Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mesta za 468 studenata na doktorskim studijama u Nišu

rssBookmark and Share

05.05.2017. V.P. Narodne novine

Savet Univerziteta u Nišu usvojio je predloge fakulteta za broj studenata na doktorskim akademskim studijama u narednoj akademskoj godini,a predlog je dostavljen na usvajanje i Vladi Republike Srbije

Foto: Belami
Foto: Belami

Na osnovu predloga koji su dostavljeni Savetu Univerziteta u Nišu, na 13 niška fakulteta, ukoliko Vlada to odbori, biće mesta za 468 studenata od kojih bi se njih 125 školovalo o trošku države, a 343 bi platilo školovanje.

Na osnovu predloga najviše mesta na doktorskim akademskim studijama ima na Elektronskom fakultetu, sto, a isto toliko kandidata bi doktorske akademske studije moglo da upiše na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Elektronski fakultet je predložio 25 budžetskih i 75 samofinansirajućih mesta, dok bi se na Medicinskom fakultetu o trošku budžeta školovalo 10 studenata, a njih 90 bi platilo školarinu.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Nišu predložio je 76 mesta na doktorskim studijama od kojih je 40 budžetskih i 36 samofinansirajućih, a Ekonomski fakultet je planirao da na doktorske studije upiše 35 kandidata od kojih bi samo dva bila na budžetu, a ostali bi platili školarinu. Slična je situacija, kada se radi o budžetskim mestima, i na Pravnom fakultetu koji planira da na trećem nivou studija upiše 45 kandidata, ali bi samo tri kandidata mogla da se školuju o trošku države, dok bi 42 platilo svoje školovanje.

Mašinski fakultet planira da upiše 25 kandidata na doktorske akademske studije. Ovaj fakultet je predložio 10 mesta za budžetske i 15 za samofinansirajuće studente. Građevinsko-arhitekstonski fakultet je predložio 15 mesta na doktorskim studijama, devet o trošku države i šest samofinansirajućih. Isti broj studenata, 15, moći će da upiše doktorske studije i na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, ali je proporcija budžetskih i samofinansirajućih studenata na ovom fakultetu malo drugačija. Naime, Tehnološki fakultet je planirao da na doktorske studije upiše 10 kandidata, a njih pet bi se školovalo kao samofinansirajući studenti. Fakultet zaštite na radu upisaće samo deset kandidata i to samo samofinansirajuće.Deset kanidata upisuje i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja sa tom razlikom što bi se dva kandidata školovala o trošku države, a osam njih bi studije platilo.

Pedagoški fakultet u Vranju je predložio pet mesta na doktorskim akademskim studijama, ali samo dva na budžetu, dok je Filozofski fakultet predložio 32 mesta na doktorskim studijama od kojih su 12 budžetska, a 20 samofinansirajuća.

Vlada Republike Srbije odobrava samo budžetska mesta, dok o broju samofinansirajućih studenata koji će se upisati fakulteti odlučuju sami. Školarina za samofinansirajuće studente na doktorskim akademskim studijama se kreće od 89.000 dinara na Elektronskom, do 140.000 dinara na Medicinskom fakultetu. Na Građevinsko-aritektonskom, Ekonomskom, Pedagoškom u Vranju, Tehnološkom fakultetu u Leskovcu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja školarina za doktorske akademske studije iznosi 120.000 dinara.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu školarina za doktorske studije je 96.000, a na Fakultetu zaštite na radu 90.000 dinara. Školarina na Mašinskom fakultetu iznosi 105.000 dinara, dok je cena školovanja na doktorskim studijama Filozofskog fakulteta 130.000 dinara. Samofinansirajući studenti na doktorskim studijama Pravnog fakulteta školovanje će platiti 125.000 dinara.

Kao i na ostalim nivoima studija, osnovnim i master akademskim, kandidati koji se nalaze na doktorskim studijama školarinu će moći da isplete u više mesečnih rata, a dinamiku plaćanja fakulteti određuju sami.

Komentara: 0


#   Vlada Republike Srbije   Elektronski fakultet   studenti   Ekonomski fakultet   Prirodno-matematički fakultet   Filozofski fakultet   Ministarstvo prosvete   Fakultet zaštite na radu   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Univerzitet u Nišu   Mašinski fakultet   doktorske studije
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima