Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Planinarska obuka: Prokupački planinari organizuju uspon do Ivan kule kod Kuršumlije

rssBookmark and Share

Prokuplje 03.04.2021. Južna Srbija Info

U nedelju 4. aprila 2021. godine Planinarsko skijaški klub „Toplica“ iz Prokuplja organizuje 216. planinarsku akciju, uspon ka Ivan kuli kod Kuršumlije na visini od 1.076 metara nadmorske visine.

Foto: TOOK
Foto: TOOK

Radi se o usponu tokom koga će biti sprovedena i osnovna planinarska obuka prema Pravilniku i programu Planinarskog saveza Srbije (PSS) odnosno o praktičnom delu obuke za one koji je još uvek nisu položili, rekao je predsednik kluba Darko Žarić.

Kako je objasnio planom akcije predviđeno je okupljanje u 7 sati u centru Prokuplja, odakle se autobusima polazi ka mestu uspona ka Ivan kuli.

Za ovaj uspon treba poneti planinarske cipele, ranac, rukavice, kapu, kamašne, štapove, kabanicu i vodu i hranu, poručio je Žarić vođa ove planinarske akcije.

Kako je istakao planinari se mogu prijaviti još danas, a prijave je moguće obaviti i putem viber grupe ,,Prokupački planinari“, gde se zainteresovani mogu informisati i o svim ostalim pojedinostima akcije.

Tokom akcije planinari će obići i istorijski lokalitet srednjevekovnu Ivan kulu koja se nalazi u istoimenom selu 33 km južno od Kuršumlije, na zapadnim obroncima Radan planine. Do lokaliteta se stiže makadamskim putem do sela Ivan Kula, odakle se strmom šumskom stazom dolazi do kule.

Reč je o manjoj srednjovekovnoj tvrđavi, koja je podignuta na 1.076 metara nadmorske visine, na vrhu ugašene vulkanske kupe. Pretpostavlja se da datira s kraja 14. i početka 15. veka. Narodno predanje ovo srednjovekovno utvrđenje vezuje za legendarnog kosovskog junaka Kosančić Ivana.

Planinarska akcija do Ivan kule će biti otkazana jedino ako se pogoršaju vremenski uslovi koji bi mogli da ugroze bezbednost planinara.


#   Prokuplje   Kuršumlija   planinari   Toplica reka   uspon   Ivan kula   Planinarski klub Toplica   skijaš
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima