Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Projekcija filma “Govori da bih te video”

rssBookmark and Share

Niš 22.10.2022. Južna Srbija Info

Projekcija filma “Govori da bih te video biće održana u Niškom kulturnom centru 27. oktobra, sa početkom u 19. časova. Ulaz besplatan.

Projekcija filma “Govori da bih te video”

Režija i scenario: Marija Stojnić

Producenti: Marija Stojnić, Miloš Ivanović

Gosti na projekciji: Marija Stojnić, rediteljka i producentkinja filma i Miloš Ivanović, producent.

Film “Govori da bih te video” istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada. Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla, film nas uvodi u svet radiofonskog zvuka koji čini da se sećamo, osećamo promišljamo i razumemo svet i sebe.

“Govori da bih te video” premijerno je prikazan na IDFA festivalu u Amsterdamu 2019. i u muzeju MoMA u Njujorku, 2020 godine, a srpsku premijeru imao na festivalu Beldocs 2020, gde je osvojio Gran Prix za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji. Glavne nagrade dobio je na festivalima CARACASDOC u Venecueli i St Andrews filmskom festivalu u Škotskoj 2021, specijalna priznanja žirija osvojio je na festivalima Escales Documentaires u Francuskoj 2020; Underhill Fest-u u Crnoj Gori 2020. i MakeDox-u, u Makedoniji, 2020.

Marija Stojnić diplomirala je režiju na Akademiji Umetnosti u Beogradu i magistrirala na Njujorškom univerzitetu The New School na odseku za Film i Medije. Režira filmove koji brišu granice između dokumentarnog i fikcije i prepliću se sa drugim umetničkim formama.

Njen debitantski dugometražni dokumentarac “Govori da bih te video” prikazivan je na festivalima širom sveta uključujući IDFA, MoMA muzej, filmski festival u Melburnu, Solunu, Minhenu. Članica je udruženja DokSrbija, alumna Berlinale talents-a, stipendista Njujorške Fondacije za Umetnost (NYFA) i Instituta Sacatar u Brazilu. Od septembra 2019. deo je kolektiva iza produkcijske kuće Set Sail Films u Beogradu. Trenutno radi na svom prvom animiranom filmu, pod nazivom “Potpuno pomračenje”.

Miloš Ivanović je započeo producentsku karijetu transmedijskim projektom “Radiovizija” koji je realizovan u koprodukciji sa RTS od 2015. godine. Od tada je podjednako aktivan u produkciji igranih (“Reži” 2019, “Jedini izlaz” 2021, “Žal” 2022/2023), dokumentarnih (“Govori da bih te video” 2019, “Nun of your business” 2020) i animiranih (“Kapetan Džon Piplfoks” u razvoju) filmova. Njegovi filmovi prikazivani su na brojnim festivalima od kojih se izdvajaju IDFA, MoMA Doc Fortnight, Annecy IAFF, a projekti koje je producirao podržani su od međunarodnih fondova MEDIA, Eurimages, DOHA. Jedan je od osnivača kompanije Set Sail Films, predsednik udruženja DokSrbija i izvršni producent Dana slovenčakog filma u Beogradu.


#   Niš   film   Niški kulturni centar   Radio Beograd
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima