Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Još jedna uspešna zimska sezona: Studenti niškog DIF-a na skijaškim stazama Kopaonika

rssBookmark and Share

Niš 04.02.2022. Z.Stojnić, Južna Srbija Info

Bliži se kraj boravkaa druge grupe studenata treće i četvrte godine niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu na Kopaoniku gde se izvodi praktična nastava iz predmeta Skijanje, a mladi stiču nove veštine. Nastava se odvija pod budnim okom profesora na čelu sa profesorom dr Ljubom Pavlovićem koji studentima prenosi znanje i skijaško iskustvo. Posebno se vodi računa, kao i prošle godine, o merama bezbednosti u vreme korone.

Još jedna uspešna zimska sezona: Studenti niškog DIF-a na skijaškim stazama Kopaonika

Studenti su pre odlaska na praksu detaljno upoznati kako da zaštite sebe i druge, a prema rečima dekana Fakulteta profesora dr Milovana Bratića , praktična nastava je protekla u najboljem redu. Među studentima nije bilo bolesnih ali nije bilo ni povreda.Ove godine su na Kopaoniku sa studentima i profesori za koje je organizovan seminar a sprovodi se u saradnji sa kolegama iz Slovenije sa kojima se realizuje i Erazmus plus projekat "Ski izi".

“Praktična nastava je i ove zime koja je izuzetno teška zbog korone organizovana za 250 studenata prve I druge grupe. Kurs skijanja je organizovan uspešn, realizovali  smo sve u najboljem mogućem redu. Studenti su naučili da skijaju, nije bilo ni bolesti ni povreda. Vreme nam je pomoglo da sve završimo na način kako dolikuje fakultetu koji predstavljamo. Duže vreme već sarađujemo sa ekipom iz Slovenije. To su sada profesori koji nam pomažu u organizaciji seminara za nastavnike. Dok su student skijali nastavnici su bili na seminaru. Organizovati sve ovo je pozamašan poduhvat ali mi već imamo uigran tim  koji to radi. Velika je odgovornost i za studente i za profesora bila  sve vreme, a režim rada je bio kao na pripremama”, kaže dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, profesor dr Milovan Bratić.

Rado Pišot iz Skijaškog saveza Slovenije, učitelj i trener skijanja, inače direktor Naučno istraživačkog centra u Kopru, jedan je od instruktora iz Slovenije koji je sa studentima  bio na stazama, a sa profesorima za vreme seminara.

„Srbija i Slovenija su povezane već godinama tako da radimo sa svim olimpijskim asocijacijama i sa fakultetima u Nišu i Novom Sadu.. Niški fakultet je napravio zadanjih godina veliki korak napred. Imamo seminar sa učiteljima skijanja i ako ovako nastave  biće to prava priča za skijanje. Iz višegodišnje saradnje nastao je i zajednički projekat Ski izi čiji je cilj da se napravi model koji bi omogućio deci, posebno početnicima, da lakše nauče skijanje.Projekat je dao i praktičan rezultat, napravljeno je 300 kompleta skija. Princip je u tome da su i cipele i skoje fleksibilne i mekane tako da se lakše uđe u zavoj.Studenti su svake godine sve bolji i na pravom su putu da sustignu Slovence mada mi imamo daleko dužu tradiciju u skijanju“, ističe Rado Pišot.

Studenti se na skijaškim stazama menjaju ali je sa svakom grupom tu profesor dr Ljuba Pavlović. On je glavni „krivac“ za to što se studenti koji do sada nisu skijali već posle dva do tri dana osećaju sigurno na skijama, ali ne izostavlja ni novine koje su prisutne ove godine..

„Svaka godina sa sobom nosi neke nove izazove tako da je svaka generacija studenta na našen fakultetu za nas novi izazov. Zadovoljan sam jer su svi studenti savladali osnovne elemente skijanja i sijaške veštine. Fakultet učestvuje i u Erazmus plus projektu Ski Izi i napravili smo poseban tip skija sa Elanom. U pitanju je mešunarodni projekat u koji je uključeno sedam država i devet institucija. Radimo na tome da napravimo jedinstven model, odnosno metodiku obuke dece kako bi na što lakši način zavolela skijanje“, ističe profesor dr Ljuba Pavlović.

Pored redovne nastave organizovane su i večernje aktivnosti, noćno sankanje i skijanje, u sali se igraju košarka i fudbal. Na taj način su studenti sve vreme aktivni. Vreme koje provode na Kopaoniku maksimalno je ispunjeno aktivnostima.

Ove godine među studentima koji će savladati osnovne veštine skijanja ima i stranaca. Ibrahim je student iz Gane.

“Mislim da sam prvi iz Gane koji skija ovde na Kopaoniku. Sve je bilo super, imamo kako dobre kolege tako i odlične profesore. Prvi put sam na skijama i uz pomoć profesora savladao sam tehniku skijanja. Voleo bih da odem na Olimpijadu i budem prvi skijaš iz Gane”, kaže Ibrahim.

Vladimir Ristić rodom iz Kruševca, ali studeit Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

„Ovo je moja druga godina skijanja na Kopaoniku, prvi put sam bio prošle godne.Sada sam dosta opušteniji. Učimo nove stvari, usavršavamo  tehniku. Profesori su odlični i stručni. Sve to doprinosi i dobroj atmosferi. Ovo je izvanredno iskustvo. Osim što učimo da skijamo upoznajemo i planinu i kako da se ponašamo na njoj“, objašnjava Vladimir.

Studenti su smešteni u jednom od najboljih hotela najpoznatijeg zimskog centra u Srbiji. Hotel poseduje odlične uslove za bezbedan boravak.

Pored zdravstvenih i higijenskih uslova, hrana je vrhunskog kvaliteta, a boravak nakon nastave u drugim objektima pod kontrolom dežurnih profesora.

 


#   Niš   Kopaonik   skijanje   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Milovan Bratić   Slovenija   Ljuba Pavlović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima