Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Papir govori" - Dani leskovačkog muzeja

rssBookmark and Share

Leskovac 11.05.2019. Južna Srbija Info

Prošlog četvrtka, u galeriji Narodnog muzeja Leskovac je otvorena izložba "Papir govori - Novac Srbije i Jugoslavije 1887-1996".

"Papir govori" - Dani leskovačkog muzeja

Izložbu je u ime gradonačelnika Leskovca dr Goran Cvetanovića otvorila Milica Ristić, član Kabineta gradonačelnika.

Ona je tom prilikom istakla:

"Svaka od razvojnih faza novca, počev od metalnog novca i pensatornog plaćanja, novčanica, papirnog novca, do žiralnog i elektronskog, ostavila je posebnu priču o našoj naciji i našem narodu. Paprirni novac Jugoslavije oslikavali su velikani srpske umetnosti. Ove novčanice imaju toliko toga da nam kažu zato hvala autoru koji se potrudio da nam njihov jezik približi," i pritom čestitala muzeju 71. rođendan.

"Ovom izložbom sam hteo da pokažem da novac nije samo simbol vrednosti, već prošlost, sadašnjost i težnju za budućnosti države, i ako naš novac stavite jedan pored drugog dobićete jednu istorijsku čitanku, gde putem novca možete da saznate o društvenim, političkim i estetskim promenama koje su se dešavale na našem prostoru u periodu od 1887-1996", rekao je Nebojša Dimitrijević, autor izložbe.

Direkorka Narodnog muzeja Mira Ninošević istakla je da je papirni i kovani novac objedinjen u jednu zbirku od antike do danas i da broji 5704 jedinice od kojih je večeras izloženo 70 primeraka papirnog novca i dodala da ova izložba predstavlja deo kolekcije koja na najbolji način opisuje istorijske prilike datog perioda.

Izložbi je prisustvovao i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović. 

Komentara: 0


#   Leskovac   Goran Cvetanović   izložba   Nebojša Dimitrijević   novac   SFRJ   Mira Ninošević   Kraljevina Srbija   Narodni muzej Leskovac   Papir govori izložba   novčanice   Kraljevina Jugoslavija
@CvetanovicG @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima