Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vidovdanski marš 2009

rssBookmark and Share

28.05.2009. Narodni pokret Srbije

Vidovdanski marš 2009


Vidovdanski marš je tradicionalna hodočasna i humanitarna akcija Srpskog narodnog pokreta 1389 koji se ove godine održava treći put za redom. Marš počinje 14. juna od Hrama sv. Save u Beogradu a učesnici pešače 14. dana do Kosovske Mitrovice i Gazimestana gde se na Vidovdan 28. juna obeležava godišnjica Kosovske bitke iz 1389. godine u kojoj se srpski knez Lazar Hrebeljanović suprotstavio Osmanskoj-islamskoj armiji. Učesnici tokom Vidovdanskog marša prolaze kroz Ralju, Mladenovac, Topolu, Kragujevac, Knić, Kraljevo, Ušće, Studenicu, Rašku, Leposavić, Banjsku, Kosovsku Mitrovicu i Gračanicu u kojima je obezbeđeno prenoćište. Tokom Marša obilaze se najvažnije pravoslavne svetinje poput manastira Žiča, Studenica, Banjska, Gračanica a svakog jutra pred polazak učesnici odlaze u crkvu na jutarnju molitvu. Marš se održava u periodu najvećih vrućina tako da predstavlja veliko fizičko iskušenje za sve učesnike, tokom pešačenja kolonu obezbeđuje MUP Srbije a u svim gradovima kroz koje se prolazi obezbeđuje se lekarska pomoć. Učesnici tokom Marša spavaju u vrećama za spavanje.

Srpsko-ruski marš

Treći Vidovdanski marš imaće srpsko-ruski karakter jer su poziv da uzmu učešće prihvatili aktivisti organizacije Mlada Rusija i Ruskog Obraza tako da će najmanje 20 mladih Rusa pešačiti do Gazimestana. Pored učesnika iz Rusije na naršu će učestvovati i grupa Poljaka kao i predstavnik iz Grčke. Osim SNP 1389 u organizaciji ovogodišnjeg Marša učestvuje i Nezavisna asocijacija studenata, kao i Narodni pokret Srbije.

Prijava za Vidovdanski marš

Učešće u Maršu je besplatno za sve a organizator obezbeđuje vreće za spavanje, hranu, vodu i prevoz od Kosovske Mitrovice do Beograda po završetku Vidovdanskog marša. Zainteresovani za učešće u Maršu se mogu prijaviti na sledeće telefone: 064-121-39-31 i 064-279-3563 ili u kancelariji Srpskog narodnog pokreta 1389 na adresi, Stevana Markovića 8 (stari naziv ulice Đure Đakovića 8 ) , kod Zemunskog keja u Zemunu. Za sve zainteresovane radno vreme kancelarije je: sredom/petkom/subotom od 15 do 20 č.


Sajt www.snp1389.rs, mejl za kontakt igorutin@gmail.com .

Donacije

Primalac: Narodni pokret Srbije, Stevana Markovića 8 - Zemun

Svrha uplate: Donacija za Vidovdanski Marš

Žiro račun: 205-142128-19 (račun je kod Komercijalne banke)

Šifra plaćanja: 88


#   humanitarna akcija   Vidovdan   Knez Lazar   radno vreme
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima