Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Grčkoj nove mere - Nevakcinisani moraju da imaju negativan brzi antigenski ili pi-si-ar test

Bookmark and Share

06.11.2021. RTS, Južna Srbija Info

Grčka vlada je usvojila nove mere protiv koronavirusa koje će važiti samo za nevakcinisane građane, ali i turiste koji će doći u ovu državu za novogodišnje i božićne praznike.

U Grčkoj nove mere - Nevakcinisani moraju da imaju negativan brzi antigenski ili pi-si-ar test

Nevakcinisane osobe moraće da imaju negativan brzi antigenski ili pi-si-ar test da bi ušle u banke, javne kancelarije, maloprodajne objekte, mešovite zabavne prostore i frizerske salone.

Ova odredba se neće odnositi jedino na prodavnice prehrambenih proizvoda i verske objekte.

Svi nevakcinisani zaposleni građani u privatnom i javnom sektoru moraće da prilažu dva antikovid testa nedeljno.

Ivana Simić Apostolu navodi za RTS da jedino mesto gde građani mogu da uđu bez testa su supermarketi, apoteke i crkve. Ističe da iste mere važe i za nevakcinisane turiste. 

"Ukoliko se naši sugrađani upute u Grčku za božićne i novogodišnje praznike, a naravno nešto se u međuvremenu ne promeni i oni će morati da imaju sertifikat o vakcinaciji kako bi mogli da posete sva ova mesta, ukoliko ga nemaju oni će morati da urade rapid test u nekoj od labaratorija. Cena rapid testa je 10 eura i dobija se za nekih dva do tri sata", objašnjava Simić Apostolu.

Dodaje da su i deca od pet godina takođe obavezna da u sva ova navedena mesta pokažu self test koji se u Grčkoj kupuje u apoteci, košta oko pet eura i radi se svakog dana.

"Deca ga rade i za odlazak u školu, dakle dva puta nedeljno to je ovde praksa od početka školske godine. Tako da bi oni koji dolaze ovamo za božićne i novogodišnje praznike to trebali da imaju u vidu. Rezultati testa se odštampaju i taj papir se pokaže ljudima na ulazima u sve ove objekte", navodi Simić Apostolu.

Kazne za kršenje mera su rigorozne i iste su i za građane i za turiste.

"Oko 300 eura je kazna za svakog ko prekrši pravila - nema sertifikat o vakcinaciji ili papir da je uradio test. Isti iznos plaćaju i turisti ukoliko prekrše mere", objašnjava Simić Apostolu.

Dodaje da je za sada u Grčkoj vakcinisano preko šest miliona građana i da ovim merama grčka vlada pokušava da poveća broj vakcinisanih građana.

"Ovim merama grčka vlada pokušava da i one koji se nisu do sada vakcinisali na neki način natera da to urade i zato su ove mere", navodi  Simić Apostolu.

Kako kaže, iz Vlade je najavljeno da neće biti mera zatvaranja.

Komentara: 0


#   Grčka   privremene mere   Koronavirus   PSR test   kovid vakcina
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima