Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Južna Morava opet je "tužna" – njome plutaju flaše, gume i drugi otpad

rssBookmark and Share

Vranje 17.04.2021. Danijela Manić Stojilković RTS, Južma Srbija Info

Izveštaj koleginice sa RTS-a govori mnogo o našoj ličnoj odgvornosti prema svom prirodnom okruženju.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Pre tačno deset godina članovi Udruženja ekstremnih sportista u Vranju snimili su film o zagađenju Južne Morave pod nazivom "Tužna Morava" i pokrenuli akcije čišćenja obala i rečnog korita. Sada je reka ponovo prepuna raznog otpada.

Otpad i smeće na obalama, kese na granju, po vodi plutaju flaše, gume i drugi otpad. Najuporniji ribolovci pokušavaju da nađu mesto za pecanje, a prolaznici zbog neprijatnih mirisa beže od obale.

"I hemija i organski otpad i tako dalje, tako da će Morava dokle god se ne napravi ovaj kolektor koji predviđaju gde će da se radi to prečišćavanje vode, dotle će da bude tako", kaže jedan od anketiranih građana. 

"Ja se sećam pre 30 godina kao mlad momak, kao dečkić, da su tu bili primerci somova od možda 20-30 kilograma, sada nemamo nijednu ribu, nijedno živo stvorenje u vodi", seća se meštanin.

Srboljub Pešić je pre deceniju snimio Južnu Moravu, od Zlatokopa do Vranjske banje, čamcem Sektora za vanredne situacije. Vodom i kopnom, izbegavali su prepreke i barikade od flaša i otpada. Slika ista i danas.

"Država da sistemski reši taj problem na taj način što će da to odlaganje otpada reši, što će da reši te reciklažne centre, reciklažna dvorišta, sistem za prečišćavanje voda. Sve je to poznato, sve to znamo, ljudi već rade, samo treba da se krene već jednom", ističe Srboljub Pešić, autor filma "Tužna Morava". 

U selima uz reku, gde su pre sedam godina postavljeni kontejneri, reka je čista za razliku od drugih deonica.

"Ovo što se u poslednje vreme dešava sa Moravom je i posledica poplava koje su bile, tako da je i ovo smetlište koje se nalazi u samoj opštini Bujanovac većom bujicom vode Morava donela sa tog njihovog lokalnog smetlišta", navodi Nela Cvetković, član Gradskog veća Vranja za ekologiju. 

Bujanovac sanira smetlište u Rakovcu, kraj Južne Morave, pripremljen je i projekat izgradnje reciklažnog centra. I do njih, Moravicom i Binačkom Moravom, stiže otpad, a brojna su i smetlišta uz reku.

Komentara: 0


#   Vranje   ekologija   Južna Morava   RTS   otpad   zagađenje
@rts_vesti @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima