју музичке културе у Лесковцу и иностранству.

Добитник медаље је и Градски дечији хор „Звездице“ за изузетне резултате на националним и међународним такмичењима, афирмацију традиције хорског певања и промоцију Лесковца кроз, такође, 15 година рада.

НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉЕ МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ

Традиционално на Дан града, младим талентованим Лесковчанима који су постигли изузетне резултате у образовању, уметности, култури, спорту, додељене су новчане награде од стране локалне самоуправе. Награде је добило 225 младих.

ОБЕЛЕЖЕНО 500 ГОДИНА МАНАСТИРА СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ У ЈАШУЊИ

Пројекцијом документарног филма „Првих петсто година“ у Народном позоришту и мултимедијалним спектаклом „Векови духовности“ у 4Д пројекцији на  ЛКЦ-у, почела је прослава петстогодишњице јашуњског манастира Светог Јована Претече.

У част пола миленијума постојања ове обновљене светиње на обронцима Бабичке горе у манастиру Светог Јована Претече у Јашуњи патријарх српски господин Иринеј служио је литургију са владикама и свештенством у присуству великог броја верника.

Овом приликом патријарх је уручио орден Светог Саве другог степена.

ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ИНФЕКТИВНОГ ОДЕЉЕЊА ОПШТЕ БОЛНИЦЕ ЛЕСКОВАЦ

Инфективно одељење у Општој болници Лесковац саграђено је пре 70 година (1947) и од тада у њега ништа није улагано. У 2017. години започета је његова обнова,  

Вредност целокупне инвестиције је 42,6 милиона динара.

ОБЕЛЕЖЕНА ДЕЧИЈА НЕДЕЉА У ГРАДСКОЈ СКУПШТИНИ

Поводом Дечије недеље у кабинету градоначелника Лесковца и сали Скупштине града приређен је пријем за стотинак ученика из лесковачких школа и за малишане Предшколске установе „Вукица Митровић“.

Њих је на самом почетку поздравио градоначелник Лесковца Горан Цветановић, а потом им је суштину рада локалног парламента представио и секретар Скупштине града Лесковца Зоран Вукашиновић.

АМБАСАДОР ШВАЈЦАРСКЕ ПОСЕТИО ЛЕСКОВАЦ И ЛИПОВИЦУ

На позив Јована и Мирјане Станковић, који су се након 40 година живота и рада у Швајцарској вратили у родни крај, амбасадор Швајцарске Филип Ге посетио је Липовицу. Пре тога, обавио је разговор са замеником градоначелника Драганом Јовановићем.

ЖИКИНА ШАРЕНИЦА У ЛЕСКОВЦУ

У оквиру две епизоде „Жикине шаренице“  било је речи о ономе што је до сада реализовано у Лесковцу, али и о плановима за будући период.

У емисији је било речи о Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије, о обновљеном Народном позоришту и његовом репертоару. Била је и прича о томе шта се све од богате историје и традиције може открити у Народном музеју Лесковца.

Књижевник Драган Радовић причао је о лесковачком говору, као и о јединственој цркви у Србији - цркви Оџаклији.

НОВЕМБАР

OДОБРЕНА СРЕДСТВА ЗА ИЗГРАДЊУ ГРАДСКОГ КОЛЕКТОРА

Влада Републике Србије одобрила је средства за финансирање комплетне изградње градског колектора у етапама. У лесковачки буџет ће за ове потребе 2018. године бити уплаћено 180 милиона динара, 2019. 360 милиона, а  60 милиона 2020. године.

ЗАВРШЕНА ПОДЕЛА СУБВЕНЦИЈА ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА У 2017. ГОДИНИ

Поделом уговора на Високој пословној школи у Лесковцу, завршена је подела субвенција пољопривредним произвођачима.

У 2017. годни уговоре о субвенцијама добило је 823 пољопривредника  у висини од око 18 милиона динара.

ЛЕСКОВАЦ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛЕСКОВЦА У МОНОГРАФИЈИ „ПУТ КА ВРХУ“

Монографија  „Пут ка врху“ већ шеснаест година промовише успехе и достигнућа појединаца, организација, установа и институција. У последњем  издању, између осталих, нашао се и Град Лесковац, градоначелник Лесковца Горан Цветановић и остали добитници признања „Капетан Миша Анастасијевић“ из Јабланичког округа.

ДЕЦЕМБАР

ЛЕСКОВАЦ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА СКГО-A

На 45. изборној скупштини Сталне конференције градова и општина, Савеза градова и општина Србије, која је одржана у Београду, град Лесковац изабран је за члана Председништва СКГО-а. Граду Лесковцу и градоначелнику Горану Цветановићу ово је трећи узастопни мандат у Председништву СКГО.

ПРИЗНАЊЕ ЗА ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ ГРАДА ЛЕСКОВЦА

Граду Лесковцу је у Београду уручено признање у виду захвалнице за изузетан допринос запошљавању у 2017. години на нивоу локалних самоуправа. У име града захвалницу је примила заменица градоначелника Јасмина Ранђеловић, а уручење је уприличено поводом Дана националне службе за запошљавање.

У ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ ОТВОРЕНА РАДИОНИЦА ЗА ОБУКУ ЗАВАРИВАЧА

У Техничкој школи „Раде Металац“ отворена је реновирана и адаптирана радионица у којој ће се вршити обука за завариваче. Ова радионица отворена је у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње под називом "Подстицање запошљавања младих" који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), Град Лесковац и Техничкa школa “Раде Металац”.

МУЗИЧКА ШКОЛА ДОБИЛА НА ПОКЛОН ЈОШ ЈЕДАН ПИАНИНО

Град Лесковац је и прошле године поклонио Музичкој школи „Станислав Бинички“ у Лесковцу пианино у вредности од 500 хиљада динара.

Ово је пети пианино који ученици и професори добијају од локалне самоуправе у последњих 5 година.

До сада је за набавку свих инструмената из градске касе издвојено 2,2 милиона динара.

"ЗВЕЗДИЦЕ" ОБЕЛЕЖИЛЕ ПРВИХ 15 ГОДИНА РАДА

 Градски дечији хор "Звездице" обележио је првих 15 година рада и постојања Свечаном академијом у Народном позоришту. 

ПОВОДОМ 15 ГОДИНА АМОРОСА КОНЦЕРТ ЗА ПАМЋЕЊЕ

Поводом 15 година постојања Камерног оркестра Амороса одржан је концерт Стефана Миленковића и чланова овог оркестра.

 Иако су програмом била најављена само “Четири годишња доба” Антониа Вивалдија, Лесковчани су "почашћени" и Паблом де Сарасетом, односно, његовим “Циганским напевом”, музиком из филма “Шиндлерова листа”, затим, Паганинијем и Клајсером.

ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА АСФАЛТИРАЊУ ДЕЛА СВЕТОИЛИЈСКЕ УЛИЦЕ

Радови у Светоилијској улици, на деоници од главне Поште до улице Милоша Обилића су завршени.

Урађена је реконструкција целокупне водоводне мреже, асфалтирање коловоза, а раније је уређен један део тротоара. За ове радове из буџета града Лесковца издвојено је 25 милиона динара.

ЗАВРШЕНО АСФАЛТИРАЊЕ ГЛАВНЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ У БОБИШТУ

Завршени су радови на општинском путу 21 кроз Бобиште, на улици Николе Ђурића Павке, главној саобраћајници у овом насељу. На почетку је деоница уређена у дужини од 950м, а сада и преосталих 400, за шта је из буџета града Лесковца издвојено 3,5 милиона динара.

 АСФАЛТИРАНЕ ДВЕ УЛИЦЕ У ЗЛОЋУДОВУ

Завршени су радови на асфалтирању две улице у Злоћудову за шта је из градске касе издвојено око 4,7 милиона динара.

ЖЕЉКО ЈОКСИМОВИЋ У ЛЕСКОВЦУ

У Свечаној сали града Лесковца приређен је пријем за Жељка Јоксимовића и његове сараднике, поводом предстојећег концерта у Хали спортова у Лесковцу у оквиру балканске турнеје „Два света“. Истог дана одржан је концерт у препуној Хали спортова.

КАРАВАН „ДУХ МЛАДОСТИ“ У ЛЕСКОВЦУ

Караван „Дух младости“ посетио је Лесковац у циљу промоције дуалног образовања, спорта и волонтеризма младих. У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања.

Генерални покровитељ пројекта је Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Караван је званично отворио градоначелник Лесковца Горан Цветановић, а поред њега обратили су се и помоћник министра Габријела Грујић, директор Сектора за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић, као и представници партнера на пројекту.


#   Лесковац   спорт   Горан Цветановић   буџет   Александар Вучић   заштитник грађана   привреда   Влада Републике Србије   инвестиције   Владан Васић   Небојша Димитријевић   Емир Кустурица   социјално угрожени   Интерлеминд   забава   Музичка школа   култура   економија   локална самоуправа   председник Србије   Драган Антић   Министарство просвете   Станислав Бинички   панел дискусија   новчане награде   Дан града   Јоханес Ајгнер   Капетан Миша Анастасијевић   Универзитет у Нишу   градска слава   Коста Стаменковић   Јасмина Ранђеловић   Драган Радовић   Марко Стојановић   Дечија недеља   Орден Светог Саве другог степена   Мирјана Миљковић   Омладински клуб   Жељко Јоксимовић   Балканска смотра младих стрип аутора   Лесковачки карневал   спортски терен   Инфективно одељење   фискултурна сала   Јан Лундин   Љубомир Станковић   Danube Water Conference   акциони план   Фудбалски савез   конкурентност   Филип Ге   орден Светог Саве   Мирјана Ковачевић
@CvetanovicG @avucic @Vlada_SR @kzpvladanvasic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима