Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nekoliko saveta kada imate mali stan

Bookmark and Share

15.08.2018. Nikola Stojanović

Oni koji imaju mali stan muku muče u vezi sa mnogim pitanjima. Gde će ostaviti sve svoje stvari, kako da se svi smeste, a da sve bude udobno, šta uraditi da se poveća prostor, makar vizelno, kako izabrati najpraktičnije stvari.

nameštaj
nameštaj

Oni koji imaju mali stan muku muče u vezi sa mnogim pitanjima. Gde će ostaviti sve svoje stvari, kako da se svi smeste, a da sve bude udobno, šta uraditi da se poveća prostor, makar vizelno, kako izabrati najpraktičnije stvari. Verovali ili ne muke imaju i oni koji imaju velike stanove, jer je njih potrebn napuniti, potrebno je birati značajno veći nameštaj, potrebno je birati glomazne stvari i mnogo više stvari, a nekada neko nije u mogućnosti, pa i ogromni stanovi mogu da deluju rogobatno ukoliko su prazni, jer onda deluju praktično kao da su još u izgradnji. Sa druge strane, mali stanovi će delovati kao natrpani podrumi ako ne znate pravilno da rasporedite svoje stvari i ako ne znate da odvojite prioritete. Zato imamo nekoliko saveta za vas, kako da se snađete u malom stanu:

Klizni okov je nophodan

Klizni okov je nešto što vam je definitivno neophodno kada ste u malim stanovima. Dakle, klizni okov treba da bude deo vašeg nameštaja, ormara ili pak radnog stola. Evo, pojasnićemo detaljno. U malim stanovima nam je potrebno što više prostora. To znači da kada nešto otvorimo ne želimo da nam ta pregrada zauzme pola prostora. Dakle, to ćete rešiti tako što ćete na primer kupiti ormar u koji su ugrađeni klizači za vrata. Na taj način štedite prostor i ne stvarate sebi problem. Isti je slučaj i sa drugim sitnicma. Na primer u kuhinji je takođe potreban klizni okov, pototovu ukoliko vam je mala kuhinja.

Taj dodatni prostor koji bi vam inače bio potreban za otvaranje vrata, možete da iskorisite na neki drugi način, možete mnogo pametnije da ga iskoristite i u tome je poenta. Isti je slučaj i sa vratima sa kliznim okovom. I ona će zauzimati mnogo manje mesta. Na primer, klizni okov možete postaviti i na vrata od plakara, a na ovaj način štedite na samoj površini vaše sobe. Kada otvorite vrata ormara u vašoj maloj sobi, ona neće zauzeti pola vaše sobe. Kada otvorite vrata sa kliznim okovom ona će ostati u istoj ravni, nikakve promene  se neće napraviti, a ujedno su ova vrata i lakša za funkcionisanje. Tako da, treba ozbiljno da razmislite o vratima sa kliznim okovom i generalno o kliznom okovu kao osnovi za vaš mali stan. 

Kaskadno uređenje prostora

Možda niste dobro shvatili, ali evo pojašnjenja. Naime, ako je vaš stan baš mali, praktično garsonjera, samo jedna dnevna soba i kuhinja i kupatilo i to je to, onda vam je potrebna dobra organizacija prostora. Situacije je sledeća. Potrebno je da u toj dnevnoj sobi uradite preuređenje, gde će jedan deo biti izdignuti i na tom delu se može naći garnitura, fotelje i sto. Ispod tog dela bi trebalo da instalirate krevet na razvlačenje, koji će moći da se uvlači ili izvlači kada želite da spavate. Ovaj krevet neće biti primetan kada je uvučen. Ovom genijalnom idejom stvorili ste neverovatnu dnevnu sobu, koja u samo jednom potezu postaje spavaća. Takođe, stvorili ste mnogo više prostora za spavanje i kada vam neko dođe. Ovo je zaista genijalna ideja i stvarno nije potrebno mnogo da se ova ideja i realizuje. 

Komentara: 0


#   saveti   stanovi   uređenje   enterijer
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}