Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Priroda, njena bogatstva i život sa njom - održan Orijentiring seminar i trka studenata

rssBookmark and Share

Niš 27.05.2021. Z.S. Južna Srbija Info

Danas je održan Orijentiring seminar na niškom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, a nakon toga praktični deo seminara je održan u niškoj Tvrđavi, koji se završio trkom studenta.

Priroda, njena bogatstva i život sa njom - održan Orijentiring seminar i trka studenata

Seminar za studente i nastavnike osnovnih i srednjih škola je održan u oraganizaciji Orijentiring saveza Srbije u saradnji sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Pokrovitelj događaja u Tvrđavi GO Crveni Krst.

U prvom delu seminara, prof. dr Irina Juhas je upoznaa učesnike, u okviru svog teorijskog izlaganja, sa osnovama orijentiringa. Nakon ekspozea prof. Juhas, prof. dr Slavica Bačanac je govorila o psihološkim aspektima i blagodetima orijentiringa. 

Kako živeti sa prirodom i živeti sa njom

U drugom delu seminara, na terenu Niške tvrđave, učesnici su kroz praktičnu vežbu (rad sa kartom i kompasom) ovladali osnovama orijentiringa u prirodnom okruženju. Stručnim osposobljavanjem u oblasti orijentiringa, nastavnici će imati mogućnost da stečena znanja primene u praksi, čime značajno mogu doprineti kvalitetu nastavnog procesa, kao i stvaranju pozitivnih navika prema aktivnom boravku u prirodi. Ishodi seminara su bili svakako pozitivni, što se ogledalo u aktivnoj diskusiji na teorijskom i aktivnim učešćem na praktičnoj vežbi.

Na kraju praktično, današnji seminar je obeležila revijalna orijentiring trka studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Krajnji ishod je promocija orijentiringa kao značajnog i atraktivnog modela boravka u prirodi, ne samo pojedinca, već i čitave porodice. Popularizacijom orijentiringa, podstaknućemo sugrađane da na najbolji mogući način iskoriste veliko prirodno blago, kojim Grad Niš raspolaže.

Fakultet sporta i fizikog vaspitanja u Nišu će svojim aktivnostima pokušati da u svom okruženju i šire pomiri čoveka sa prirodom, tako da on sa ponosom može uživati u neprocenjivim bogatstvima svog gospodara.

Docent dr Nikola Stojanović i prof. dr Zvezdan Savić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, sve u dogovoru sa Orijentiring savezom Srbije, došli su na ideju da srovedu seminar radi edukacije studenata i nastavnika osovnih i srednjih škola. 

Cilj seminara je da se učesnicima približi značaj aktivnog boravka u prirodi kroz orijentiring...

Aktuelna situacija sa pandemijom nas je uslovno naterala da vrednujemo prirodu i njena bogatsva. S` tim u vezi, smatram da je promocija ovakvih sadržaja od esencijalnog značaja za buđenje svesti kod ljudi o blagodetima koje priroda pruža“, poručili su nosioci ideje današnjeg događaja.

 

 

 


#   Niš   Crveni Krst gradska opština   studenti   Niška tvrđava   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   trka   Nikola Stanojević   Zvezdan Savić   Orijentiring savez Srbije   orijentacija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima