Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Abrašević" i "Lola" oduševili publiku u Leskovcu

rssBookmark and Share

Leskovac 26.12.2016.

Zajedničkim novogodišnjim koncertom koji su večeras održali u leskovačkom Narodnom pozorištu, anasambli „Abrašević“ iz Leskovca i „Ivo Lola Ribar“ iz Beograda oduševili su publiku.

"Abrašević" i "Lola" oduševili publiku u Leskovcu

Naizmeničnim izvođenjem igara iz Vranja i istočne Makedonije, iz Negotinske krajine, Pirota, šokačkim i igrama vojvođanskih Cigana, dva ansambla priredili su veče za pamćenje.

“KUD Abrašević osnovan je daleke 1905. godine, ušli smo u 101. godinu postojanja. Imao je prekide u vreme balkanskih ratova, Prvog svetskog i Drugog svetskog rata i od 2009. do 2014. godine, kada uopšte nije nastupao, a večerašnji nastup je prvi veliki i značajni nastup posle duže pauze”, rekao je Bratislav Stanisavljević, rukovodilac leskovačkog Abraševića.

Nešto ranije priređen je prijem za predstavnike dva društva u kabinetu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića.

„Postojanje jednog ovakvog ansambla je od velike važnosti za grad. Pre svega jer omogućava da naša deca steknu znanje o narodnoj tradiciji i svom narodu. Pored toga, to  je jedno okruženje u kojem se vaspitanje dece upotpunjuje sa vrednostima koje podrazumevaju timskih duh, marljivost, odgovornost – rekao je gradonačelnik Cvetanović.

„Onaj koji je jednim svojim potpisom pre par godina ugasio KUD Abrašević, napravio je zločin prema kulturi i tradiciji Leskovca koja je sa ovim kulturno-umetničkim društvom negovana još od 1905. godine – kazala je Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra.

“Abrašević” od 2014. godine funkcioniše kao ansambl narodnih pesama i igara pri LKC-u.


#   Leskovac   Narodno pozorište Leskovac   KUD Abrašević   Sanja Conić   ANPI Ivo Lola Riba   ANPI Abrašević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima