Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pozorište lutaka u Nišu izmamljuje dečje osmehe i kroz "bajkovite" edukativne predstave sprema ih za svet odraslih

rssBookmark and Share

Niš 21.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Ekipa portala "AM PRES" i "Južne Srbije Info" posetila je niško Pozorište lutaka baš kada se obeležava Svetski dan pozorišta za mlade i decu i uoči Svetskog dana lutkarstva. Čini se, bolje prilike nije moglo da bude, potvrđuje i Milica Radulović direktorka te posebno važne niške ustanove kulture za decu i "one malo starije".

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Razgovarali smo o dugogodišnjem radu pozorišta, osvrnuli se na uspehe u prošlosti, rekonstrukciji sale, ali i budućim planovima, novim premijerama. Direktorka Radulović istakla je značaj ovog teatra u obrazovanju i zabavi dece, naglašavajući njegov društveni uticaj.

Značaj pozorišta

"Pozorište lutaka i njegov program kroz predstave je vrlo bitna stavka u edukativnom i vaspitnom, pa i u estetskom smislu za odrastnje mališana. Poruke koje mi šaljemo su vrlo bitne, a to su poruke ljubavi i humanosti, kako se treba ophoditi prema drugima, ljudima, životinjama generalno prema živom svetu i to je taj vaspitni deo. Takođe vaspitni deo je bitan, a to su saznanja, "ko sam ja, šta sam ja", kakvo je moje mesto u prirodi, društvu. Onaj treći, takođe bitan momenat je estetski, kreativnost i čari umetnosti. Sve to je veoma značajno i treba da se "utka" u dete. Pozorišta ovog tipa su u tom smislu nezamenljiva.

Pažnja i reakacija dece…

Deca sa puno pažnje prate naše predstave, ali to zavisi i od ineresovanja. Nekada dete od samo dve godine pokazuje mnogo veću zainteresovanost, prati predstavu, upija likove, povezuje, nego neko dete starije dobi. Sve zavisi od deteta..Generalno deca dobro prihvataju predstave i reaguju na mestima koju su i predveđena za to. Interakcija je vrlo bitna, praktično oni "razgovaraju" sa glumcima, odgovaraju na pitanja, tapšu, pevaju. To je pravo osveženje i za nas.

Priznanja..

Priznanja su brojna. Mnogo nagrada u zemlji, regionu i šire. Kada se završi rekonstrukcija, prikazaćemo sve i broj i po značaju. Svaka nagrada je potvrda kvaliteta našeg rada i sve su nam drage.

Rekonstrukcija, povratak na scenu i nove predstave

Kraj radova na rekonstrukciji scene se očekuje svakog momenta i tada ćemo pristupiti novim premijerama, nadam se da će to biti dve predstave do kraja sezone. 

Pozorište nije stalo da radi. Svake nedelje od 11.30 časova imamo po jednu manje zahtevnu predstavu, naravno, ako to dozvole vremenski uslovi. Takođe ansambl gostuje po niški školama.

Glumci. Da li ih ima dovoljno. Kako ih zadržati u Nišu…

U Nišu postoji oko 60 diplomiranih mladih glumaca i mi treba realno da ih angažujemo, da ih zadržimo ovde, govorim o svim ustanovama koja imaju izvođenja. O tome je skoro govorio i direktor Narodnog pozorišta.

Postoje uloge koje zahtevaju promenu glumaca, pre svega zbog godina.

Radićemo na tome da zapošljavamo mlade diplomirane glumce.

Letnja gostovanja, festivali..

Da, dobili smo potvrdu za dva festivala, otkrićemo vam sve na vreme", kroz šalu nam je ponosno rekla Milica Radulović.

Reč urednika

Pozorište lutaka u Nišu, kao značajan deo kulturne scene grada, nastavlja da pruža kvalitetne i interaktivne predstave koje ne samo da zabavljaju, već i edukuju mlade generacije. Ova ustanova predstavlja oslonac u očuvanju i razvoju umetničkog izraza i kulturne baštine, te je važan deo života lokalne zajednice.

U susret budućnosti, Pozorište lutaka u Nišu planira dalji razvoj programa i aktivnosti, sa ciljem da nastavi da inspiriše i obogaćuje živote dece i mladih, kao i da doprinosi kulturnom životu grada.

 

 

 

 

 

 

 

 


#   Niš   Pozorište lutaka   Milica Radulović
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima