Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Leskovcu završen Deveti salon knjiga

rssBookmark and Share

Niš 05.04.2011. Dušan Kocić

Na Salonu knjiga predstavljeno stvaralaštvo Ljubivoja Ršumovića, Mije Kulića, Rušice Sokić, Biljane Mičić, Instituta za savremenu istoriju iz Beograda i promovisani radovi Škole za tekstil i dizajn

Otvaranje Devetog salona knjiga: Ljubivoje Ršumović
Otvaranje Devetog salona knjiga: Ljubivoje Ršumović

LESKOVAC – Posle petodnevnog trajanja, u Leskovcu je završen Deveti salon knjiga, jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, koji je otvorio čuveni dečji pesnik Ljubivoje Ršumović.

-Voleo sam da budem doktor ili seoski učitelj, ali sam srećom postao pesnik, jer sam se od malena družio sa pesmama Jovana Jovanovića Zmaja – kazao je Ljubivoje Ršumović.

U Leskovačkom kulturnom centru, prvog dana manifestacije, promovisane su knjige Ljubivoja Ršumovića ,,Sunčanje na mesečini’’´i ,,Ujdurme i zvrčke iz antičke’’, u izdanju beogradske Lagune. Drugog dana Devetog salona predstavljen je roman Miomira Mije Kulića, najpoznatijeg leskovačkog humoriste. Na promociji romana-prvenca ,,Ja te poznajem’’, u izdanju niške kuće ,,Zograf’’, govorili su Cana Radivojević, urednica u LKC, Nikola Milićević, poznati leskovački novinar, Despot Despotović, izdavač knjige i sam autor.

Po Milićevićevoj oceni, ovaj roman je ,,žestoka priča autora višestrukog talenta’’, a Despot Despotović smatra da je Kulić ,,pravi buntovnik’’, da je napisao dobar doman, ali du mu neće doneti ,,velike nagrade, ni bogatstvo’’, jer, kako se čulo na promociji, Kulić je ,,laki autor teških dela’’.

U kratkom pisanom obraćanju, da ga, ako zaboravi tekst, ne bilo na Facebook, Kulić, u šaljivom tonu kazao da je kao učenik bio ,,klasičan duduk za pisanje’’, ali se odlučio da napiše ovo delo na molbu prijatelja, a koliko roman vredi neka procenjuju čitaoci i kritičari.

Na Devetom salonu predstavljena je autobiografska knjiga ,,Strast za letenjem’’ Ružice Sokić, jedne od najvećih srpskih glumica. O ovom delo, svome radu, posebno susretima sa publikom, kolegama i prijateljima besedila je sama autorka, koja je na zahtev publike, izvela delove nekoliko monodrama i recitovala poemu ,,Gračanica’’.

,,Strast za letenjem’’ glumice Ružice Sokić objavila je 2010. godine beogradska kuća ,,Laguna’’ i o knjizi je govorio Dejan Mihailović, urednik u toj izdavačkoj kući.

Sa promocije knjige Ružice Sokić

Mihailović je ocenio, parafrazirajući Mihiza, da je knjiga Ružice Sokić ,,Strast za letenjem’’, ,,autobiografija o drugima’’.

-Ceo život posvetila sam glumi i, evo, navršile su se 53 godine moga rada, ali i sada, u ovim godinama, radim sa strašću i uvuk, baš uvek, kao i večaras, imam tremu – kazala je Sokićeva, pozdravljena dugim aplauzom leskovačke publike.

Posebno uspelo veče Devetog salona knjiga priredila je Biljana Mičić, esejist, profesor književnosti u Leskovačkoj gimnaziji, koja se predstavila knjigom ,,Pod jezikom, nad govorom’’, odnosno ogledima o Nastasijeviću i Džuniću. Delo se pojavilo prošle godine u izdanju KIZ Altera iz Beograda. Pored same autorke, o Mičićevom veoma zanimljivom delu, govorili su Aleksandra Ristić, književni kritičar iz Niša i Dragan Radović, urednik u Leskovačkom kulturnom centru, ukazujući na prefinjen jezik i izvanredna zapažanja autorke Mičić.

Detalj sa predavanja: prof dr Pavlović i dr Marković

U okviru Devetog salona knjiga predstavlje je Institu za savremenu istoriju iz Beograda, a o ovoj značajnoj naučnoj ustanovi govorio je prof. dr Momčilo Pavlović, direktor, koji je posebno ukazao na značaj dosadašnjih projekata i budućim planovima.

Dr Predrag J. Marković, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju, održao je veoma zanimljivo predavanje ,,Srbija i Evropa: dugo putovanje ka kući’’. Marković je posebno ukazao da je lažna dilema ,,Evropa ili Rusija, jer smo mi već u Evropi’’.

-U istoriji srpskog naroda bilo je mnogo događaja koji su ostavili nesagledive posledice i uticali na put Srbije u 20. veku, što se održava i danas – zaključio je dr Predrag J. Marković.

U okviru Devetog salona knjiga priređena je izložba ,,Likovno grafička rešenja knjiga’’ – maturski radovi učenika Škole za tekstil i dizajn, čiji su autori sami učenici škole sa profesorom Svetom Pejićem.

Na Devetom slaonu knjiga predstavili su izlagači Mono i Manjino, Alba Graeca, Ars libri, Mladinska knjiga, IP book, Beograd, IP Jovan, svi iz Beograd, JRJ – Zemun, Nova knjiga - Niš i knjižara ,,Stošić’’ – Leskovac, dok su gosti izdavača i izlagači su Laguna, Zoograf, KIZ Altera i Škola za tekstil i dizajn iz Leskovca.

 


#   Niš   knjiga   gradska kuća   Ljubivoje Ršumović   Škola za tekstil i dizajn   Despot Despotović   Momčilo Pavlović   Dragan Radović   Jovana Jovanović   Ana Jovanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima