Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovac, grad sa malim brojem saobraćajnih nezgoda

rssBookmark and Share

Leskovac 06.08.2017. Južna Srbija Info

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije prezentovala je ovih dana analizu stanja bezbednosti saobraćaja za 161 lokalnu samoupravu u Srbiji za period od 2012. do 2016. godine. Analiza je izvršena na osnovu podataka o saobraćajnim nezgodama koje su se dogodile u ovom periodu i rezultata istraživanja indikatora bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji u 2016. godini.

Leskovac, grad sa malim brojem saobraćajnih nezgoda

Ukupan broj nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama u odnosu na broj stanovnika, svrstava grad Leskovac u kategoriju lokalnih samouprava sa niskim stepenom ugroženosti stanovništva u drumskom saobraćaju u 2016. godini, sa trendom smanjenja rizika u odnosu na 2015. godinu.

U periodu od 2012. do 2016. godine na teritoriji grada Leskovca registrovano je 1769 saobraćajnih nezgoda, u kojima su povređena 1352 lica, a poginulo ukupno 49 lica.

Procenat nastradalih lica u odnosu na kategoriju vozila i svojstvo učešća: vozači i putnici u putničkim automobilima - 24%, biciklisti - 24%, pešaci - 19%, lica u saobraćajnim nezgodama sa teretnim vozilima - 18%, motociklisti i mopedisti - 8%, lica u saobraćajnim nezgodama sa traktorim - 7%.

Procenat nastradalih lica prema starosnim grupama: lica starosti preko 65 godina - 26%, lica starosti 46-64 godine - 26%, lica starosti 31-45 godina - 22%, lica starosti 15-30 godina - 21%, lica starosti   0-14 godine -   5%.

Činjenice i zaključci proizašli iz ovih analiza biće smernice za identifikaciju problema stradanja stanovništva u saobraćajnim nezgodama, za planiranje drugih detaljnijih istraživanja i budućih aktivnosti svih subjekata na teritoriji našeg grada u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja.

Kompletan izveštaj o osnovnim pokazateljima stanja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Leskovca za pomenuti period možete pogledati na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja:  http://www.abs.gov.rs/statistika-lokalne-samouprave

 U Savetu za bezbednost grada Leskovca ističu da su letnji meseci, odnosno jul i avgust, meseci sa veoma izraženim stradanjem u saobraćaju. Razlozi za ovakvo stanje su, prema njihovim rečima, pre svega umor i pad koncentracije učesnika u saobraćaju koji su putovali na dužim relacijama.

„Ne dozvolite da vam se godišnji odmori pretvore u pakao. Dobro planirajte svoje putovanje. Na put krenite naspavani, odmorni i zdravi. Na svaka dva sata vožnje, odmarate najmanje 15 minuta. U toku vožnje što češće pijete vodu. Klima uređaj koristite tako da razlika između spoljašnje i temperature u vozilu bude do 7°C.   Izbegavate vožnju noću.  Ukoliko se ipak odlučite za vožnju noću, kada osetite prve znake umora, zaustavite se na odmorištu ili benzinskoj stanici, napravite pauzu i odspavajte. Zapamtite, jedini pravi lek za umor i pospanost je odmaranje i normalan san – poručuje zamenik predsednik Saveta Branislav Đorđević. 

Komentara: 0


#   Leskovac   saobraćaj   saobraćajna nezgoda   Branislav Đorđević   statistika   Agencija za bezbednost saobraćaja
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima