Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvorene spomen sobe posvećene Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću

rssBookmark and Share

Niš 13.04.2018. Južna Srbija Info

Književno – memorijalna postavka Stevan Sremac-Branko Miljković, svečano je otvorena u Nišu. Reč je o objektu u ulici Aleksandra Nenadovića broj 2, u neposrednoj blizini izložbene sale u ulici Nikole Pašića 59. Spomen sobu otvorili su ministar kulture Vladan Vukosavljević i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Foto: M.M., Južna Srbija
Foto: M.M., Južna Srbija

Grad Niš otvaranjem ove postavke od nacionalnog značaja odaje dužno poštovanje velikanima pisane reči Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću, čije je delo kulturna baština grada Niša i Srbije. Zaostavština dva niška pisca 2014. proglašene su za kulturno dobro od velikog značaja.

Ovaj projekat je posvećen velikanima pisane reči koji su na različite načine vezani za naš grad i svojim književnim delom su Niš uveli u književnu istoriju. U postavci je izloženo oko 200 originalnih eksponata, a mnogi se po prvi put ekskluzivno predstavljaju javnosti.

Književno memorijalna postavka se sastoji iz dve sobe i prednjeg dela, koji će biti amfiteatarskog tipa. Prema rečima direktora Narodnog muzeja Nenada Spasića veliki je značaj ovih spomen soba, jer će one sigurno obogatiti turističku ponudu Niša.

Spomen soba Stevana Sremca će imati i etno karakter, u kojoj će se naći predmeti iz tog perioda, štap i bisage, radni sto, komoda.

Autor stalne postavke je Jovan Mladenović kaže da će ove spomen sobe značiti svim generacijama, ali i onim koje tek dolaza jer će zahvaljujući postavkama shvatiti šta znače ova dva velikana za srpsku književnost.


#   Niš   Stevan Sremac   Darko Bulatović   Narodni muzej Niš   Branko Miljković   Vladan Vukosavljević   Spomen soba
@DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima