Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Skup u Leskovcu: Kulturno-istorijska baština juga Srbije

rssBookmark and Share

Leskovac 27.03.2019. Južna Srbija Info

Danas je u sali za naučne skupove Narodnog muzeja u Leskovcu održan naučni skup „Kulturno-istorijska baština juga Srbije“ na kom su učestvovali profesor dr Momčilo Pavlović, direktor instituta za savremenu istoriju, docent dr Dejan Antić, predsednik upravnog odbora Narodnog muzeja u Leskovcu, Veroljub Trajković, zamenik direktora Narodnog muzeja u Leskovcu, Mira Ninošević, direktor Narodnog muzeja u Leskovcu, dr Irena Ljubomirović, šef katedre za istoriju na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Skup u Leskovcu: Kulturno-istorijska baština juga Srbije

Direktorka Narodnog muzeja Leskovac Mira Ninošević obratila se prisutnima rekavši: „Na prvom skupu „Kulturno-istorijske baštine“ saopštenje je podnelo petnaest referenata, a čast da prvi izloži svoj rad imao je dr Jovan Ćirić, čija je tema bila „Kulturno-istorijsko nasleđe – shvatanje, tumačenje i društveni tretman“. Posle njega, saopštenje o „Istoriji Leskovca u srednjem veku“ podneo je Srbobran Milojević, a potom je, tada dr nauka, a potom akademik Gojko Subotić, kome pripada velika zasluga za samu ideju i realizaciju ovakvog pionirskog poduhvata u nauci na lokalnom nivou, pročitao svoj rad o zidnom slikarstvu crkve Svetog Jovana u Jašunji.“ Direktorka je potom dodala da je od tog dana do danas na naučnom skupu u Leskovcu učestvovao veliki broj naučnika i naučnih istraživača od kojih je izdvojila akademika Vladimira Stojančevića, akademika Dragoslava Mihailovića, Vidosavu Stojančević, prvu ženu doktora etnologije u Srbiji, Petra Kačevendu, Jovana Trifunskog i mnoge druge.

Nakon obraćana direktorke Ninošević, prisutnima se obratio profesor dr Momčilo Pavlović koji je tom prilikom naglasio da: „Jug Srbije ima šta da ponudi. Zato sam danas ovde da podržim i podstaknem na sistematsko i kontinuirano izučavanje ukupne baštine juga Srbije od etnologije, arheologije, istorije i drugih nauka, kao i da uključimo što veći broj institucija i pojedinaca.“

„Narodni muzej u Leskovcu je prošle godine obeležio sedam decenija svog uspešnog poslovanja, a nameru da tako nastavi pokazuje i organizovanje ovog naučnog skupa. Pokrenut 1986. godine, u čast obeležavanja 200 godina od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića, naučni skup „Kulturno-istorijska baština juga Srbije“ postaje redovni bijenalni naučni skup. „Kulturno-istorijska baština juga Srbije“, pune 34 godine, u Leskovac dovodi eminentna imena srpskog učilišta i promoviše kulturno-istorijsku baštinu našeg kraja. Ovakvi skupovi su od velikog značaja za naš Grad, jer pored promocije našeg bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa promovišu naučni rad i istraživanje.

Mnoga poznata imena, ali i institucije iz oblasti društvenih nauka, poput Srpske akademije nauke i umetnosti, Filozofskih fakulteta u Nišu i Beogradu, Instituta za savremenu istoriju, koji je od 2004. godine i suorganizator našeg skupa, učestvovala su u njemu i doprinela njegovom rastu“ – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Pre početka naučnog skupa gradonačelnik je u svom kabinetu ugostio ove eminentne stručnjake razgovarajući o razvoju kulture i njenom značaju.

Komentara: 0


#   Leskovac   Goran Cvetanović   kultura   naučni skup   istorija   Momčilo Pavlović   Mira Ninošević   jug Srbije   Narodni muzej Leskovac   istorijsko nasleđe
@CvetanovicG @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima