Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Turnir Balkanske lige u košarci u kolicima (BWBL) u hali „Čair“ u Nišu od 25. do 27. marta

rssBookmark and Share

Niš 24.03.2022. Južna Srbija Info

Grad Niš, poznat je kao domaćin kup takmičenja košarke (Kup Radivoja Koraća i Kup Milana Cige Vasojevića). Tokom ove nedelje grad Niš biće bogatiji za još jedno takmičenje u košarci. Naime, od 25. do 27. marta biće održan turnir Balkanske lige u košarci u kolicima (Balkan Wheelchair Basketball League - BWBL).

Turnir Balkanske lige u košarci u kolicima (BWBL) u hali „Čair“ u Nišu od 25. do 27. marta

Gostovaće ekipe iz četiri države Balkana Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Srbije. Sve utakmice biće održane u hali „Čair“. 

Do sada su odigrana dva turnira, u Bijeljini (oktobar) i Podgorici (novembra), sledi pomenuti turnir u Nišu, pa na kraju tokom maja u Sofiji, gde BWBL ima sedište. Predsednik lige BWBL je dr Vladimir Iskrov, izvršni komesar BWBL je prof. dr Marko Aleksandrović, a komesar za suđenje BWBL je prof. Igor Đorđević.

U međuvremenu, potvrdili su dolazak na turnir (posebno na svečanom otvaranju) predstavnici ambasada sledećih zemalja: Crna Gora (ministar savetnik g-đa Ana Ražnjatović), Bosna i Hercegovina (ministar savetnik g. Dragiša Delić) i Bugarska (g. Anton Milanov, drugi seretar). Direktor Francuskog instituta u Srbiji, g. Stanislas Pjere, potvrdio je svoj dolazak u Niš.

Prof. Igor Đorđević, poznati košarkaški radnik i komesar Balkanske lige, zadovoljan je razvojem sudija tokom održavanja ove lige.

„Čuveni međunarodni sudija u košarci u kolicima, g. Saša Lakić iz Klagenfurta, bio je edukator suđenja na prvom turniru, a doći će i na turnir u Nišu. Tokom lige, imamo podršku i od prof. Damira Kunosića, kontrolora suđenja na poslednjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Mogu sa ponosom da kažem da Niš ima najviše sudija koju znaju da sude košarku u kolicima“, – rekao je prof. Igor Đorđević, komesar za suđenje u Balkanskoj ligi.

Organizacija ovakvog događaja je jako kompleksna. Očekuje se veliki broj volontera koji su studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (preko 40). Pokrovitelji turnira su Grad Niš i Gradska opština Palilula.

„Veliku pomoć u organizaciji ovog događaja nam je pružio grad Niš i GO Palilula - Niš, jer se nalazimo na teritoriji te gradske opštine. Zahvalan sam im na tome“, – rekao je predsednik KKK Nais, prof. dr Marko Aleksandrović, predsednik KKK Nais.

Gledaoci su deo sporta, nesumnjivo. S druge strane, broj gledalaca i interesovanje javnosti nije, nažalost veliko. Naprotiv, skromno je. 
„Radimo na tome da što više osoba sa invaliditetom, učenika osnovnih i srednjih škola, kao i sportista, bude deo ovog atraktivnog turnira“, – rekao je prof. Miljan Hadžović, trener KKK Nais.

Bez obzira na psiho-socijalni karakter sporta osoba sa invaliditetom, svako ko je sportista želi da pobedi.

„Nikada sastav KKK Nais nije bio jači, a da li će to biti dovoljno, videćemo. Jedno je sigurno, daćemo sve od sebe“, – rekao je igrač KKK Nais, kapetan Vilijam Maksimović.  

Više o BWBL možete videti na FB stranici i FB stranici KKK Nais. 
Raspored utakmica je sledeći (hala Čair):

10.00 KK OSI Paramont (Podgorica) : BKHU Levski (Sofija)
11.45 Svečano otvaranje (gradonačelnica Niša, predstavnici ambasada zemalja klubova učesnika BWBL, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, izvršni direktor BWBL, predstavnik KSS, direktorka SC Čair, direktorka OŠ Ivo Andrić)
12.30 KKK Nais (Niš) : KKK Bijeljina (Bijeljina)
14.30 KK OSI Paramont (Podgorica) : KKK  Bijeljina (Bijeljina)
16.30 KKK Nais (Niš) : BKHU Levski (Sofija)

 


#   Niš   košarka   Igor Đorđević   hala Čair   Klub košarkaša u kolicima NAIS   košarka u kolicima   Turnir Balkanske lige u košarci u kolicima
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima