Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„Brankovi“ mladi pevači i igrači izazvali ovacije grčke publike

rssBookmark and Share

Niš 29.07.2019. Z.S. Južna Srbija Info

Ovacije, oduševljenje i gromoglasan aplauz, nakon svake tačke, skromne su reči kojima bi mogla da se opiše emotivna reakcija grčke publike i brojnih turista na sinoć održanom koncertu u gradskoj luci u mestu Stavros.

Foto: V.E.
Foto: V.E.

Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija, Crkveno pevački i folkloroni ansambla mladih "Branko" iz Niša, u okviru svog boravka od 24. jula do 1. avgusta 2019. godine u Dečjem kampu uStavrosu, nastupio je sinoć na centralnoj bini u gradskoj luci i dostojno predstavio Nišku eparhiju, grad Niš i svoju zemlju. Oni su svojim nastupom uveličali obeležavanje Dana grčke opštine Volvi i grada Stavros.

Publika je grmoglasnim aplauzom, posebno nagradila izvođenje temperamentih igara sa Stare planine, dok je više nego emotivnu reakciju izazvao nastup hora mladih i izvođenje poznate grčke kompozicije.

Hor BrankoOvim nastupom u prijatljskom gradiću Stavros, mladi niški igrači i pevači, još jednom su dokazali da su dostojni čuvari i promoteri srpske kulture i tradicije i da su spremni za još veće umetničke izazove, pa i profesionalnu karijeru.

Program obeležavanja "gradske slave" i proslave zaštitnice Svete Paraskeve, počeo još 25. večernjom službom i litijom gradskim ulicama, a zvršio se sinoć upravo nastupom mladih. "Brankovih" igrača i pevača.

U okviru svog prijateljskog boravka, a na poziv rukovodstva opštine, 40-toro "Brankovih" mladih pevača, i igrača, na čelu sa ocem Aleksandrom kao vođom puta, boravi od 24. jula, do 1. avgusta u jednom od najpozntijih kampova za mlade u Grčkoj u gradu Stavros, u kome se već decenijama borave mladi iz cele Grčke, razmenjujuću kulturu i običaje.

Predsednik Dečjeg kampa u Stavrosu: Mladi "Brankovi" pevači i igrači uvek su dobrodošli

"Činimo sve da 40-toro dece, igrača i pevača iz ansambla mladih CPD "Branko" iz Niša, provedu svoje vreme u našem Kampu u Stavrosu što lepše i kvalitetnije. Ovo je i za nas jedno novo iskustvo, i uvek su dobrodošli", rekao je Hristos Savapulos Χρήστος (Σαββόπουλος), predsednik te ustanove za decu ((ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΞΟΧΗ ΣΤΑΥΡΟΥ).

"Pod pokroviteljstvom Republike Grčke u Stavrosu, gradiću opštine Volvi, radi "Dečji kamp Stavros" (ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΞΟΧΗ ΣΤΑΥΡΟΥ) u kome u svakom trenutku boravi do 300 dece iz Grčke, dece kojoj roditelji ne mogu da plate letovanje, jer rad ove ustanove kompletno finansira država", govori gospodin Hristos Savapulos, predsednik te ustanove za decu.

Kamp se nalazi u neposrednoj blizini centra grada u prekrasnoj šumi borova i maslina. U bezbednim šatorima, podignutim na betonskim podestima borave deca od 8 do14 godina po grupama, sa odvojenim muškim i ženskim delom.

Tokom boravka, deca imaju sve uslove, od sanitarno-tehničkih, pet obroka dnevno koji se spremaju na licu mesta u kuhinji, kao i mnogobrojne aktivnosti.

Tu je i ambulanta sa stalno dežurnim lekarom, koji takođe spava u jednom od šatora.

"Nakon jutarnjeg dizanja zastave i doručka deca odlaze na plažu do sledećeg obroka, potom imaju slobodno vreme, večeru i razne kulturne i sportske aktivnosti, pre odlaska na spavanje", kaže Savapulos i dodaje da "jednom nedeljno uz pratioca, imaju i "šetnju gradom" u toku svog desetodnevnog boravka u Kampu".

Pored odlaska na plažu i kupanja u moru, deci su na raspolaganju sportski tereni, a uveče na bini-amfitetru odvijaju se mnoge predstave i priredbe sa animatorima, gde deca mogu da pokažu svu svoju kreativnost.

Takođe, u kampu, povremeno borave penzionerske grupe iz Grčke, Srbije i drugih zemalja.

„Brankovi“ juniori završavoju svoj boravk u Grčkoj 1. avgusta.

Vođa puta, otac Aleksandar - Eparhija niška.

 


#   Niš   Niška eparhija   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   sportski teren   Hor Branko   Vladika Arsenije   Stavros (Grčka)
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima