Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Miris boemije u Toplici

rssBookmark and Share

Prokuplje 29.08.2014. JužnaSrbija.Info

U okviru Drainčevih susreta pesnika po osmi put zaredom održano je i Boemsko veče, koje je i ovaj put u naš grad donelo miris boemije, baš onakve kakvu je i sam Drainac širio oko sebe gde god se nalazio. I ove godine ovakav susret i druženje pesnika omogućio je pesnički mecena, Topličanin Ratomir Timotijević Tim.

Miris boemije u Toplici

- Veoma volim svoj rodni kraj i poeziju. Iz tih razloga sa velikim zadovoljstvom i radošću organizujem ovakve večeri, na kojima pesnici uživaju razmenjujući stihove Draincu u čast i sećanje, rekao je Timotijević.

Ovaj ljubitelj stihova je rodom iz topličkog sela Potočić, a svoj uspeh je baš kao i Drainac postigao otišavši iz njega. Ipak, kako ističe, često se vraća u svoju Toplicu, o kojoj vrlo rado i sa velikim uzbuđenjem peva i priča gde god se nalazi. Boemsko veče bilo je posvećeno topličkim stvaraocima i dobitnicima nagrade za najbolju topličku knjigu objavljenu u 2013. godini Draganu Borisavljeviću i Ljubiši Krasiću.

- Nagrada se dodeljuje po peti put, Borisavljeviću je pripala za zbirku pesama „Avram“, a  Krasiću za „Rastrč(g)ane ljubavi“, rekao je predsednik žirija za dodelu ove nagrade Dragan Ognjanović.

Bard topličke pesme Dragan Borisavljević se zahvalio na nagradi i posebno podvukao pomoć Ratomira Timotijevića da njegova nagrađena knjiga bude objavljena. Ovaj pesnik je potom govorio stihove iz svoje knjige, a u tome su mu pomogli i glumci Varoškog pozorišta „Histrion“. Drugi laureat ove nagrade Ljubiša Krasić istakao je da ona ima još veću važnost jer je deli sa bardom topličkog stiha.      

Zbirka poezije „Avram“ Dragana Borisavljevića izraz je pune pesnikove stvaralačke zrelosti. U simboličkoj ravni knjiga povezuje biblijske motive i patrijarhalnu tradiciju srpskog sela (Pločnik i jug Srbije) i umešnim stvaralačkim postupkom evocira srpsku epiku, a istovremeno pleni filozofskom dubinom na tragu znamenitih pesnika Njegoša i Bećkovića. U podnaslovu pisac knjigu jasnije određuje kao „građa za legende“ i njegove pesme su zaista svojevrsne legende u stihu, legende o jednom časnom i plemenitom patrijarhalnom srpskom svetu koji je nestao i u današnjici postoji još samo kao priča o dičnim precima.  Knjiga je i pravi leksički izvor bistrih i prozračnih narodskih sintagmi i sama po sebi je svojevrsna leksička riznica.

Zbirka poezije „Rastrč(g)ane ljubavi“ Ljubiše Krasića je autentična ljubavna lirika koja pleni svojom izvornošću i dubokom emotivnošću. Krasić ima svoju samosvojnu pesničku reč, pesnički svet i pesničku prirodu. Pesme se kreću u rasponu od erotskih do tanano emotivnih gde motiv ljubavi biva samo okvir za duboko uranjanje u svakodnevicu i savremeni urbani svet. Krasiću uspeva da maestralno izbegne patetiku i da nam da pregršt ljubavnih pesama u motivskoj kontaminaciji sa širokim spektrom arhetipskih slika, počev od srpskih prehrišćanskih mitoloških predstava pa sve do hrišćanske simbolike. Nasuprot tradiciji stoje pesme u modernističkom duhu i urbanom miljeu pisane u dugom razlomljenom slobodnom stihu.

Nagrađene knjige Dragana Borisavljevića i Ljubiše Krasića, prema mišljenju žirija zavređuju čitalačku pažnju i svojim kvalitetom će izboriti zapaženo mesto u produkciji srpske poezije u 2014. godini, a verovatno i još poneku nagradu.

Na ovoj večeri svoje stihove govorili su i prokupačka pesnikinja Ivana Lekić i Miloš Stoiljković. 


#   Prokuplje   pesnici     Dragan Ognjanović   jug Srbije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima