Južna Srbija Info

Izbor vrtića nije bauk

Bookmark and Share

03.09.2018. Nikola Stojanović

Kako da objasnite detetu da kreće u vrtić? Detetu se pruža šansa da se prvi put druži sa decom koja nisu iz njegovog komšiluka.

Vrtić, ilustracija
Vrtić, ilustracija

Kako da objasnite detetu da kreće u vrtić? Prvi dan u vrtiću–plakanje, panika, strah, ljutnja…To se desi ukoliko ne pripremite psihički svoje dete za novu situaciju-novu zajednicu i nova lica. U krajnjem slučaju takvi dani će se ponavljati ukoliko ne pričate svom detetu svakoga dana da ide na veoma lepo mesto, gde se deca druže i uče nove stvari. Sama situacija, gde se dete ođednom upozna sa još dvadesetak polaznika je lepo i novo iskustvo za dete. U početku čudno, jer neće ono biti glavno i u centru pažnje, već će svi biti jednaki “u očima” vaspitača.

Detetu se pruža šansa da se prvi put druži sa decom koja nisu iz njegovog komšiluka. Drugara kojeg stekne u vrtiću može biti drugar za ceo život. Nešto je posebno u atmosferi pune dece, koja jedu, igraju se, uče i dremkaju u istoj prostoriji. Posebno su slatki trenuci kada vaspitači odrede vreme za odmor i dremku, pa tako šćućurena dečica kao iz inata ne spavaju, već se samo osmehuju jedni drugima. 

Stručni vaspitači će mudro osmišljenim programom naučiti vaše dete korisnim veštinama i uputiti ga da bude spremno na iznenadne promene u životu – kao što je polazak u školu. Ne pamti svako svoj polazak u školu, ali to je veliki korak u životu deteta, tokom kojeg se privikava na svakodnevne obaveze i sticanje radne navike.  Otprilike, vrtići su slični tome, samo što je program prilagođen mlađoj deci, odnosno prilagođen je deci predškolskog uzrasta. 

Zapisujte sve zanimljivosti, zgode i nezgode koje se dešavaju vašem detetu u tom periodu i kada vaše dete odraste dajte mu da pročita, biće mu drago da oseti povezanost sa tim vremenom, provedenim u zajednicama kao što su vrtići, jer oni rade pola vašeg posla - staraju se da vaše dete bude zdravo, dobro i kulturno.  

Privatni ili državni vrtići

Isto je sa svakom drugom delatnošću: treba popraviti zub kod privatnog stomatologa – plati; treba uraditi snimanje pluća kod privatnika – plati. Ali vrtić, plaćate i državni i privatni. Privatni vrtići su skuplji od državnih, to je činjenica, a mi ne pokušavamo da vam zamaglimo pogled. Jasno je da onaj vrtić koji pruža više mogućnosti, više i košta. Nekada su privatni vrtići nužda, jer nema dovoljno mesta u državnim vrtićima. A, nekada su i prvi izbor. Takođe je važno odabrati akreditovani vrtić, a ovde možete videti spisak privatnih vrtića.

Olakšavajuća okolnost za roditelje u finansijskom smislu, jeste to što privatni vrtići sve više postaju akreditovani, te se ostvaruje proces subvencionisanja. To znači da roditelji plaćaju ceo iznos na početku meseca, a od države dobijaju, tj.država im vraća deo troškova za prethodni mesec. Država može roditeljima za prethodni mesec isplatiti i troškove u maksimalnom iznosu (maksimalni iznos predstavlja ekonomsku cenu državnog vrtića).  

Međutim, ima “cake”. Roditelji dobijaju maksimalan iznos za prethodni mesec samo ako njihovo dete nije bilo odsutno ni jedan jedini dan. Što znači, ako vaše dete bude odsutno par dana, od države ćete dobiti prepolovljene troškove, samim tim vaša rata za vrtić je ispala veća, nego što ste hteli. Kako vidimo, nisu privatni vrtići ništa skuplji od državnih ako sve bude u redu.

Komentara: 0


#   deca  vrtići  izbor
@


 


[ Dodaj komentar ]