Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Radovi na autoputu stali kod Predejana

rssBookmark and Share

Niška Banja 19.12.2010. Blic

Evropska investiciona banka u oktobru prošle godine odobrila je kredit od 384 miliona evra za južni krak koridora 10, ali do danas ni evro od tih para nije povučen jer Srbija još nije dostavila idejni projekat i dokaze o eksproprijaciji. Ceo projekat koči vlasnik motela u Predejanima, jer autoput ne prolazi tik do motela, već jedno pet kilometara dalje. On traži da autoput prolazi pored motela, koji inače živi od tranzitnih turista i vozača kamiona.

Radovi na autoputu stali kod Predejana

Tokom nedavne posete predstavnika EIB, prilikom otvaranja njihove kancelarije u Beogradu, na ovaj problem skrenuta je pažnja i predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koji je zatražio da se čitav slučaj ispita. Dubravka Đedović, kreditni referent i prvi čovek EIB za kredite za Srbiju i Makedoniju, potvrđuje da je EIB finansirala deonice koridora 10 između Niša i makedonske granice u iznosu od 384 miliona evra, kao i da je ugovor potpisan oktobra 2009. godine između ove banke i Republike Srbije. Ona, međutim, ne pruža direktan odgovor na pitanje ko je kriv što novac nije povučen, i da li interese vlasnika hotela štiti Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, i garnitura socijalista, ali kaže da je za implementaciju projekta odgovorna firma “Koridor 10”, a za izradu glavnog projekta i eksproprijaciju javno preduzeće “Putevi Srbije”.

- Obe firme su pod jurisdikcijom Ministarstva za infrastrukturu - kaže ona.

Prema ugovoru, firma “Koridor 10”, kako objašnjava naša sagovornica, trebalo bi da obezbedi redovni izveštaj o napretku na projektu EIB u vezi sa pripremom projekta i njegovom implementacijom. Ali banka još nije dobila dokaze o implementaciji, kao ni o postojanju projektne dokumentacije, niti potvrdu da je izvršena eksproprijacija.

- Nema osnova da sredstva budu povučena - zaključuje Đedovićeva.

Na pitanje da li je moguće da je jedan mali hotel zaustavio izgradnju južnog kraka koridora 10, i da li je to jedini problem zbog kojeg novac EIB nije povučen godinu dana, Nenad Ivanišević, član UO firme “Koridor 10”, odgovara:

- Samo taj hotel je problem, tako sam ja razumeo.

Potom potvrđuje da postoje protivljenja vlasnika hotela vezano za trasu, jer kako je planirano, ona će se nalaziti s druge strane reke u odnosu na postojeći hotel.

- Ljudi se plaše da ako se napravi autoput, hotel neće imati dovoljno gostiju i pretpostavljam da je to problem. Ali, mi, niti rušimo hotel, niti rušimo Predejane, naprotiv, sve je učinjeno da se što manje ruši. Kada se projekti rade, trudimo se da se zaobiđu naselja da ne bi došlo do rušenja. Znam da je pokrenuta inicijativa za promenu trase puta, ali je sada odluka o tome na drugom mestu. Imali smo razgovor prošle godine u Leskovcu u Skupštini opštine i pokušali da nađemo racionalno rešenje - kaže Ivanišević.

On tvrdi da ne zna ko je vlasnik hotela, ali ima informaciju da nije u pitanju pojedinac, već neko preduzeće. Ne zna, takođe, da li ono ima bilo kakve veze sa Mrkonjićem ili s nekim iz JP “Putevi Srbije” ili socijalistima.

Ivanišević objašnjava da je pitanje hotela potrebno što pre rešiti jer je povlačenje novaca EIB uslovljeno završetkom izrade glavnih projekata, a tek po izradi glavnih projekata može da se krene u postupak eksproprijacije. Tada se raspisuje postupak nabavke u skladu sa pravilima međunarodnih finansijskih institucija. Za izradu projektne dokumentacije, prema navodima Ivaniševića, zaduženi su “Putevi Srbije”.

- Vidite s njima kada će to biti gotovo. Imam informaciju da je izrada projekta u završnoj fazi, ali to morate s njima da proverite - dodaje on.

Do zaključenja izdanja „Blic“ nije uspeo da kontaktira sa vlasnikom hotela, kao niti sa nadležnima u JP „Putevi Srbije“.

Iako se godinu dana već govori o smenama u ovom preduzeću, ministar Mrkonjić ne preduzima niti jedan korak. “Putevi Srbije” bez tendera dobijaju da rade projektnu dokumentaciju za koridor 10. Niko osim njih ne može ni da proviri državnim parama za ovu namenu. Međutim, u budžetu često nema para, kao i sada projekti stoje. Kako su “Putevi Srbije” monopolista za izradu projekata za koridor 10, država ne može da iskoristi poklon koji joj se nudi.

Drobnjak: Šta ste zapeli za taj motel, pitajte nekog merodavnog

Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije

Kasnite sa izgradnjom južnog kraka koridora 10 i godinu dana ne povlačite novac EIB, 384 miliona evra, jer štite interese vlasnika hotela u Predejanima?

- Nema to veze sa hotelom!

Ko je vlasnik hotela?

- Rekao sam da nema veze sa hotelom! Čekamo saglasnost “Železnica Srbije” kako bismo izmestili prugu na dužini od dva kilometra, da tu prođe autoput, kako bismo izbegli gradnju tunela i mosta i uštedeli 10-15 miliona evra. U utorak imamo sastanak sa predstavnicima “Železnica Srbije” i tražićemo njihovu saglasnost.#   Putevi Srbije   Niška Banja   banke   koridor 10   Milutin Mrkonjić   Zoran Drobnjak   Dubravka Đedović
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima