Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bojama prirode i umetnika: Đavolja varoš, biser opštine Kuršumlija

rssBookmark and Share

Kuršumlija 18.12.2016. Radica Gavrilović, Topličke vesti

Biser prirode Đavolja varoš, koja se nalazi na obroncima Radan planine u ataru sela Đake, i dalje je najveća turistička atrakcija opštine Kuršumlija. Ovaj spomenik prirode godišnje poseti 60.000 turista.

Foto: Topličke vesti
Foto: Topličke vesti

Mistiku celog lokaliteta čine 202 zemljane piramide. Kada jedna kula nestaje odmah se stvara nova, a za to se stara priroda, kako bi broj uvek bio isti.

Ovaj geomorfološki fenomen je jedinstven u Srbiji i vrlo redak u svetu. U Evropi ima sličnih pojava, a najsličnija je „Bašta bogova “ u Americi. Zemljane figure sa kamenim kapama na vrhu, koje su nastale erozijom zemljišta, smeštene su u dve jaruge - Paklenu i Đavolju. Atraktivnost ovog čuda prirode dopunjuje i okolni prirodni ambijent koji oko zemljanih figura deluje surovo, skoro mistično, a u širem okruženju živopisno i pitomo, zatim crkva i nekoliko zanimljivih rudarskih jama i izvora.

Turisti ne skrivaju oduševljenje prirodom koja okružuje Đavolju varoš. Izvor „Crveno vrelo“ je prva atrakcija, dok ne dođu podno zemljanih figura, Đavolja varoš spada u red najposećenijih destinacija u opštini Kuršumlija, gde dolaze organizovane ekskurzije, zatim strani turisti, među kojima su Rusi, Poljaci, Bugari, Makedonci ali dolaze iz ostalog dela Evrope i sveta. Tome je najviše doprinela kandidatura Đavolje varoši za Svetsko čudo prirode. Zanimljivo je da se jedan par ovde venčao.

-Ovo je najlepši dragulj Toplice. Ko jednom poseti ovo mesto sigurno će doći ponovo. Đavolja varoš i okolina biće večita inspiracija umetnika -rekla je Topličkim vestima, Nadica Gavrilović-Đurašković, čija fotografija “Đavolja varoš” je ove godine bila jedna od najlepših na konkursu Vikimedije.

O Đavoljoj varoši ima više legendi. Po jednoj reč je o okamenjenim svatovima, gde su ljudi po nalogu đavola, rešili da venčaju brata i sestru. Da se to ne bi dogodilo umešala se božija sila, koja ih je sve okamenila i sprečila greh.

Slikarska kolonija koja se organizuje tradicionalno svake godine okuplja umetnike iz zemlje i sveta, koji beleže čudno izvajane figure, divljinu i mistiku celokupnog lokaliteta.
Lokalitet Đavolja varoš je stavljen pod zaštitu države još 1959. godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite – spomenik prirode.
 


#   Kuršumlija   Đavolja Varoš   nagrada   foto konkurs   Vikimedija   Nadica Đuršković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima