Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šta je sve urađeno u Leskovcu u 2017. godini

rssBookmark and Share

Leskovac 09.01.2018. Južna Srbija Info

2017. godina za Leskovac je bila uspešna i puna zanimljivih događaja. Kratkom retrospetktivom podsetićemo na neke od njih.

Šta je sve urađeno u Leskovcu u 2017. godini

JANUAR

OBNOVLjEN SERTIFIKAT O POVOLjNOM POSLOVNOM OKRUŽENjU

Grad Leskovac je obnovio regionalni Sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, sa do sada najvećim procentom ispunjenosti kriterijuma od 91,4%. Time je leskovačka lokalna samouprava po treći put od 2010. godine ispunila sve standarde i kriterijume Evropske unije po pitanju unapređenja poslovne klime.

Najveći napredak postignut je u oblasti infrastrukture i komunalnih usluga sa 68,4% na 94,4%, zahvaljujući unapređenju strateških dokumenata i sistema 48 sati, kao i postojanju funkcionalnog Geografsko-informacionog sistema. Poboljšanje se ogleda i u oblasti aktivnosti za promociju ulaganja i kvaliteta poslovnog ambijenta u gradu, gde je došlo do povećanja u ispunjenosti kriterijuma sa prethodnih 78,1% na 87,5%, kroz unapređenje kvaliteta veb prezentacija i dobru komunikaciju sa privrednicima.

NAGRAĐENI MLADI ZA DAN SVETOG SAVE

Oko 200 mladih koji su postigli izuzetne rezultate u nauci, umetnosti, kulturi i sportu primilo je novčane nagrade grada koje lokalna samouprava tradicionalno dodeljuje za Dan grada i  Dan Svetog Save,  a svake godine se prosečno nagradi oko 500 učenika, studenata, doktoranata.

„Uspešnu zemlju i uspešan grad stvaraju uspešni, obrazovani, talentovani ljudi. Leskovac je bogat takvim ljudima, naročito mladima koji tek treba da iskažu svoj pun potencijal. Želimo da stvaramo Leskovac koji će biti grad mladih i grad za mlade jer su oni naša pokretačka snaga, naš temelj za budućnost - rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović na dodeli nagrada mladim leskovačkim talentima.

 FEBRUAR

POČELA SA RADOM NOVA PIJACA

Počela sa radom nova zelena pijaca izgrađena na mestu stare u blizini nekadašnje autobuske stanice. Reč je o novom modernom pijačnom kompleksu sa 110 tezgi i sa poslovnim prostorom sa 15 lokala.

U izgradnju pijačnog kompleksa uloženo je oko 120 miliona dinara.

OTVOREN RENOVIRANI OMLADINSKI KLUB

Mladi iz Leskovca i okoline dobili su renovirani Omladinski klub koji funkcioniše pri Kancelariji za mlade u ulici Svetozara Markovića 23.

Za uređenje ovog prostora sredstva su izdvojili Ministarstvo omladine i sporta i grad Leskovac.

LESKOVAČKA BOLNICA PROGLAŠENA ZA NAJBOLjU, A DIREKTOR ZA MENADžERA GODINE

Međunarodni komitet za nominaciju Sokratovih nagrada sa sedištem u Londonu proglasio je Opštu bolnicu u Leskovcu za najbolju u 2016. godini u konkurenciji sličnih zdravstvenih ustanova na zapadnom Balkanu.

Istovremeno, direktor bolnice Nebojša Dimitrijević proglašen je za menadžera godine, a priznanja, kakva je ranije u Srbiji od ove organizacije dobio još Institut u Sremskoj Kamenici, uručena su u Londonu. Jedna od predlagača za ovo priznanje bila je i Evropska medicinska asocijacija.

 MART

OBELEŽENO 18 GODINA OD NATO BOMBARDOVANjA

U Grdelici kod Železničkog mosta održana je centralna ceremonija obeležavanja godišnjice NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je počela 24. marta 1999. godine. 

Ceremonija, kojoj je prisustvovalo oko četiri hiljade ljudi, počela je simbolično dolaskom voza, sirenom i minutom ćutanja na mestu na kojem je 12. aprila bombardovan putnički voz, u kojem je poginulo najmanje 15 civila. Vence i cveće položili su porodice poginulih, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i drugi.

SKADA SISTEM U FABRICI VODE U GORINI

Zahvaljujući velikoj investiciji Vodovoda, Fabrika vode u Gorini dobila je savremen sistem za nadzor i kontrolu vodosnabdevanja.

Reč je o takozvanom veb-skada sistemu, vrednom blizu      100 000 evra, jedinstven na jugu Srbije, koji omogućava praćenje celokupnog sistema vodosnabdevanja od akumulacije Barje do krajnjih potrošača u selima Petrovac, Mrštane, Turekovac i Bogojevce.

LESKOVAC PRVI U SRBIJI USAGLASIO PLAN ODBRANE SA PLANOM ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE

Leskovac je prvi grad u Srbiji, koji je svoj plan odbrane usaglasio sa planom odbrane Republike Srbije.

Posle dvadeset godina, ovakav plan je sproveden u Leskovcu, na osnovu koga se grad organizuje  i priprema za izvršenje zadataka kao i preduzimanjem mera i zaštitu i spašavanje ljudi, materijalnih dobara , kako u ratnom tako i u vanrednom stanju.

OTVORENO RAZVOJNO SAVETOVALIŠTE U DEČIJEM DISPANZERU

U Dečijem dispanzeru zvanično je otvoreno renovirano Razvojno savetovalište.

Reč je o savetovalištu koje je opremljeno novim nameštajem i didaktičkim materijalima neophodnim za rad sa decom u najranijem uzrastu, kako bi se stimulisao njihov razvoj.

Savetovalište je renovirano u okviru programa saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, a Leskovac je deseta lokalna samouprava u Srbiji koja je dobila ovakvo jedno savetovalište.

OBELEŽEN STOTI ROĐENDAN LjUBOMIRA STANKOVIĆA

Ljubomir Stanković rođen je 17. marta 1917. godine, u vreme podizanja Topličkog ustanka, u godini koja je prethodila završetku Prvog svetskog rata i početku Zlatnog doba Leskovca.

I dalje živi u Oraovici kod Grdelice, u kojoj je prošle godine proslavio 100. rođendan, a ovom retkom jubileju prisustvovao je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

I danas vodi računa o ishrani, a obavezno posti sredom i petkom. Kaže, ipak, da je glavni recept za dugovečenost  rad.

APRIL

PREMIJER VUČIĆ U LESKOVCU OTVORIO MODERNIZOVANU PRUGU VINARCE - ĐORĐEVO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je puštanju u rad rekonstruisane i modernizovane deonice pruge Vinarce – Đorđevo. Ovim su završene sve tri južne deonice na međunarodnom železničkom Koridoru 10 između Niša i Preševa, uz finansiranje iz ruskog kredita, čija je ukupna vrednost 30,4 miliona dolara, a dužina 46,5 kilometara.

LESKOVAC POSETIO AMBASADOR AUSTRIJE

Leskovac je posetio ambasador Republike Austrije u Srbiji Johanes Ajgner i tom prilikom bliže se upoznao sa potencijalima našeg grada i mogućnostima unapređenja saradnje leskovačkih i austrijski privrednika.

PRVI PUT ASFALTIRANA ULICA U SELU PREDEJANE

Zahvaljujući zajedničkim sredstvima grada Leskovca i stanovnika Predejana sela, glavna ulica u ovom selu dobila je asfalt.

Ovo je i prva ulica u ovom mestu koja je asfaltirana.

GRADONAČELNIK LESKOVCA PO DRUGI PUT POSTAO ČLAN UPRAVNOG ODBORA NALED-A

Na Izbornoj skupštini Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izabran je za člana Upravnog odbora ove značajne organizacije.

Među članovima Upravnog odobra našla su se još samo dva predstavnika lokalne samouprave: gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić. Pet članova birano je iz privrednog sektora, među kojima su predstavnici Koka-kole, kompanije Gomeks, Gorenja, Apatinske pivare, kompanije SAP, kao i jedan predstavnik organizacija civilnog društva.

LESKOVAC PRIMER DOBRE PRAKSE NA SASTANKU MREŽE ZA ROMSKA PITANjA SKGO

Na četvrtom sastanku Mreže za romska pitanja Stalne konferencije gradova i opština koji je održan u Beogradu, Grad Leskovac je predstavljen kao primer dobre prakse.

Tema ovog sastanka bila je „Zdravstvene medijatorke – podrška lokalnim samoupravama“.

Ovom prilikom istaknuto je višegodišnje iskustvo Mobilnog tima za inkluziju Roma u Leskovcu koji je formiran 2014. godine.

PRIJEM ZA PREDRAGA DANILOVIĆA

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović priredio je prijem za predsednika Košarkaškog saveza Srbije Predraga Danilović.

Danilović je sa saradnicima posetio Leskovac kako bi se upoznao sa stanjem u kome se nalazi košarkaški sport u ovom delu Srbije.

MAJ

GRADONAČELNIK LESKOVCA NA ČELU SKUPŠTINE OSNIVAČA CENTRA ZA RAZVOJ JABLANIČKOG I PČINjSKOG OKRUGA

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izabran je za predsednika Skupštine osnivača Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga na period od četiri godine.

Podršku gradonačelniku Leskovca dali su gradonačelnici i predsednici opština i gradova Jablaničkog i Pčinjskog okruga, kao i direktori poznatih kompanija.

Ovo je još jedno priznanje, ali i potvrda uspešnosti rada gradonačelnika Leskovca i leskovačke lokalne samouprave.

GRADONAČELNIK LESKOVCA UČESTVOVAO NA „DANUBE WATER CONFERENCE 2017“

Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) na Generalnoj skupštini NALAS-a, koja se održava od 17. do 19. maja u Beču, učestvuju u radu konferencije „Danube Water Conference 2017“ i razgovaraju o investicijama u vodosnabdevanje i izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

Iskustva Leskovca na ovoj konferenciji izneo je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Dunavska konferencija o vodama bavi se pitanjem evropskih i globalnih izazova u oblasti usluga koje se tiču snabdevanja vodom.

Tema ovogodišnje konferencije je „Definisanje izazova finansiranja usluga vodosnabdevanja za razvoj“. Konferencija je okupila preko 150 učesnika iz preko 15 zemalja, kako bi se diskutovalo o izazovima u vezi sa finansiranjem usluga vodosnabdevanja.

AMBASADOR ŠVEDSKE PRVI PUT U POSETI LESKOVCU

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin prvi put je posetio Leskovac  gde se sastao sa gradonačelnikom  Goranom Cvetanovićem i njegovim saradnicima.

Nakon sastanka gradonačelnik Cvetanović je rekao da je rukovodstvo grada upoznalo ambasadora sa aktuelnim prilikama u Leskovcu, izražavajući nadu da će grad učestvovati u novim projektima koje realizuje Ambasada Švedske u Srbiji i Vlada Švedske.

FUDBALSKI SAVEZ SRBIJE DONIRAO SPORTSKU OPREMU KLUBOVIMA IZ JABLANIČKOG OKRUGA

Predstavnici Fudbalskog saveza Srbije boravili su u Leskovcu gde su predstavnicima sportskih klubova donirali komplete sportske opreme, u okviru akcije pomoći klubovima širom Srbije.

Ukupno 61 klub sa područja Jablaničkog okruga dobio je sportsku opremu kakvu nose reprezentativci Srbije u fudbalu.

POHVALA ZAŠTITNIKA GRAĐANA ZA DOPRINOS RAZVOJU SVIH OBLIKA PRISTUPAČNOSTI

Grad Leskovac dobitnik je Pohvale za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji u 2016. godini koju uručuje Zaštitnik građana.

U obrazloženju odluke o dodeli nagrada, priznanja i pohvala navodi se da je Zaštitnik građana želeo da promoviše primere dobre prakse u oblasti pristupačnosti na lokalnom nivou, kao i da ostvari bolju saradnju s njima kako bi utvrdio uzroke zbog kojih se ne primenjuju u punoj meri propisi koji garantuju njihova prava.

ZAVRŠENI RADOVI NA IZGRADNjI ULICE TOPLIČKOG USTANKA

Radovi na izgradnji saobraćajnice i parking prostora u ulici Topličkog ustanka su završeni.

Vrednost ugovora je  oko 8,9 miliona dinara. Investitor je grad Leskovac.

JUN

OBELEŽENA GRADSKA SLAVA LESKOVCA

Liturgijom u Sabornoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama grad Leskovac obeležio je svoju slavu – Svetu Trojicu.

PROMOVISANI DOKTORI NAUKA U NIŠU

Univerzitet u Nišu promovisao je 32 doktora nauka, među kojima se našlo i četiri Leskovčana.

Za doktore nauka su promovisani Mirjana Miljković, doktor medicinskih nauka, Goran Cvetanović, doktor medicinsih nauka, Gordana Petrović, doktor medicinskih nauka i Ana Kocić, doktor Filoloških nauka.

Kandidate, koji su svoje doktorske disertacije odbranili na Filozofskom, Elektronskom, Mašinskom, Medicinskom, Prirodno- matematičkom i Fakultetu zaštite na radu, rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić, 30. maja 2017. godine, svečano je promovisao u najviše naučno zvanje.

ZAVRŠENA KOMPLETNA REKONSTRUKCIJA ULICE "ŽIKICE JOVANOVIĆA ŠPANCA"

Zahvaljujući radovima čija je ukupna vrednost 36,6 miliona dinara, ulica Žikice Jovanovića Španca dobila je potpuno drugačiji izgled, a njeni stanovnici bolje uslove za život.

U ovoj ulici najpre je zamenjena vodovodna mreža, potom su rekonstruisani trotoari, izgrađena dva stambena prilaza i na kraju je kompletno rekonstruisan kolovoz.

NAPRAVLjENA MUĆKALICA ZA ČETIRI HILjADE LjUDI

Studenti Visoke poslovne škole strukovnih studija sa smera Menadžment tehnologije hrane i gastronomije predvođeni profesorom Momčilom Conićem, napravili su leskovačku mućkalicu u kazanu od jedne tone, za 4.000 obroka.

Manifestacija posvećena čuvenom leskovačkom specijalitetu održana je prvi put, sa ciljem daljeg razvoja gastronomsko-turističkih potencijala Leskovca.

"NAUČNI KAMION" STIGAO U LESKOVAC

Na parkingu kod Robne kuće otvoren je „naučni kamion“.

Naučni kamion Centra za promociju nauke je pokretna laboratorija, učionica i izložbeni prostor domaće proizvodnje koji je osmišljen tako da može da stigne u sve delove Srbije u cilju približavanja nauke učenicima, organizacionim grupama i svim ostalim zainteresovanim građanima.

GRADONAČELNIK PRIREDIO PRIJEM ZA USPEŠNE SPORTISTE

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović priredio je prijem za oko stotinak mladih sportista, najviše dece, iz 27 sportskih klubova iz 15 individualnih sportova.

NOVA AUTOCISTERNA ZA JKP "KOMUNALAC"

Javno-komunalno preduzeće „Komunalac“ nabavilo je novu autocisternu za pranje ulica marke „Iveko“, vrednosti 9,6 miliona dinara.

Deo ovih sredstava, u iznosu od 3,5 miliona, izdvojen je iz gradskog budžeta, a ostatak je obezbedilo samo preduzeće.

JUL

POČELA ZAMENA VODOVODNE MREŽE U 29 ULICA

Radovima na zameni vodovodne mreže u ulici Kralja Petra Prvog, započeo je treći ciklus rekonstrukcije starih i dotrajalih vodovodnih cevi u okviru KFV programa, a koji realizuje JKP „Vodovod“ Leskovac.

ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA DRUGOG DELA MLINSKE ULICE

Radovi na rekonstrukciji drugog dela Mlinske ulice, od raskrsnice sa ulicom Ilije Strele do ulice Kralja Petra Prvog, su završeni.

Vrednost ovog ugovora iznosila je 7,3 miliona dinara.

ZAVRŠENA IZGRADNjA ULICE „BRANKA KRSMANOVIĆA“

Završena izgradnja ulice Branka Krsamnovića u naselju kod stare stočne pijace. Vrednost radova je skoro 6 miliona dinara. Investitor je grad Leskovac.

LESKOVAC PRVI PO KONKURENTNOSTI

Prema portalu Konkurentnost gradova i opština u odnosu na 2013. godinu, indeks konkurentnosti Leskovca značajno je poboljšan, ovo je rečeno na sastanku na kojem je bilo reči o analizi konkurentnosti lokalnih samouprava.

Na osnovu unetih podataka, Leskovac se nalazi na prvom mestu u odnosu na 34 lokalne samouprave južne i jugozapadne Srbije, koliko ukupno učestvuje u projektu Studija konkurentnosti gradova i opština u južnoj i jugozapadnoj Srbija.

Ova studija započeta je u okviru programa EU PROGRES.

 ODRŽANA 19. BALKANSKA SMOTRA MLADIH STRIP AUTORA

U Leskovačkom kulturnom centru otvorena je 19. Balkanska smotra mladih strip autora na kojoj je učešće uzelo preko 2700 strip crtača iz 54 zemlje, sa šest kontinenata.

ODRŽAN LESKOVAČKI KARNEVAL

Ovogodišnji karneval održan je od 5. do 8. jula i okupio je nekoliko hiljada učesnika i preko 30 karnevalskih grupa.

 AVGUST

PREDSEDNIK SRBIJE OTVORIO ROŠTILjIJADU I NAJAVIO NOVE FABRIKE U LESKOVCU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 28. Roštiljijadu u Leskovcu.

On je ovom prilikom rekao da je reč o najvećoj turističkoj manifestaciji u Srbiji i pozvao stanovnike drugih gradova Srbije da dođu u Leskovac i vide koliko je Leskovac lep tokom Roštiljijade.

Predsednik je govorio i o ekonomskim temama izražavajući zadovoljstvo što je proteklih godina broj nezaposlenih u Leskovcu smanjen i istakao da će jedna fabrika u Leskovcu proširiti svoje kapacitete, a još jedan novi investitor pokrenuti proizvodnju.

POČELA REKONSTRUKCIJA USTANOVE ZA ODRASLE I STARIJE

U Ustanovi za odrasle i starije  počeli su radovi na potpunoj rekonstrukciji ovog objekta. Njihova vrednost iznosi 62,2 miliona dinara, a za ovu značajnu investiciju sredstva su obezbeđena preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

LESKOVAC DOMAĆIN BALKANSKOG PRVENSTVA U ODBOJCI ZA KADETE

U finalu Balkanskog prvenstva za kadete u odbojci, Srbija je savladala Bugarsku rezultatom 3:1 (26:24, 21:25, 25:18, 25:13). Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović priredio je prijem u Svečanoj sali grada za kadete koji su na Balkanskom prvenstvu u odbojci branili boje Srbije.

I 2017. GODINE NAGRADNA EKSKURZIJA ZA VUKOVCE

Svi srednjoškolci nosioci Vukove diplome, kao i učenici koji su završili Muzičku školu i imaju prosek 5,0, išli su na nagradnu eksurziju po Srbiji koju je organizovao grad Leskovac preko Kancelarije za mlade.

DELEGACIJA GRADA LESKOVCA U POSETI BIJELjINI

Delegacija grada Leskovca na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem boravila je u Bijeljini povodom „Pantelinskih dana“.

Na Dan Svetog Pantelejmona, 9. avgusta - gradske slave, ispred Gradske uprave Bijeljine organizovano je lomljenje slavskog kolača, a ulicama grada prošla je litija nakon liturgije u crkvi Svetog Đorđa.

Tokom posete gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić dogovorili su nastavak i proširenje saradnje.

SEPTEMBAR

U TOKU RADOVI NA PROŠIRENjU DEPONIJE U ŽELjKOVCU

Generalni direktor i većinski vlasnik Kompanije "Por Verner i Veber" Karl Hajnc Štraus prvi put je posetio  Leskovac i sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem razgovarao o daljoj saradnji, a potom i obišao regionalnu sanitarnu deponiju u Željkovcu.

Na ovoj deponiji u toku su radovi na  njenom proširenju u ukupnoj vrednosti od oko 3 miliona dinara, uz dodatnih 500 000 evra za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

OTVOREN 10. "LIFFE"

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica otvorio je jubilarni 10. Leskovački internacionalni festival filmske režije. Nakon zvaničnog otvaranja održan je koncert  „No smoking orekstra“, kome je ovo prvi nastup u Srbiji posle osam godina.

NOVI IZGLED ZA OSNOVNU ŠKOLU "TRAJKO STAMENKOVIĆ"

Nakon više decenija, 740 učenika Osnovne škole „Trajko Stamenković“ u Leskovcu dobilo je bolje uslove za boravak u svojim učionicama.

Grad je uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, u iznosu od 95 000 evra, realizovao projekat “Poboljšanje energetske efikasnosti kroz energetsku obnovu objekta”. Radove, čija je ukupna vrednost 105 000 evra, izvelo je preduzeće AD Standard.

REKONSTRUISANE ŠKOLA I MESNA KANCELARIJA U DRĆEVCU

Nakon dve godine „podstanarskog“ statusa, učenici iz Drćevca, Oraovice, Crkovnice i Goleme Njive, vratili su se u svoju školu u Drćevcu.

Posle požara koji je izbio 2015, uništen je deo ove zgrade, krovna konstrukcija, fiskulturna sala, oštećena je mesna kancelarija.  Lokalna samouprava je izdvojila 4,5 miliona dinara kako bi obnovila objekat u kojem je smeštena škola, ali i mesna kancelarija.

 OSNOVNA ŠKOLA „KOSTA STAMENKOVIĆ“ DOBILA NOVI SPORTSKI TEREN

Osnovna škola "Kosta Stamenković" dobila je novi sportski teren, za koji je iz budžeta grada izdvojeno oko 4 miliona dinara.

ASFALTIRAN DEO PUTA OD KUTLEŠA PREMA DRAŠKOVCU

Deonica puta kroz leskovačko selo Kutleš od 420 metara prekrivena je novim asfaltom za šta je iz opštinske kase izdvojeno 2,8 miliona dinara.

VUČJE DOBILO KANCELARIJU CENTRA ZA SOCIJALNI RAD

Nakon Brestovca, kancelarija Centra za socijalni rad počela je sa radom i u Vučju, a njeno otvaranje izuzetno je važno za meštane jer će svoja prava iz oblasti socijalne zaštite moći da ostvare na jednom mestu, bez potrebe da dolaze u Leskovac.

 U LESKOVCU OTVORENA NOVA FABRIKA

Rumunska fabrika „Terastil“, koja posluje u okviru „Teraplast grupe“, otvorila je u Leskovcu pogon za proizvodnju građevinskih sendvič panela u kojoj ima posla za 80 Leskovčana.

Terastil je kupio deo fabrike Interlemind u kojoj su se takođe proizvodili sendvič paneli.

SVEČANOM SEDNICOM OBELEŽEN DAN GRADA LESKOVCA

Povodom dana grada Leskovca, 11. oktobra, održana je svečana sednica Skupštine grada u Narodnom pozorištu.

Zaslužnim pojedincima i kolektivima, ovom prilikom, uručene su novčane nagrade, pohvale i medalje.

Medalje su dobili Marko Stojanović, strip autor, za izuzetan doprinos razvoju stripa i promociji Leskovca u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

Dobitnik ovog priznanja je i slikar Bratislav Bata Anđelković, donator i dobitnik brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja za izuzetan dopsrinos razvoju slikarstva i promociji Leskovca.

Leskovački kulturni centar je ovu nagradu dobio za organizaciji Internacionalnog festivala filmske režije, koji je proteklih 10 godina okupio veliki broj reditelja i glumaca iz Srbije i bivše Jugoslavije.

Kamerni orkestar Amoroso, koji je obeležio 15 godina od formiranja, dobio je medalju za izuzetni doprinos na razvoju muzičke kulture u Leskovcu i inostranstvu.

Dobitnik medalje je i Gradski dečiji hor „Zvezdice“ za izuzetne rezultate na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, afirmaciju tradicije horskog pevanja i promociju Leskovca kroz, takođe, 15 godina rada.

NAGRADE ZA NAJBOLjE MLADE TALENTE

Tradicionalno na Dan grada, mladim talentovanim Leskovčanima koji su postigli izuzetne rezultate u obrazovanju, umetnosti, kulturi, sportu, dodeljene su novčane nagrade od strane lokalne samouprave. Nagrade je dobilo 225 mladih.

OBELEŽENO 500 GODINA MANASTIRA SVETOG JOVANA PRETEČE U JAŠUNjI

Projekcijom dokumentarnog filma „Prvih petsto godina“ u Narodnom pozorištu i multimedijalnim spektaklom „Vekovi duhovnosti“ u 4D projekciji na  LKC-u, počela je proslava petstogodišnjice jašunjskog manastira Svetog Jovana Preteče.

U čast pola milenijuma postojanja ove obnovljene svetinje na obroncima Babičke gore u manastiru Svetog Jovana Preteče u Jašunji patrijarh srpski gospodin Irinej služio je liturgiju sa vladikama i sveštenstvom u prisustvu velikog broja vernika.

Ovom prilikom patrijarh je uručio orden Svetog Save drugog stepena.

POČELA REKONSTRUKCIJA INFEKTIVNOG ODELjENjA OPŠTE BOLNICE LESKOVAC

Infektivno odeljenje u Opštoj bolnici Leskovac sagrađeno je pre 70 godina (1947) i od tada u njega ništa nije ulagano. U 2017. godini započeta je njegova obnova,  

Vrednost celokupne investicije je 42,6 miliona dinara.

OBELEŽENA DEČIJA NEDELjA U GRADSKOJ SKUPŠTINI

Povodom Dečije nedelje u kabinetu gradonačelnika Leskovca i sali Skupštine grada priređen je prijem za stotinak učenika iz leskovačkih škola i za mališane Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“.

Njih je na samom početku pozdravio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a potom im je suštinu rada lokalnog parlamenta predstavio i sekretar Skupštine grada Leskovca Zoran Vukašinović.

AMBASADOR ŠVAJCARSKE POSETIO LESKOVAC I LIPOVICU

Na poziv Jovana i Mirjane Stanković, koji su se nakon 40 godina života i rada u Švajcarskoj vratili u rodni kraj, ambasador Švajcarske Filip Ge posetio je Lipovicu. Pre toga, obavio je razgovor sa zamenikom gradonačelnika Draganom Jovanovićem.

ŽIKINA ŠARENICA U LESKOVCU

U okviru dve epizode „Žikine šarenice“  bilo je reči o onome što je do sada realizovano u Leskovcu, ali i o planovima za budući period.

U emisiji je bilo reči o Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije, o obnovljenom Narodnom pozorištu i njegovom repertoaru. Bila je i priča o tome šta se sve od bogate istorije i tradicije može otkriti u Narodnom muzeju Leskovca.

Književnik Dragan Radović pričao je o leskovačkom govoru, kao i o jedinstvenoj crkvi u Srbiji - crkvi Odžakliji.

NOVEMBAR

ODOBRENA SREDSTVA ZA IZGRADNjU GRADSKOG KOLEKTORA

Vlada Republike Srbije odobrila je sredstva za finansiranje kompletne izgradnje gradskog kolektora u etapama. U leskovački budžet će za ove potrebe 2018. godine biti uplaćeno 180 miliona dinara, 2019. 360 miliona, a  60 miliona 2020. godine.

ZAVRŠENA PODELA SUBVENCIJA POLjOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA U 2017. GODINI

Podelom ugovora na Visokoj poslovnoj školi u Leskovcu, završena je podela subvencija poljoprivrednim proizvođačima.

U 2017. godni ugovore o subvencijama dobilo je 823 poljoprivrednika  u visini od oko 18 miliona dinara.

LESKOVAC I GRADONAČELNIK LESKOVCA U MONOGRAFIJI „PUT KA VRHU“

Monografija  „Put ka vrhu“ već šesnaest godina promoviše uspehe i dostignuća pojedinaca, organizacija, ustanova i institucija. U poslednjem  izdanju, između ostalih, našao se i Grad Leskovac, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i ostali dobitnici priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ iz Jablaničkog okruga.

DECEMBAR

LESKOVAC ČLAN PREDSEDNIŠTVA SKGO-A

Na 45. izbornoj skupštini Stalne konferencije gradova i opština, Saveza gradova i opština Srbije, koja je održana u Beogradu, grad Leskovac izabran je za člana Predsedništva SKGO-a. Gradu Leskovcu i gradonačelniku Goranu Cvetanoviću ovo je treći uzastopni mandat u Predsedništvu SKGO.

PRIZNANjE ZA LOKALNI AKCIONI PLAN ZA ZAPOŠLjAVANjE GRADA LESKOVCA

Gradu Leskovcu je u Beogradu uručeno priznanje u vidu zahvalnice za izuzetan doprinos zapošljavanju u 2017. godini na nivou lokalnih samouprava. U ime grada zahvalnicu je primila zamenica gradonačelnika Jasmina Ranđelović, a uručenje je upriličeno povodom Dana nacionalne službe za zapošljavanje.

U TEHNIČKOJ ŠKOLI OTVORENA RADIONICA ZA OBUKU ZAVARIVAČA

U Tehničkoj školi „Rade Metalac“ otvorena je renovirana i adaptirana radionica u kojoj će se vršiti obuka za zavarivače. Ova radionica otvorena je u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje pod nazivom "Podsticanje zapošljavanja mladih" koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Grad Leskovac i Tehnička škola “Rade Metalac”.

MUZIČKA ŠKOLA DOBILA NA POKLON JOŠ JEDAN PIANINO

Grad Leskovac je i prošle godine poklonio Muzičkoj školi „Stanislav Binički“ u Leskovcu pianino u vrednosti od 500 hiljada dinara.

Ovo je peti pianino koji učenici i profesori dobijaju od lokalne samouprave u poslednjih 5 godina.

Do sada je za nabavku svih instrumenata iz gradske kase izdvojeno 2,2 miliona dinara.

"ZVEZDICE" OBELEŽILE PRVIH 15 GODINA RADA

 Gradski dečiji hor "Zvezdice" obeležio je prvih 15 godina rada i postojanja Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu. 

POVODOM 15 GODINA AMOROSA KONCERT ZA PAMĆENjE

Povodom 15 godina postojanja Kamernog orkestra Amorosa održan je koncert Stefana Milenkovića i članova ovog orkestra.

 Iako su programom bila najavljena samo “Četiri godišnja doba” Antonia Vivaldija, Leskovčani su "počašćeni" i Pablom de Sarasetom, odnosno, njegovim “Ciganskim napevom”, muzikom iz filma “Šindlerova lista”, zatim, Paganinijem i Klajserom.

ZAVRŠENI RADOVI NA ASFALTIRANjU DELA SVETOILIJSKE ULICE

Radovi u Svetoilijskoj ulici, na deonici od glavne Pošte do ulice Miloša Obilića su završeni.

Urađena je rekonstrukcija celokupne vodovodne mreže, asfaltiranje kolovoza, a ranije je uređen jedan deo trotoara. Za ove radove iz budžeta grada Leskovca izdvojeno je 25 miliona dinara.

ZAVRŠENO ASFALTIRANjE GLAVNE SAOBRAĆAJNICE U BOBIŠTU

Završeni su radovi na opštinskom putu 21 kroz Bobište, na ulici Nikole Đurića Pavke, glavnoj saobraćajnici u ovom naselju. Na početku je deonica uređena u dužini od 950m, a sada i preostalih 400, za šta je iz budžeta grada Leskovca izdvojeno 3,5 miliona dinara.

 ASFALTIRANE DVE ULICE U ZLOĆUDOVU

Završeni su radovi na asfaltiranju dve ulice u Zloćudovu za šta je iz gradske kase izdvojeno oko 4,7 miliona dinara.

ŽELjKO JOKSIMOVIĆ U LESKOVCU

U Svečanoj sali grada Leskovca priređen je prijem za Željka Joksimovića i njegove saradnike, povodom predstojećeg koncerta u Hali sportova u Leskovcu u okviru balkanske turneje „Dva sveta“. Istog dana održan je koncert u prepunoj Hali sportova.

KARAVAN „DUH MLADOSTI“ U LESKOVCU

Karavan „Duh mladosti“ posetio je Leskovac u cilju promocije dualnog obrazovanja, sporta i volonterizma mladih. U okviru manifestacije održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

Generalni pokrovitelj projekta je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Karavan je zvanično otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a pored njega obratili su se i pomoćnik ministra Gabrijela Grujić, direktor Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević, kao i predstavnici partnera na projektu.


#   Leskovac   sport   Goran Cvetanović   budžet   Aleksandar Vučić   zaštitnik građana   privreda   Vlada Republike Srbije   investicije   Vladan Vasić   Nebojša Dimitrijević   Emir Kusturica   socijalno ugroženi   Interlemind   zabava   Muzička škola   kultura   ekonomija   lokalna samouprava   predsednik Srbije   Dragan Antić   Ministarstvo prosvete   Stanislav Binički   panel diskusija   novčane nagrade   Dan grada   Johanes Ajgner   Kapetan Miša Anastasijević   Univerzitet u Nišu   gradska slava   Kosta Stamenković   Jasmina Ranđelović   Dragan Radović   Marko Stojanović   Dečija nedelja   Orden Svetog Save drugog stepena   Mirjana Miljković   Omladinski klub   Željko Joksimović   Balkanska smotra mladih strip autora   Leskovački karneval   sportski teren   Infektivno odeljenje   fiskulturna sala   Jan Lundin   Ljubomir Stanković   Danube Water Conference   akcioni plan   Fudbalski savez   konkurentnost   Filip Ge   orden Svetog Save   Mirjana Kovačević
@CvetanovicG @avucic @Vlada_SR @kzpvladanvasic @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima