Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišavskom okrugu sve više zahteva za oslobađanje plaćanja lekarskog pregleda

rssBookmark and Share

Aleksinac 10.07.2015. Beta

Broj lica koja zahtevaju oslobađanje od plaćanja participacije za lekarske preglede i lekove na području Nišavskog okruga i opštine Sokobanja iz dana u dan se povećava i u prvih šest meseci ove godine participacije je oslobođeno ukupno 59.921 lice, rečeno je agenciji Beta u niškoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

U Nišavskom okrugu sve više zahteva za oslobađanje plaćanja lekarskog pregleda

Kako se navodi, najviše potvrda za oslobađanje od participacije, niška filijala RFZO izdala je u Nišu – 33.069, potom u Aleksincu - 7.844, Svrljigu - 4.640, i Doljevcu - 4.640.

U Sokobanji su u prvoj polovini godine plaćanja participacije oslobođene 2.999 osobe, u Merošini 2.822, u Gadžinom Hanu 2.350 i u Ražnju 2.204.

U niškoj filijali RFZO očekuju da će broj lica koja će ove godine biti oslobođen participacije sigurno daleko premašiti prošlogodišnju cifru, pre svega u Nišu, pošto je toku cele prošle godine Nišlijama izdato 33.210 potvrda.

Pred šalterima RFZO u Nišu više nema gužvi, a zaposleni u toj ustanovi kažu da je udarni talas prošao krajem aprila i da sada svi oni koji dođu sa zahtevom za oslobađanje od participacije, potvrdu mogu da dobiju bez dugog čekanja u redu.

U RFZO-u podsećaju da su plaćanja participacije oslobođene brojne kategorije stanovnika poput slepih i nepokretnih lica, izbeglih i raseljenih lica i ratnih vojnih invalida.

Pravo da koriste zdravstvenu zaštitu u punom iznosu na teret zdravstvenog osiguranja ; imaju i socijalno ugroženi stanovnici. Lica koja žive sama potvrdu o oslobađanju participacije mogu da dobiju ako njihov mesečni prihod ne prelazi iznos minimalne zarade uvećane za 30 odsto, dok višečlana domaćinstva stiču pravo da budu oslobođena od participacije ako njihov mesečni prihod po članu domaćinstva nije veći od minimalne zarade u Srbiji.

 

Komentara: 0


#   Aleksinac   Sokobanja   Ražanj   Merošina   Svrljig   Nišavski okrug   Doljevac   Gadžin Han   RFZO   lečenje   socijalno ugroženi
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima