Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na šta je sve potrebno obratiti pažnju pre polaska na put

Bookmark and Share

23.02.2018. Nikola Stojanović

Skoro kod svih ili bar kod većine, spremanje i odlazak na neki put, putovanje, sličnog je sadržaja i dešavanja.

Na šta je sve potrebno obratiti pažnju pre polaska na put

Prvo dolaze ili uzbuđenja ili krajnja nezainteresovanost, naravno s obzirom na to kakvog je tipa putovanje, a onda treba razmišljati o svim pojedinostima koje treba završiti, o onome šta treba spakovati, o svemu tome šta će tokom tog puta biti potrebno, kako bi se neke nepredviđene situacije unapred sprečile. 

Naravno, većini je prvi problem otvoriti garderobere i spakovati sve ono šta je potrebno od odeće, smisliti neke odevne kombinacije, poneti svu kozmetiku i stvari za ličnu higijenu. Međutim, ukoliko na taj put idete automobilom, onda je vozaču na prvom mestu ispravnost vozila i njegovo dobro stanje, kako ne bi došlo do ozbiljnih problema koje je onda teško ispraviti i rešiti. 

Zato, potrebno je o svemu savesno promisliti i obratiti pažnju na neke od ovih stvari pre nego pođete na put koji ste planirali. Pogledajte veliki izbor delova za motor na sajtu firme Siluks.

Tehnički pregled

Jedan od najlakših načina da sve sredite jeste taj što ćete svoj automobil odvesti na tehnički pregled, gde će se generalno i kompletno pregledati svaki njegov deo, te će vam se odmah ukazati na moguće kvarove, na ono šta treba popraviti ili, pak, da je sve u redu i da bezbrižno možete krenuti na put. 

No, većina nema baš toliko razvijenu kulturu saobraćaja, iako se radi o sopstvenoj bezbednosti, pa onda možete i sami da uradite određene provere.

Kočnice 

Kako biste o svojoj bezbednosti brinuli na pravi način, jedan od najbitnijih delova u celoj toj brizi jeste i briga o kočnicama, koje moraju u svakom trenutku da rade savršeno. Naravno, kao i kod drugih auto delova, i one vremenom slabe, pa kada krećete na duži put dobro ih proverite i uverite se da su sasvim ispravne.

Svetla

Svetla, bez obzira na to da li se radi o farovima, migavcima, svetlima za maglu, jesu osnovni deo svakog motornog vozila. Jasna i što bolja vidljivost jeste primarni zadatak svakog fara, kako ne bi došlo do nekih sudara i nepropisnih skretanja. 

Bez obzira na sve, potrebno je da često vodite računa o stanju svojih farova, maglenki, uopšte celokupnog osvetljenja koje vam pruža jasnu vidljivost na putu, bez koje ne biste ni mogli da vozite.

Rezervni delovi

Kada krećete na put, posebno neki duži, uvek obratite pažnju na to šta sve od rezervnih i pomoćnih delova imate u svom automobilu. Ali ne samo o rezervnim delovima, već i o samom alatu kojim se ti delovi mogu promeniti ili popraviti. Uvek je potrebno da imate rezervnu gumu, dodatne sijalice za svoje farove, kablove za prespajanje u slučaju pražnjenja akumulatora, dizalicu za automobil, a uz sve to, iako nije deo, svakako je deo auto opreme, a to je prva pomoć koja se uvek mora naći u aautomobilu za hitne slučajeve.

Svaki rezervni deo, neki alat, stvoriće najpre kod vas psihičku sigurnost, jer znate i svesni ste da ste obezbeđeni u nekim slučajevima koji nikako nisu poželjni, ali bar znate da ćete moći sve sami ili uz nečiju pomoć da rešite, a to je pravi i jedini način da se pripremite za put, ma gde god da se zaputili i krenuli.

Komentara: 0


#   automobil  put
@
[ Dodaj komentar ]