Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za 10 proizvođača u opštini Babušnica obezbeđeni su komposteri u kojima oni odlažu organski otpad

rssBookmark and Share

Babušnica 17.05.2022. Južna Srbija Info

Opštinu Babušnica čine 52 sela, ali se otpad ipak odnosi samo iz gradske sredine. Udruženje „Kuća za nas“ našlo je način kako da reši problem odlaganja otpada u selima, a da uz to i poljoprivredna gazdinstva imaju dodatnu korist.

Za 10 proizvođača u opštini Babušnica obezbeđeni su komposteri u kojima oni odlažu organski otpad

Za 10 proizvođača u opštini Babušnica obezbeđeni su komposteri u kojima oni odlažu organski otpad, a koji se za par meseci pretvara u prirodno đubrivo. O inicijativi „Kompostiraj-profitiraj“ za promeni.rs govori Miljana Rančić.

Miljana Rančić, Kuća za nas, Babušnica: Kompostiraj – profitiraj!

-Zbog čega je aktivizam važan?
Aktivizam je važan jer na taj način doprinosimo stvaranju boljih uslova za život u našim zajednicama, kako za sadašnje, tako i za buduće generacije.

-Koja je bila inicijalna kapisla da započnete Vašu aktivističku priču?

Sve veći broj divljih deponija u našoj opštini i nepostojanje sistemskog rešenja za odlaganje otpada, naročito u seoskim sredinama, je ono što nas je pokrenulo na akciju. U našoj opštini se stanovništvo pretežno bavi poljoprivredom. Biorazgradivi otpad koji nastaje kao posledica čini polovinu ukupne količine otpada. Moguće ga je kompostirati i ostvariti dvostruku korist, zaštititi prirodu i uštedeti novac.

-Da li ste nekada (i kada) poželeli da odustanete?
Smatramo da je naš predlog za uvođenje kompostiranja kao primarnog načina upravljanja biorazgradivim otpadom najbolje rešenje za sredinu u kojoj živimo i ni jednog trenutka nismo imali nedoumice, niti želje da odustanemo od te ideje

-Koji su Vam bili najveći izazovi tokom aktivističke borbe?

Opština Babušnica spada u najsiromašnije opštine, stanovništvo je okupirano svakodnevnim brigama i najteže je temu kao što je zaštita životne sredine, staviti u prvi plan.

-Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?

Najveće ohrabrenje dolazilo nam je kroz ulične akcije, kada uspemo da zainteresujemo ljude da razmisle o ovoj temi i započnu kompostiranje u svojim domaćinstvima.

-Po(r)uka budućim aktivistima...

Pokreni se i utiči na svoje bolje sutra!
-Podrška kroz promeni.rs nam je značila zbog...
Prvenstveno zbog toga što je neko prepoznao našu ideju kao dobru, ukazao nam poverenje i omogućio da realizujemo naš prvi projekat na najbolji mogući način.

Komentara: 0


#   ekologija   Babušnica   otpad   đubrivo   organnski otpad   Miljana Rančić   Udruženje Kuća za nas   kompos   Etno kuća
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima