Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za najugroženije Nišlije i do hiljadu obroka dnevno

rssBookmark and Share

Niš 14.07.2018. V.Petrović, Narodne novine, Južna Srbija Info

Za dve godine, od jula 2016. godine do maja ove godine, u Nišu je bilo 2.184 korisnika Narodne kuhinje. Dnevno se za najugroženije Nišlije spremi do hiljadu obroka.

Foto: Belami
Foto: Belami

Po Odluci Grada Niša, pravo na besplatne obroke imaju samo radno nesposobna lica, nosioci prava za novčanu socijalnu pomoć.

Radna nesposobnost se utvrđuje na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a sposobnost lica za rad procenjuje odgovarajuća komisija. Na osnovu njihovog nalaza i mišljenja ostvaruje se pravo na novčanu socijalnu pomoć, a kad je lice koje nesposobno za rad, može da aplicira i za besplatan obrok. U Nišu već nekoliko godina unazad obroke koji se dele u Narodnoj kuhinji pripremaju se u centralnoj kuhinji Studentskog centra.

“Mi smo spremni u svakom trenutku da spremimo do 1.500 obroka. Namirnice i druga sredstva su obezbeđena na vreme, tako da Studenski centar Niš, koji priprema hranu za potrebe Narodne kuhinje, može uvek da distribuira obroke onima koji su na spisku koji dostavlja Centar za socijalni rad“, kaže gradska većnica zadužena za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić.

Mnoga lica ne mogu ostvariti pravo na besplatan obrok iz Narodne kuhinje zbog zakonskih regulativa.

“Međutim i pored ograničenja te vrste u nekom  trenutku nastupi životna situacija kada im treba pomoći. Mnoga lica se jave za Narodnu kuhinju, a da ne mogu da ostvare ovo pravo po kriterijumima koji su predviđeni. U tom slučaju, Centar za socijalni rad kao ustanova socijalne zaštite ima diskreciono pravo da uvede u Narodnu kuhinju i lice koje se u trenutku našlo u problemu. Kad je neko u situaciji i kaže „ja sam gladan i meni treba narodna kuhinja“, mi smo tu da izađemo u susret”, dodaje Tijana Đorđević Ilić.

Narodna kuhinja u Nišu radi na osnovu ugovora koji je sklopljen  između grada Niša, Crvenog ksta i Studenskog centra. U tom lancu saradnje Grad Niš finansijski podržava Narodnu kuhinju.  Iz budžetu za besplatan obrok, grad izdvaja na godišnjem nivou 40 miliona.

“Za narodnu kuhinju imamo projektvo finansiranje od 1. maja do 30. aprila.  Kada kreiramo budžet uzima se u obzir cela godina i iznos sredstava za tu namenu je 30 miliona i još tri meseca u narednoj godini kako bi se finansijski podržalo bez ijednog dana kašnjenja, što ukupno iznosi oko 40 miliona” objašnjava gradska većnica resorno zadužena za socijalna pitanja.

Crveni krst svoj doprinos radu Narodne kuhinje daje kroz namirnice, odnosno svojim sredstvima koja dobija od resornog ministarstva. Oni izdvajaju 12 miliona koje doniraju Studentskom centru za pripremu hrane koju doprema korisnicima.,

Studenski centar se redovno javlja na tender za spremanje hrane u okviru  Narodne kuhinje.

Za realizaciju ove usluge svake godine se raspisuje tender na koji se Studentski centar redovno javlja. Kako kaže gradska većnica, sprovedena je šesta faza ove usluge  bez ijednog dana kašnjenja. Korisnicima je ove usluge ponuđena je kvalitetna, kuvana, hrana koja se stalno obogaćuje. Osim toga, korisnici Narodne kuhinje imaju pravo i na suve obroke koje dobijaju, što je novina, za vikend kada su neradni dani, a od skora i za praznike.

“Posredstvom Crvenog krsta Srbije i Ministarstva, apliciramo za pakete. Ukoliko pakete za narodnu kuhinju ne utrošimo, mi ih dstribuiramo na kućni prag onima kojima je nemoguće da dođu do svojih punktova. Četiri puta godišnje dobijaju pakete od 60 kilograma. Paket sadrži brašno, makarone, zejtin, mesne konzerve“, kaže gradska većnica.

Komentara: 0


#   Niš   neradni dani   Crveni krst org.   narodna kuhinja   Centar za socijalni rad   socijalno ugroženi   Studentski centar   Ana Đorđević   neradni dan   1. maj   Tijana Đorđević   topli obrok
@


 


[ Dodaj komentar ]